NA OVO SE DUGO ČEKALO: Kanadski div kreće s istraživanjem sirovina u srcu Bosne…

Kako je rečeno, dodatnu kvalitetu projektu daje obećanje da će upošljavati lokalno stanovništvo i da će se pri budućoj eksploataciji voditi računa o interesima zajednice i zaštiti okoliša.

  • Ekonomija

  • 26. Okt. 2022  

  • 1

Predstavnici kompanije EMX Royalty Corporation, koja se bavi istraživanjem mineralnih sirovina, posebno baznih i plemenitih metala boravili su u radnoj posjeti Općini Novi Travnik.

Riječ je o kompaniji čije sjedište je u Vancuveru (Kanadi) a urede i podružnice imaju po  cijelom svijetu. Prije nešto manje od pola godine započeli su razgovore oko istraživanja mineralnih sirovina u Bosni i Hercegovini a nakon provedenih konsultacija i terenske prospekcije zaključili su da je područje Srednjobosanskog kantona jedno od najperspektivnijih.

Definirali su neke lokacije koje bi bile interesantne za daljnja istraživanja i investicije a među njima su i dva lokaliteta na području Općine Novi Travnik.

Predstavnici firme Mesut Soylu, Selcuk Gokler, Ivica Pavičić te Ivan Dragičević informirali su predstavnike Općine Novi Travnik o planiranim istraživanjima, navodeći da će se početi sa uzorkovanjem tla bez primjene hemikalija i izvođenja građevinskih radova. 

Branko Brkan, pomoćnik načelnika za privredu, poduzetništvo i lokalni ekonomski razvoj pozdravio je ovu inicijativu kazavši kako su kao investitori dobro došli u Novi Travnik.

Kako je rečeno, dodatnu kvalitetu projektu daje obećanje da će upošljavati lokalno stanovništvo i da će se pri budućoj eksploataciji voditi računa o interesima zajednice i zaštiti okoliša.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...