AKADEMIK DURAKOVIĆ TVRDI DA SE IDE PODJELI BiH PO ETNIČKIM STAVOVIMA: “Gdje imate u svijetu da predsjednik jedne države javno i tajno radi protiv te države, a da nema sankcija za to?”

“Treba implementirati odluke Suda za ljudska prava. One su izostale u intervenciji Schmidta. Međunarodna zajednica je kreirala BiH kao nefunkcionalnu državu i jedino međunarodna zajednica može da nas izvede iz te situacije, ali ne jačanjem antoganizama i nacionalizama”, kazao je.

  • Mini market

  • 26. Okt. 2022  26. Okt. 2022

  • 4

Akademik Esad Duraković bio je jedan od onih koji je pozvao građane da izađu na protest ispred OHR-a i mišljenja je da bi ovakva vrsta pritiska mogla promijeniti odluke visokog predstavnika.

“Cilj protesta je da se upozori visoki predstavnik i međunarodna zajednica da se odustane od nametnutnih odluka za koje smatram da su štetne za državnost BiH”,  rekao je Duraković.

Komentarisao je i činjenicu da je na protestima ispred OHR-a ovog puta nije bilo predstavnika stranaka, ni onih na vlasti, a ni opozicionih.

“Ja pratim sve posljednje proteste koji su se događali. Sve je manje ljudi i indikativno je da je jako mali odziv ljudi. Naša javnost i građani su indolentni, apatični i ništa ih se ne tiče. Budućnost BiH je u motivaciji njenih građana da se očuva budućnost BiH. U prošlim protestima su bili angažirani političari i bilo je više prisutnih. Međutim, ovaj put, po mom dubokom uvjerenju, političari su omamljeni rezultatima izbora, kombinatorikom u podjeli fotelja. Oni se bave onim trenutnim i ono što je u dometu jednog izbornog ciklusa. Oni nemaju državničke kapacitete i viziju”, kaže akademik Duraković za N1.

Poput DF-ovog Zlatana Begića i Duraković je odluku Schmidta nazvao aparthejdom.

“Ako većina bude podređena, bez obzira koji je narod u pitanju, ako je podređena dominaciji manjine i nisu ravnopravni, onda je to aparthejd. To je dramatično kršenja prava građana. Ja sam za građansku BiH”,  kazao je Duraković.

Istakao je da međunarodna zajednica ciljano održava ovakvo stanje, da nisu sankcionisali one snage koje su destruktivne i žele disoluciju BiH.

“Treba implementirati odluke Suda za ljudska prava. One su izostale u intervenciji Schmidta. Međunarodna zajednica je kreirala BiH kao nefunkcionalnu državu i jedino međunarodna zajednica može da nas izvede iz te situacije, ali ne jačanjem antoganizama i nacionalizama”, kazao je.

Standardi i međunarodni odnos prema BiH je nekorektan i tu su dosljedni, kaže Duraković i dodaje: “Međunarodna zajednica nas udaljava od samih sebe tumačeći ovu zemlju kao nefunkcionalnu. To je jedna velika prevara. Gdje imate u svijetu da predsjednik jedne države javno i tajno radi protiv te države, a da nema sankcija za to?!”.

Odluka o državnoj imovini koja se još čeka

Kaže da se ide ka podjeli BiH po etničkim stavovima.

“Imali smo agresiju gdje su se susjedne države borile za teritoriju BiH i danas je moguće da se to desi i ostaje da se vidi da li će bosanske patriote pristati na to”, rekao je Duraković.

Mišljenja je da su poruke sa sinoćnjeg skupa iz Banjaluke vladajuće opozicije upućene upravo Sarajevu.

“Ja mislim da je upućeno Sarajevu, Beogradu i međunarodnoj zajednici. Nema bitne razlike vlasti i opozicije u RS. Kada je u pitanju BiH tu su isti, oni su za očuvanje RS i pripajanju Srbiji. Dodik je govorio da je Beograd njegov glavni grad. Destruktivni subjekti u BiH mrtvare ovu zemlju 30 godina, a to je dug period da bi na kraju tog mrcvarenja kažu da ne možemo mi više ovako i da dođe do disolucije, to je strategija”, zaključio je Duraković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...