Sport
BEZ ŠANSI ZA PLASMAN NA SP: Engleska savladala Srbiju na Wembleyju, Albanija u baražu
Prije 5h0
Ukras od crnog grožđa daje naslutiti da se u desertu krije aromatičan fil koji ovu tortu svrstava među one jedinstvene, koje se ne zaboravljaju.
Gastro
26. Okt. 2022 26. Okt. 2022
0
Sastojci:
6 jaja
180 g šećera
1 vanilija šećer
190 g glatkog brašna
40 g otopljenog maslaca
Za fil od grožđa:
600 g crnog grožđa
50 g šećera
1 limun šećer
1 vanilija šećer
3 žlice gussnela
5 žlica vode
Za kremu:
1 krema za kolače
350 ml mlijeka
150 ml vrhnja za šlag
80 g omekšalog maslaca
Za dekoraciju:
crno grožđe, menta, krokant
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 170°C, a kalup Ø22 cm za tortu premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
2. Jaja, šećer i bourbon vanilija šećer miksajte 3-4 minute dok smjesa ne postane voluminozna i blijeda.
3. U smjesu prosijte brašno pa lagano umiješajte špatulom, a na kraju, na isti način umiješajte i otopljeni maslac.
4. Preselite u kalup i pecite oko 30-35 minuta, tj. dok čačkalica koju ubodete u kolač ne izađe čista. Biskvit ohladite pa razrežite na tri kore.
5. Za nadjev pomiješajte grožđe i šećere pa kuhajte 15-ak minuta, dok grožđe potpuno ne omekša. Protisnite ga kroz sito kako biste se riješili koštica i opni.
6. Zasebno izmiješajte vodu i Gussnel pa dodajte u sok od grožđa te kuhajte uz miješanje pjenjačom dok ne dobijete gusti nadjev. Ohladite.
7. Za kremu u posudu ulijte hladno mlijeko i vrhnje za šlag, dodajte sadržaj vrećice i miješajte električnom miješalicom srednjom brzinom 2-3 minute. Dodajte omekšali maslac pa miksajte dok se sve ne sjedini.
8. Prvu koru biskvita stavite na tanjur za posluživanje. Nanesite kremu po rubu kore pa nanesite pola nadjeva po sredini do kreme.
9. Poklopite drugim biskvitom i ponovite postupak. Na kraju stavite zadnji biskvit i cijelu tortu izvana premažite kremom od vanilije.
10. Ohladite, ukrasite grožđem, krokantom i listićima mente.
Posluživanje:
Držite u hladnjaku, a poslužite na sobnoj temperaturi.
Savjet:
Možete odabrati sortu grožđa bez sjemenki kako biste jednostavnije i brže pripremili nadjev.
(Coolinarika.com)
Sport
BEZ ŠANSI ZA PLASMAN NA SP: Engleska savladala Srbiju na Wembleyju, Albanija u baražu
Prije 5h0
Svijet
UPUTILI PISMO BIJELOJ KUĆI: BBC se izvinio američkom predsjedniku zbog montaže govora, a Trump traži...
Prije 5h0
Hronika
PROCURILE NOVE INFORMACIJE: U brutalnom napadu u Ljubljani izboden muškarac iz BiH
Prije 5h0
Svijet
DUBOKO OŽALOŠĆENI TRAGIČNOM NESREĆOM: Erdogan uputio poruku sućuti povodom pogibije pilota u padu turskog aviona
Prije 5h0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
Prije 13h0
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.