TREBAT ĆE VAM SAT: Torta sa filom od grožđa

Ukras od crnog grožđa daje naslutiti da se u desertu krije aromatičan fil koji ovu tortu svrstava među one jedinstvene, koje se ne zaboravljaju.

  • Gastro

  • 26. Okt. 2022  26. Okt. 2022

  • 0

Sastojci:

6 jaja

180 g šećera

1 vanilija šećer

190 g glatkog brašna

40 g otopljenog maslaca

Za fil od grožđa:

600 g crnog grožđa

50 g šećera

1 limun šećer

1 vanilija šećer

3 žlice gussnela

5 žlica vode

Za kremu:

1 krema za kolače

350 ml mlijeka

150 ml vrhnja za šlag

80 g omekšalog maslaca

Za dekoraciju:

crno grožđe, menta, krokant

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 170°C, a kalup Ø22 cm za tortu premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

2. Jaja, šećer i bourbon vanilija šećer miksajte 3-4 minute dok smjesa ne postane voluminozna i blijeda.

3. U smjesu prosijte brašno pa lagano umiješajte špatulom, a na kraju, na isti način umiješajte i otopljeni maslac.

4. Preselite u kalup i pecite oko 30-35 minuta, tj. dok čačkalica koju ubodete u kolač ne izađe čista. Biskvit ohladite pa razrežite na tri kore.

5. Za nadjev pomiješajte grožđe i šećere pa kuhajte 15-ak minuta, dok grožđe potpuno ne omekša. Protisnite ga kroz sito kako biste se riješili koštica i opni.

6. Zasebno izmiješajte vodu i Gussnel pa dodajte u sok od grožđa te kuhajte uz miješanje pjenjačom dok ne dobijete gusti nadjev. Ohladite.

7. Za kremu u posudu ulijte hladno mlijeko i vrhnje za šlag, dodajte sadržaj vrećice i miješajte električnom miješalicom srednjom brzinom 2-3 minute. Dodajte omekšali maslac pa miksajte dok se sve ne sjedini.

8. Prvu koru biskvita stavite na tanjur za posluživanje. Nanesite kremu po rubu kore pa nanesite pola nadjeva po sredini do kreme.

9. Poklopite drugim biskvitom i ponovite postupak. Na kraju stavite zadnji biskvit i cijelu tortu izvana premažite kremom od vanilije.

10. Ohladite, ukrasite grožđem, krokantom i listićima mente.

Posluživanje: 

Držite u hladnjaku, a poslužite na sobnoj temperaturi.

Savjet:

Možete odabrati sortu grožđa bez sjemenki kako biste jednostavnije i brže pripremili nadjev.

(Coolinarika.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...