IZ UIO BiH ZA "SB": Nema potrebe za poskupljenjem cigareta zbog povećanja akciza na duhan

Hoće li poskupjeti cigarete?

  • Ekonomija

  • 27. Okt. 2022  27. Okt. 2022

  • 0

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas na svojoj 4. elektronskoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna akciza iznosit će 167,50 KM za 1000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada. 

Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

"Nema nikakve potrebe za poskupljenjem cigareta, jer je to ista akciza za ovu, ali i za prethodne dvije godine. Hoće li doći do poskupljenja cigareta, to je stvar politike proizvođača, ali zbog ove Odluke za tim nema potrebe", rekao je za "Slobodnu Bosnu" glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužni su dostaviti popisne liste sukladno rokovima iz ove odluke o čemu se mogu informirati u Službenom glasniku BiH kao i putem web stranice UINO BiH.

Upravni odbor UINO na današnjoj sjednici dao je saglasnost Upravi za provođenje procesa javnih konsultacija o Prednacrtu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao i za pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija kako bi se o njima izjasnilo Vijeće ministara BiH.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...