Sport
BEZ ŠANSI ZA PLASMAN NA SP: Engleska savladala Srbiju na Wembleyju, Albanija u baražu
Prije 5h0
Sezona kestena je počela, a ako je suditi prema onom šta nutricionisti govore, ovi plodovi trebali bi se naći i na vašoj trpezi.
Gastro
27. Okt. 2022 27. Okt. 2022
0
Pitomi kesten (Castanea sativa) drvo je iz porodice bukovki koje karakterizira crvenkasto-smeđi plod.
Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Evrope i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.
Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti.
Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.
Više od četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, ne preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.
Kesteni su odličan izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju nivoe lošeg holesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno garantiraju bolju i redovitiju stolicu.
Bogat je kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima.
Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija, prenosi Faktor.
Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela.
Oko 80 grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom plodu.
Savjet plus: Pripazite kad kupujete kesten.
Kada kupujete svježe kestene, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težina treba odgovarati njihovoj veličini. Izbjegavajte kesten koji imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Sport
BEZ ŠANSI ZA PLASMAN NA SP: Engleska savladala Srbiju na Wembleyju, Albanija u baražu
Prije 5h0
Svijet
UPUTILI PISMO BIJELOJ KUĆI: BBC se izvinio američkom predsjedniku zbog montaže govora, a Trump traži...
Prije 5h0
Hronika
PROCURILE NOVE INFORMACIJE: U brutalnom napadu u Ljubljani izboden muškarac iz BiH
Prije 5h0
Svijet
DUBOKO OŽALOŠĆENI TRAGIČNOM NESREĆOM: Erdogan uputio poruku sućuti povodom pogibije pilota u padu turskog aviona
Prije 5h0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
Prije 13h0
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.