ANDREJ PLENKOVIĆ ZA CNN: "Od Ukrajine se ne može očekivati da ustupi i djelić teritorija"

Podsjetio je da je Hrvatska devedesetih godina imala sličnu situaciju, ali manjih razmjera te da "smo bili vrlo odlučni tada da nikada nećemo odustati od cilja da osiguramo teritorijalnu cjelovitost naše zemlje".

  • Regija

  • 27. Okt. 2022  27. Okt. 2022

  • 0

Politički i diplomatski kontakti u svrhu okončanja sukoba uvijek su korisni, ali Ukrajina i Rusija "još nisu ondje", a moguća ruska nuklearna prijetnja izaziva užasnutost, rekao je premijer Andrej Plenković u javljanju za CNN nakon summita Krimske platforme održanog u Zagrebu.

Na pitanje voditelja misli li da je sada vrijeme za više diplomacije s Rusijom, Plenković je rekao da na kraju svakog sukoba obično bude neka vrsta diplomatskog ili mirnog političkog rješenja.

"Nažalost, usred smo agresije, okupiranja teritorija, organiziranja referenduma o ilegalnoj aneksiji teritorija druge suverene države i nastavka vojne operacije sa zračnim udarima i uzbunama. Mislim da su politički i diplomatski kontakti uvijek korisni, ali kako ja to vidim, još nismo ondje."

"Zabrinuti smo zbog korištenja konvencionalnog oružja, a kamoli taktičkog naoružanja"

Po riječima voditelja, Zapad naoružava Ukrajinu, a ukrajinske snage zahvaljujući tome napreduju na terenu i time je ruski predsjednik Vladimir Putin sve više stjeran u kut i mogao bi pribjeći taktičkom naoružanju.

"Od početka smo zabrinuti zbog korištenja konvencionalnog oružja, a kamoli taktičkog naoružanja, prijetnje nuklearnim oružjem. Apsolutno su svi užasnuti čak i zbog mogućnosti razmatranja toga", kazao je Plenković.

Prvom parlamentarnom summitu Krimske platforme prisustvovala je i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi koja je poslala snažnu poruku podrške Ukrajini zajedno s ostalim sudionicima skupa.

Na pitanje voditelja je li zabrinut za američku podršku Ukrajini nakon izbora na sredini mandata, Plenković je istaknuo poruku Pelosi sa završne press-konferencije da oba doma Kongresa i obje stranke podržavaju Ukrajinu.

Rekao je da je njezina posjeta bila jako važna jer je poslala snažan signal predanosti SAD-a pružanju podrške Ukrajini zajedno s drugim demokratskim državama. 

Mirovni pregovori

Ideja koja je jasna među predstavnicima koji su bili na skupu je poštovanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta, podrška i solidarnost, uključujući također vojnu podršku mnogih zemalja koje su bile ovdje i na kraju mirovne pregovore o okončanju sukoba.

Upitan hoće li biti među onima koji će pozivati Ukrajince na mirovne pregovore ako ukrajinske snage uspiju istjerati ruske vojnike iz Donbasa i južne Ukrajine, u tom slučaju dopuštajući Rusiji da zadrži Krim, premijer je rekao kako u razgovorima s ukrajinskim dužnosnicima nije vidio ni daleku mogućnost da bi neko od njih ustupio i djelić okupiranog teritorija, te da misli kako se to ne može očekivati.

Podsjetio je da je Hrvatska devedesetih godina imala sličnu situaciju, ali manjih razmjera te da "smo bili vrlo odlučni tada da nikada nećemo odustati od cilja da osiguramo teritorijalnu cjelovitost naše zemlje", prenosi Hina. 

"Mislim da se to ne može očekivati. Znam da je to vrlo teška situacija. Ja se godinama zalažem da se implementira nešto slično kao što je Hrvatska učinila s prijelaznom upravom UN-a na našem okupiranom teritoriju u istočnoj Slavoniji između 1995. i 1998. kada je teritorij integriran bez ijednog ispaljenog metka tako da postoje modeli kako se mogu riješiti slični sukobi bez prolijevanja krvi."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...