RAT UŽIVO: Predsjednik britanskog Odbora za odbranu upozorava na odmazdu

Danas je 248. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 29. Okt. 2022  29. Okt. 2022

  • 1

22:05 Splitski  Županijski sud donio je odluku o izručenju 36-godišnje Ruskinje u Ukrajinu. Kako saznaje RTL, modna dizajnerica koja je živjela u Austriji krenula je na ljetovanje u Hrvatsku. No Ruskinju su temeljem potjernice odmah uhapsili pa se od avgusta nalazi u zatvoru na Bilicama.

"Ona je uhapšena po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Republika Ukrajina. Vijeće, nakon što je pribavilo spis, smatra da postoje uvjeti za njezino izručenje. I doneseno je takvo rješenje. Na to rješenje nezadovoljna strana ima pravo žalbe, o kojoj odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske’’, rekao je za Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

21:30 Ruske snage nemaju namjeru povući se iz Hersona bez borbe. Usprkos najavama (ili bolje rečeno željama) nekih zapadnih obavještajnih službi, koje su do takvog zaključka došle temeljem intervjua zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini, generala Sergeja Surovikina, te evakuaciji Rusa i prorusa iz Hersona.

Nije ni bilo za očekivati da će Rusi samo tako napustiti utvrđene položaje u čiju su izradu potrošeni mjeseci. Doduše, gomilanje više od 20 hiljada vojnika na relativno mali prostor omogućilo je ukrajinskoj vojsci harkivsku ofanzivu jer je višak vojske na jednom mjestu značio manjak na drugom. Tada su zapadni mediji špekulirali da je Putin osobno naredio da se Hersonska oblast odlučno brani pa su zbog toga tamo i nagomilane tolike snage, navodi u analizi Index.hr.

20:55 Odluka Rusije da suspenduje učešće u dogovoru o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, postignutom uz posredovanje UN, još jednom dokazuje da su pregovori sa Rusijom gubljenje vremena, izjavio je danas pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

20:25 Predsjednik britanskog Odbora za odbranu upozorio je da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo "očekivati više akcija" od strane Rusije. Ranije danas, rusko ministarstvo odbrane tvrdilo je da su predstavnici jedinice britanske mornarice digli u zrak plinovod Sjeverni tok u "terorističkom napadu" u Baltičkom moru.

Britanija je odbacila tvrdnje, rekavši da je priča "izmišljena" i pokušaj ruskih snaga da "odvrate od svog katastrofalnog postupanja s ilegalnom invazijom na Ukrajinu". U tvitu, konzervativni zastupnik Tobias Ellwood rekao je da je to bila "namjerna provokacija" Rusije da eskalira napetosti izvan Ukrajine.

"Nakon što smo razotkrili ovu 'lažnu zastavu', trebali bismo očekivati da će Rusija sada uzvratiti", dodao je.

19:45 Telefon Liz Truss, doskorašnje premijerke Velike Britanije, navodno su hakovali ruski agenti koji rade za Vladimira Putina i time dobili pristup strogo povjerljivim informacijama, tvrde izvori, piše britanski The Sun.

Vjeruje se da iza hakovanja stoje agenti koji rade za predsjednika Rusije, navodi ovaj medij. Hakovanje je otkriveno tokom ljetnje kampanje za vođstvo torijevaca, kada je Truss bila ministrica vanjskih poslova.

19:20 U posljednja 24 sata ruske su trupe izvele 13 raketnih napada i pogodile Ukrajinu 29 puta bacačima raketa, tvrdi ruski Glavni štab. Napadnuto je više od 15 naselja u Donjeckoj, Dnjepropetrovskoj, Harkivskoj i Hersonskoj oblasti.

18:50 Rusija je danas poručila da Sjedinjene Američke države po Europi postavljaju taktičko nuklearno oružje i da to ne može ignorirati.

Pentagon je odgovorio Rusiji i rekao da neće raspravljati o detaljima američkog nuklearnog arsenala i da su SAD dugo planirale modernizaciju svog nuklearnog oružja B61, prenosi Reuters.

18:30 Šire se snimke napada na rusku crnomorsku flotu.

18:15 Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju, kaže da je Rusija ratom u Ukrajini izgubila najvećeg klijenta za plin - Europu. "Rusija će izgubiti energetsku bitku", kaže.

17:50 Napadi na brodove na Krimu tokom noći uzrokovali su prekid sudjelovanja Rusije u ugovoru o izvozu žitarica, citirao je TASS moskovsko ministarstvo odbrane. Sporazum uz posredovanje UN-a potpisan je u julu  i dopuštao je izvoz ukrajinskog žita iz blokiranih luka.

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je da je samo 3% hrane izvezene prema sporazumu otišlo u najsiromašnije zemlje - i da Moskva namjerava isporučiti 500.000 tona žitarica tim zemljama u sljedećih nekoliko mjeseci.

17:05 Brod ruske Crnomorske flote oštećen je u Sevastopolju tokom napada dronom na poluotok Krim kojeg je anektirala Rusija, tvrdi Rusija. Minolovac poznatiji i kao Ivan Golubez, kao i ostali objekti u zaljevu teško su oštećeni, izvijestilo je rusko ministarstvo odbrane.

16:36 Ukrajinski general-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, govorio je o vjerovatnom ishodu rata u opširnom intervjuu za The War Zone.

Najavio je da će Ukrajina iduće godine krenuti u kontraofanzivu na Krimu.

16:08 Rusko ministarstvo odbrane je ustvrdilo da su pripadnici Britanske mornarice prošli mjesec raznijeli plinovod Sjeverni tok, izravno optuživši NATO članicu za sabotažu ključne ruske infrastrukture.

Britanija je odgovorila rekavši da su to "lažne tvrdnje epskih razmjera".

15:28 Dok se diljem Evrope strahuje zbog cijena energenata te mogućnosti nestašica, ruski predsjednik Vladimir Putin ruga se odlukama evropskih zemalja da uvedu sankcije Rusiji, za koje implicira da više štete Evropi nego Rusiji. 

Putin se narugao kroz vic o hladnoći u Evropi. Nakon što ga je ispričao, na licu mu se mogao vidjeti blagi smiješak, a na snimci se čuje i glasni smijeh nekih iz publike. 

15:11 Rusija je optužila britansku mornaricu za “teroristički napad” na plinovod Sjeverni tok.

14:51 Rusi kradu medicinsku opremu u Hersonu, kaže ukrajinski predsjednik Zelenski. 

"Ruske snage u okupiranoj regiji Herrson sudjeluju u masovnoj krađi medicinske opreme i vozila hitne pomoći u pokušaju da to područje učine nenastanjivim", rekao je sinoć Zelenski.

"Okupatori su odlučili zatvoriti zdravstvene ustanove u gradovima, odnijeti medicinsku opremu, ambulantna kola, sve. Oni vrše pritisak na liječnike koji su još ostalida se presele na teritorij Rusije”, kazao je Zelenski.

"Rusija pokušava od Hersonske regije napraviti ničiju zemlju", dodao je u sinoćnjem večernjem video obraćanju.

14:14 Rusija je danas poručila da Sjedinjene Američke Države po Evropi postavljaju taktičko nuklearno oružje i da to ne može ignorisati.

13:52 Evropska unija zamrznula je više od 17 milijardi eura ruske imovine u sklopu paketa sankcija protiv Moskve, kazao je povjerenik Evropske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

13:14 Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, postavljen u Moskvi, zamolio je stanovnike da ne objavljuju slike i snimke napada dronova na grad na društvenim mrežama.

"Svima bi trebalo biti jasno da su takve informacije prijeko potrebne ukrajinskim nacistima kako bi razumjeli kako je izgrađena obrana našeg grada", rekao je.

Ranije danas, dužnosnik kojeg je postavila Rusija, rekao je da je ruska mornarica odbila napad drona u vodama u blizini lučkog grada Sevastopolja.

"Nikakva civilna infrastruktura nije oštećena", navodeo je Razvožajev na Telegramu.

12:48 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je u petak virtuelni govor uživo na Yale School of Management. Danas je taj govor spomenuo na Telegramu. 

"Za cijeli svijet je važno da Rusija gubi sada – u ratu u Ukrajini. Kada ćemo pobijediti za sebe, pobijedit ćemo i za druge narode čija je sloboda potencijalno ugrožena. Upravo sada, i to baš u Ukrajini, odlučuje se hoće li naš dio svijeta biti slobodan i demokratski. U konačnici, tako će se odrediti globalna sudbina demokracije. Ovu sudbinu trebamo odrediti mi – slobodni svijet, a ne teroristi. Vjerujem da će tako i biti", poručio je Zelenski. 

12:10 Ruske pomorske snage navodno su odbile napad dronova u Sevastopoljskom zaljevu, gdje je sjedište Crnomorske flote, prenosi Reuters.

Guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, kojeg je imenovala Rusija, poručio je na Telegramu: "Brodovi Crnomorske flote odbili su napad drona u vodama Sevastopoljskog zaljeva. U gradu ništa nije stradalo. Ostajemo mirni. Situacija je pod kontrolom."

Sevastopolj je najveći grad na Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

11:39 Kanada je najavila nove sankcije protiv 35 pojedinaca i šest tvrtki u ruskom energetskom sektoru, kao i izdavanje obveznica za potporu Ukrajini.

Te osobe imenovane u petak uključuju igrača Nacionalne hokejaške lige Aleksandra Frolova i šahovskog velemajstora Antona Demčenka, izvještava agencija France-Presse.

Ukrajina je više puta pozvala svoje saveznike na zapadu da prošire svoje sankcije na osobe visokog profila koje su javno podržale rusku invaziju.

10.25 Ruske pomorske snage navodno su odbile napad dronova u Sevastopoljskom zaljevu, gdje je sjedište Crnomorske flote, javlja Reuters.

Guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, kojeg je imenovala Rusija, poručio je na Telegramu: "Brodovi Crnomorske flote odbili su napad drona u vodama Sevastopoljskog zaljeva. U gradu ništa nije stradalo. Ostajemo mirni. Situacija je pod kontrolom."

Sevastopolj je najveći grad na Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

10.00 Špijunirao je HIMARS i prilagodio vatru Ruske Federacije na Nikopolj: SBU uhapsila izdajicu.

alt

09.20 Prema ukrajinskom guverneru Donjecke oblasti Pavlu Kirilenku, ruske snage ubile su dvije osobe u Kurdiumivki i jednu u Pivničneu.

Trenutno je nemoguće utvrditi točan broj žrtava u Mariupolju i Volnovahi, dodao je Kirilenko.

08.20 Oružane snage Ukrajine već su neutralizirale 70.000 okupatora, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

08.00 Sažetak Glavnog stožera vojske Ukrajine: 300 Rusa se spremalo za napad u području Majorska, ukrajinske snage su ih uništile.

alt

07.00 Ministrastvo odbrane Velike Britanije objavilo je novi dnevni obavještajni izvještaj vezano uz rat u Ukrajini.

U njemu obavještajci podsjećaju da je 27. oktobra 2022., guverner ukrajinske okupirane regije Herson, Vladimir Saldo, imenovan od strane Rusije, rekao da je više od 70.000 ljudi sada napustilo grad Herson.

Saldo je 26. oktobra 2022. također tvrdio da je Rusija uklonila ostatke poznatog ruskog državnika iz 18. stoljeća, kneza Grigorija Potemkina, iz njegove grobnice u katedrali u Hersonu istočno od Dnjepra. U ruskom nacionalnom identitetu, Potemkin je snažno povezan s ruskim osvajanjem ukrajinskih zemalja u 18. stoljeću i naglašava težinu koju Putin gotovo sigurno pridaje percipiranom povijesnom opravdanju invazije.

Ovo simbolično uklanjanje Potemkina i egzodus civila vjerojatno prethodi ubrzanom povlačenju ruskih snaga s tog područja, navode britanski obavještajci.

06.00 Nizozemska vojna obavještajna služba upozorila je kompanije da Moskva pokušava dobiti visokotehnološku imovinu za svoj rat u Ukrajini preko lažnih firmi, izvijestili su lokalni mediji.

Jan Swillens, šef nizozemske vojne obavještajne službe (MIVD), rekao je da su ruske tajne službe uspostavile desetke "paravan kompanija" u Nizozemskoj kako bi izbjegle zapadne sankcije.

Te su firme kupovale tehnologiju u Nizozemskoj i potom je uvozile u Rusiju u vojne svrhe, rekao je za dnevnik Financieele Dagblad (FD).

Njegove komentare potvrdilo je nizozemsko ministarstvo odbrane, prema nizozemskoj novinskoj agenciji ANP i javnoj televiziji NOS.

"Što su sankcije strože, ruskim obavještajcima postaje teže i oni moraju biti inventivniji da zaobiđu sankcije. Stoga je poduzetnicima bilo "teško" shvatiti da posredno posluju s Rusijom", rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...