EKOLOŠKA KATASTROFA: Pomor ribe u Drini, ribolovna udruženja apeluju na nadležne da otkriju uzrok

Ekološka katastrofa na Drini kod Loznice, gdje danima plutaju mrtve ribe, zaokuplja pažnju javnosti sa lijeve i desne obale Drine. Do danas nema odgovornih.

  • Hronika

  • 29. Okt. 2022  

  • 0

Ribočuvari kažu da će, po svemu sudeći, krivci najvjerovatnije ostati nepoznati, s obzirom na to da se nije reagovalo na vrijeme. Šteta je, tvrde, nenadoknadiva jer je riječ o pomoru autohtone vrste.

U posljednjih 20 godina, tvrde stari drinski alasi, na ovoj rijeci nije zabilježen ovakav slučaj. Za pomor mrene i savske nosare u Drini, koji se desio prije nekoliko dana, do danas nema odgovornih.

„Ta riba se pojavila u Zvorniku u srijedu, ljudi su primijetili zamućenje Drine, ali ribari kao ribari. Da su odmah uzeli analizu vode, vjerovatno bismo znali šta se tačno desilo“, navodi Vahidin Jusić, predsjednik Sportskog ribolovnog udruženja Drina iz Janje.

Kažu i da je riječ o autohtonoj vrsti ribe, što dodatno govori o težini ove ekološke katastrofe. Vodu je trebalo uzorkovati u momentu ispusta - sada je, tvrde ribočuvari, gotovo nemoguće utvrditi ko je kriv jer bi analiza pokazala da je voda čista. Obaviješteni su inspektori zaštite životne sredine i loznička policija.

„Patrola je izašla na lice mjesta sa ribočuvarem - međutim, nisu uzeli uzorak. Inspektor je kasnije htio da izvrši uviđaj, patrola sa riobočuvarem se već povukla. Inspektor koji je trebao da izvrši uviđaj je rekao da nema potrebe, da je već mrak. Ja sam se čuo sa njim, trebao je da izvrši uviđaj, ali je rekao da nije jer su oni otišli. Obavijestio je MUP u Beogradu“, izjavio je Zoran Opačić, predsjednik Skupštine Udruženja ribolovaca Drina iz Loznice.

U Inspektoratu RS-a provjeravaju navode da se mrlja pojavila na izlazu iz kolektora zvorničke „Alumine“, dok u toj kompaniji tvrde da oni nisu odgovorni za ovaj slučaj, kao i da je na taj ispust povezano više privrednih subjekata i objekata u privatnom vlasništvu, a ne samo „Alumina“. Na području od crpne pumpe, gdje ulazi kanal Drina-Sava, pa do ušća Drine u Savu, prostoru kojim gazduje Sportsko ribolovno društvo „Riba“ iz Bijeljine, do sada nije primijećen masovan pomor ribe, no, bez sumnje, ističu, u pitanju je neodgovornost i ljudski faktor koji je doveo do ogromnih posljedica.

„Svi mi tu imamo štetu, rijeka Drina je naša rijeka, naše bogatstvo, nije tu samo u pitanju riba, nego i ostali biljni i životinjski svijet - ali, na kraju krajeva, i naši izvori vode. Sve se to dugoročno odražava“, upozorava Miodrag Đukić, predsjednik bijeljinske „Ribe“.

Ribolovna udruženja apeluju na nadležne da otkriju uzrok ove ekološke katastrofe.  Dvije velike rijeke na području Semberije imaju izrazito bogat riblji fond, sa oko 30 različitih vrsta ribe, a ribolovna društva svake godine vrše i poribljavanje kanala i manjih vodotoka. Ove godine u vodotoke je ubačeno oko 20 hiljada primjeraka sitne šaranske mlađi kao i 150 primjeraka krupnog šarana. Ekološka udruženja  do sada se nisu izjasnila jesu li ugrožena izvorišta pitke vode. Podrinjski antikorupcijski tim PAKT zatražio je od nadležnih organa da izvrše hitan monitoring rijeke Drine, u kojoj je već treći dan masovni pomor ribe, navodi Federalna televizija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...