BOGATSTVO RAZLIČITOSTI: Obilježeno 150 godina od osvećenja Saborne crkve u Sarajevu

”Ovaj hram je i hram svih drugih Sarajlija, bez obzira na vjeru i nacionalnost”, dodao je mitropolit Hrizostom.

  • Društvo

  • 29. Okt. 2022  

  • 0

U Sabornoj crkvi u Sarajevu održana je Svečana akademija povodom velikog jubileja, 150 godina od osvećenja hrama Rođenja Presvete Bogorodice – Saborne crkve u srcu Starog Grada.

Na Svečanoj akademiji se brojnim zvanicama iz političkog i društvenog života BiH, ali i velikom broju vjernika obratio mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević. Predstavio je historijske okolnosti koje su dovele do početka gradnje ovog velikog pravoslavnog hrama u centru Sarajeva.

”Gradnjom ove crkve, Sarajevo izlazi iz srednjovjekovne zatvorenosti i zvanično postaje i biva priznat od velikih evropskih centara kao istinski multikonfesionalan, multinacionalan i multikulturološki grad. Sarajevo postaje evropski Jeruzalem”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Najveći pravoslavni autoritet u Bosni i Hercegovini je dodao da i pored svih izazova, Saborna crkva danas predstavlja čast i privilegiju Sarajeva i njegovih građana.

”Ovaj hram je i hram svih drugih Sarajlija, bez obzira na vjeru i nacionalnost”, dodao je mitropolit Hrizostom.

Saborna crkva u Sarajevu jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu. Gradnja ovog značajnog vjerskog počela je 1863. godine, a okončana 11 godina poslije, po projektu Andreja Damjanova. Crkva je izgrađena zahvaljujući dobrovoljnim prilozima građana Sarajeva i okolnih mjesta, kao i dubrovačkih, beogradskih, tršćanskih i bečkih trgovaca. Tadašnji osmanski sultan Abdul Aziz Han je izdao dopuštenje za gradnju crkve, a bio je i jedan od donatora.

Općina Stari Grad dugi niz godina podržava Sabornu crkvu finansiranjem projekata obnove, sanacije i održavanja ovog vjerskog objekta. Prethodnih godina izvršena je sanacija unutrašnjeg balkona u Sabornoj crkvi, izgrađen je novi ulaz u crkvu sa zapadne strane, ulagano je u rasvjetu i ukrašavanje crkve, te je sufinansirana izrada projektnih dokumentacija.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...