VIŠE OD KRUHA: Napravite suncokret-pogaču

Jeste komplicirano, ali se isplati probati.

  • Gastro

  • 31. Okt. 2022  31. Okt. 2022

  • 0

Pogača koja je puno više od kruha - između svakog sloja dizanog tijesta nalazi se tanki sloj maslaca koji ju čini ukusnom, prozračnom i slojevitom.

Možete je praviti u većem ili manjem okruglom limu.

Ako se peče u većem kalupu biti će nešto tanja, što je možda i praktičnije i bolje, jer se tako i kraće peče.

U svakom slučaju, doista nije komplicirano, ali se isplati probati.

Potrebno: 

1 kg brašna

2,5 dl toplog mlijeka

2 dl tople vode

1,5 dl ulja

2 vrećice suhog kvasca (ili jedna kockica friškog)

2 žlice soli

1 žlica šećera

15 dag maslaca ili margarina

2 jaja + 1 žumanjak

Priprema:

1. Pomiješati brašno, sol, šećer i kvasac u većoj posudi. Dodati jaja, ulje, mlijeko i vodu pa mikserom polako umijesiti tijesto.

2. Možete ovo napraviti i rukom, ali lakše je mijesiti tijesto kasnije kada postane bar malo kompaktnije.

3. Na pobrašnjenoj radnoj površiti mijesiti tijesto energično i jako, 10-tak minuta najmanje, dok ne postane lijepo glatko i rastezljivo.

4. Podijeliti ga odmah na 4 dijela, od kojih tri moraju biti ista a jedan malo manji.

5. Razvaljati 3 dijela na veličinu kalupa u kojem će se pogača peći, pa slagati u kalup na papir za pečenje prvo jedan razvaljani kruščić, preko njega naribati na ribež polovinu pripremljenog margarina, prekriti drugim razvaljanim kruščićom, opet posipati margarinom, prekriti zadnjim razvaljanim kruščićom.

6. Prilikom slaganja tijesta u kalup, svaki put rukom lagano pritisnuti i zagladiti.

7. Oštrim nožem izrezati tijesto prvo na četvrtine, a potom i na trećine, kako bi se dobilo sveukupno 12 dijelova (trokuta).

8. Svaki dio savijati od sredine prema van kako bi se u sredini dobila praznina.

9. Nakon što ste sve trokute savinuli u sredinu staviti onaj četvrti najmanji dio, koji će biti sredina suncokreta.

10. Tako pripremljenu pogaču prekriti čistom krpom i pustiti da odstoji i da se diže 40 min.

11. Potom ju premazati razmućenim jajem a sredinu posipati suncokretovim sjemenkama (ili lanenim ili kimom tko voli).

12. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 40-45 min, ovisno o vašoj pećnici i veličini lima u kojem pečete.

Prijatno!:) 

(Recipeci.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...