Hronika
SIJEVAJU PALICE: Žestok sukob navijača nedaleko od Mostara (VIDEO)
Prije 23 min0
Jeste komplicirano, ali se isplati probati.
Gastro
31. Okt. 2022 31. Okt. 2022
0
Pogača koja je puno više od kruha - između svakog sloja dizanog tijesta nalazi se tanki sloj maslaca koji ju čini ukusnom, prozračnom i slojevitom.
Možete je praviti u većem ili manjem okruglom limu.
Ako se peče u većem kalupu biti će nešto tanja, što je možda i praktičnije i bolje, jer se tako i kraće peče.
U svakom slučaju, doista nije komplicirano, ali se isplati probati.
Potrebno:
1 kg brašna
2,5 dl toplog mlijeka
2 dl tople vode
1,5 dl ulja
2 vrećice suhog kvasca (ili jedna kockica friškog)
2 žlice soli
1 žlica šećera
15 dag maslaca ili margarina
2 jaja + 1 žumanjak
Priprema:
1. Pomiješati brašno, sol, šećer i kvasac u većoj posudi. Dodati jaja, ulje, mlijeko i vodu pa mikserom polako umijesiti tijesto.
2. Možete ovo napraviti i rukom, ali lakše je mijesiti tijesto kasnije kada postane bar malo kompaktnije.
3. Na pobrašnjenoj radnoj površiti mijesiti tijesto energično i jako, 10-tak minuta najmanje, dok ne postane lijepo glatko i rastezljivo.
4. Podijeliti ga odmah na 4 dijela, od kojih tri moraju biti ista a jedan malo manji.
5. Razvaljati 3 dijela na veličinu kalupa u kojem će se pogača peći, pa slagati u kalup na papir za pečenje prvo jedan razvaljani kruščić, preko njega naribati na ribež polovinu pripremljenog margarina, prekriti drugim razvaljanim kruščićom, opet posipati margarinom, prekriti zadnjim razvaljanim kruščićom.
6. Prilikom slaganja tijesta u kalup, svaki put rukom lagano pritisnuti i zagladiti.
7. Oštrim nožem izrezati tijesto prvo na četvrtine, a potom i na trećine, kako bi se dobilo sveukupno 12 dijelova (trokuta).
8. Svaki dio savijati od sredine prema van kako bi se u sredini dobila praznina.
9. Nakon što ste sve trokute savinuli u sredinu staviti onaj četvrti najmanji dio, koji će biti sredina suncokreta.
10. Tako pripremljenu pogaču prekriti čistom krpom i pustiti da odstoji i da se diže 40 min.
11. Potom ju premazati razmućenim jajem a sredinu posipati suncokretovim sjemenkama (ili lanenim ili kimom tko voli).
12. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 40-45 min, ovisno o vašoj pećnici i veličini lima u kojem pečete.
Prijatno!:)
(Recipeci.com)
Hronika
SIJEVAJU PALICE: Žestok sukob navijača nedaleko od Mostara (VIDEO)
Prije 23 min0
Evropa
ANALIZA BIVŠEG UKRAJINSKOG AMBASADORA: Starmer predlaže novu „realniju misiju“ za Ukrajinu, Trump uvjetuje američke garancije
Prije 27 min0
Estrada
PROSLAVILA 75. ROĐENDAN: Neda Ukraden podijelila svoju fotografiju u kupaćem kostimu (VIDEO)
Prije 35 min0
Politika
NEMA SMISLA VIŠE ČEKATI: Crnadak najavljuje kada će tražiti odgovore o Viaductu od Radovana Viškovića
Prije 47 min0
Gastro
SAD JE NJEZINO VRIJEME: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra ljuta paprika…
15. Avg. 20250
Gastro
NEVJEROVATNO ALI ISTINITO: Evo kako od jedne litre mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
14. Avg. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Na brzinu napravite Raffaello kuglice i iznenadite ukućane… (VIDEO)
Prije 9h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.