RAT UŽIVO: Osnivač zloglasne paravojne grupe Wagner pohvalio Zelenskog

Danas je 251. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 01. Nov. 2022  01. Nov. 2022

  • 3

22:40 Bliski saveznik Vladimira Putina i osnivač zloglasne paravojne grupe Wagner nahvalio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, opisavši ga kao snažnog i samouvjerenog vođu kojega ne treba podcjenjivati.

- Iako je u ovom trenutku predsjednik zemlje koja je neprijateljski nastrojena prema Rusiji, Zelenski je snažan, samouvjeren, pragmatičan i drag momak, rekao je Jevgenij Prigožin u priopćenju koje je objavljeno na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, a prenijela ga je njegova kompanija za catering Concord.

- Nemojte ga podcjenjivati, dodao je.

Ruska politička analitičarka Tatjana Stanovaja izjavila je kako je zanimljivo da Prigožin iznosi stavove koji se razlikuju od Putinovih, a drugi ih se možda ne bi usudili reći. Podsjetimo, poljednjih sedmica Prigožin se, zajedno s čečenskim vođom Ramzanom Kadirovim, u nekoliko navrata rugao učincima ruskih generala u Ukrajini.

Stanovaja smatra kako Prigožin ne želi preuzeti ulogu političkog moćnika.

- Mislim da je to za njega više kao poslovni projekt koji treba ‘prodati‘ Putinu kako bi bio bliže povezan s Kremljom.

22:30 Bivši britanski premijer Boris Johnson dao je intervju za Sky News, u kojem je ruskog predsjednika Vladimira Putina usporedio s pokojim predsjednikom Srbije i ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem. Više pročitati OVDJE.

22:10 Britanski vojni analitičar i bivši glavni direktor sigurnosno-obrambenog think tanka Royal United Services, Michael Clarke, danas je u razgovoru za Sky News komentirao rusku invaziju na Ukrajinu. 

Clarke je rekao da su prije rata u Ukrajini mnogi vjerovali da je ruski predsjednik Vladimir Putin lakomislen i da bi možda mogao uspjeti u stvaranju kopnenog koridora između istočne regije Donbasa i poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

"To bi bilo prilično lakomisleno, ali mnogi su mislili da bi mogao biti dovoljno lud da to pokuša. Ali on je otišao na sve ili ništa, pokušao je zauzeti cijelu zemlju u tri dana. To je bila ideja - zamijeniti vladu u Kijevu i završiti s cijelom operacijom do 8. marta, naprosto preuzeti cijelu zemlju", ustvrdio je analitičar.

"Stvarnost je takva da ako ne uspije s prvotnim planom, neće uspjeti uopće. Ako plan A nije upalio, neće ni planovi B, C ili D. To znači da je Putin gubitnik, ali on neće prihvatiti poraz dostojanstveno. To je situacija u kojoj se nalazimo. On je sam sebi zadao nemoguć cilj", zaključio je Clarke.

21:25 Ukrajinski vojni obavještajci večeras su objavili da su ruske snage postavile vojne opremu na krov nuklearne elektrane Zaporižja, koja je pod ruskom okupacijom od prvih sedmica rata.

Kako javlja Kyiv Independent pozivajući se na obavještajni odjel ukrajinskog ministarstva odbrane, Rusi su na krov najveće nuklearke u Europi postavili vojnu opremu kako bi se suprotstavili ukrajinskom izviđanju iz zraka.

20:40 Pentagon smatra da bi Rusija mogla zatražiti dodatna napredna oružja od Irana za napade na Ukrajinu, rečeno je danas na press-konferenciji u Washingtonu. 

"Zabrinuti smo zbog mogućnosti da bi Rusija mogla zatražiti dodatna napredna oružja od Irana, primjerice projektile zemlja-zemlja, kako bi ih koristila u Ukrajini", rekao je danas glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder.

20:15 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom turskom kolegi Tayyipu Erdoganu u današnjem telefonskom razgovoru da bi Rusija mogla razmotriti nastavak sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka tek nakon što se provede istraga o napadima dronovima na krimsku luku Sevastopolj.

19:55 Osnivač ruske privatne vojne kompanije Wagner i bliski saveznik Vladimira Putina, Jevgenij Prigožin, danas je nahvalio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog opisvaši ga kao "snažnog i samouvjerenog lidera kojeg se ne smije podcijeniti".

Današnji Prigožinovi komentari još jednom naglašavaju njegov sve vidljiviji javni profil, ali i protivljenje službenoj propagandi Kremlja, navodi Sky News.

"Iako je predsjednik zemlje koja je trenutno neprijateljski raspoložena prema Rusiji, Zelenski je snažan, samouvjeren, pragmatičan i dobar čovjek", objavio je Prigožin u izjavi koju je na društvenoj mreži Vkontakte objavila služba za odnose s javnošću njegove catering tvrtke Concord.

"Ne podcjenjujte ga", dodao je Prigožin.

19:30 Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo danas je objavilo da trenutno nema učinkovit način odbrane od balističkih projektila koje Iran, prema novim izvještajima, planira poslati Rusiji.

Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, rekao je da domet iranskih balističkih projektila koji navodno stižu Rusiji, iznosi od 300 do 700 kilometara, što bi Rusiji omogućilo da pogađa mete bilo gdje u Ukrajini.

"Postoji velika vjerovatnost da će projektili biti isporučeni sjeverno od ukrajinske granice, odakle mogu biti lansirani na cijelo područje Ukrajine", rekao je danas Ihnat na press-konferenciji održanoj u Kijevu. Ranije danas je, podsjetimo, CNN objavio da se Iran priprema poslati Rusiji dodatnih 1000 komada oružja, što uključuje i balističke projektile zemlja-zemlja te još dronova kamikaza.

19:05 Bivši britanski premijer Boris Johnson je u intervjuu za Sky News rekao kako ne misli da će ruski predsjednik Vladimir Putin narediti korištenje taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.

Naime, pojavile su se sugestije da bi Putin mogao narediti takav napad ako se njegove snage u Ukrajini nastave povlačiti pred ukrajinskom protuofanzivom i gubiti ranije osvojeni teritorij. 

"Ne mislim da će to napraviti. Bio bi lud da to napravi", rekao je Johnson za Sky News.

"Takav čin bi značio da se Rusija iste sekunde povlači iz kluba civiliziranih nacija. To bi bila totalna katastrofa za Rusiju, čija ekonomija bi odmah potom bila zamrznuta", rekao je Johnson.

18:48 Britanski tabloid The Sun je objavio da su procurili špijunski dokumenti iz kojih proizlazi da ruski predsjednik Vladimir Putin ima rani stadij Parkinsonove bolesti i rak gušterače.

18:32 Gari Kasparov, bivši svjetski prvak u šahu i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, osvrnuo se na ruske napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. "Ukrajina napada vojne mete kako bi odbranila svoju zemlju i ljude od okupatora koji čine ratne zločine. Rusija gađa energetske sustave, opskrbu hranom i civile. Može li biti jasnije razlike i slike koja prikazuje kako izgleda zlo?" zapitao se Kasparov. "Čak i oni patetični koji pokušavaju izjednačiti dvije strane Putinove ničim isprovocirane invazije nemaju odgovora. Tjeraju li NATO ili Amerika Putinove snage na silovanja i etničko čišćenje? Na bombardiranje trafostanica i plinovoda? Na izgladnjivanje miliona u Africi i Aziji? I to ne kao kolateralnu štetu, nego namjerno", objavio je bivši šahovski prvak.

18:02 Predsjednik Francuske Emmanuel Macron na Twitteru je otkrio nešto više detalja o današnjem razgovoru s Volodimirom Zelenskim, koje je predsjednik Ukrajine nazvao "ekstremno važnim". "Kao što sam jutros potvrdio predsjedniku Zelenskom, potpuno smo mobilizirani kako bismo pojačali vojnu pomoć Ukrajini, a posebno što se tiče protuzračne obrane", objavio je Macron na Twitteru. "Ukrajinska vodoopskrba i elektroenergetska infrastruktura pretrpjele su značajnu štetu u ruskim napadima. Potrebno je djelovati prije zime. Brzo ćemo mobilizirati i međunarodnu zajednicu i privatni sektor", objavio je Macron. 

17:52 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas se susreo s Kadri Simson, europskom povjerenicom za energetiku. Raspravljali su o tome kako su ruski napadi na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu prisilili Ukrajinu da prestane izvoziti struju u Europu, javlja Guardian. "Siguran sam da ćemo sve vratiti u normalu, a u nekim mirnijim vremenima, kad se situacija s našim energetskim sustavom stabilizira, nastavit ćemo izvoziti struju u Europu", rekao je Zelenski. On je rekao Simson da su ruske snage ozbiljno oštetile oko 40% ukrajinske energetske infrastrukture, prvenstveno termoelektrane i hidroelektrane.

17:24 Vježbe gađanja, bacanje ručnih bombi, preživljavanje na terenu: jednodnevnim vojnim tečajem poljska vojska pokušava što više mladih privući u svoje redove. Zbog rata u Ukrajini zemlja želi udvostručiti broj vojnika, piše DW. Na velikom ekranu se vidi tenk koji vozi kroz neki brdoviti krajolik. Iznenada se iza jednog zida pojavljuju neprijateljski vojnici. Sofia Adach čvršće zgrabi crnu jurišnu pušku, nacilja i povuče okidač. Crvene točke označavaju njene pogotke na ekranu. "Nemojte zadržavati dah dok pucate, samo nastavite disati", kaže instruktorica, narednica Magdalena Porowska. S ispruženom rukom pokazuje strijelcu pod kojim kutom treba držati jurišnu pušku.

16:48 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru se oglasio o telefonskom razgovoru koji je danas vodio s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom. Podsjetimo, Macron je obećao Zelenskom da će Francuska pomoći Ukrajini da prebrodi zimu, i to ne samo popravcima energetske infrastrukture u ruskim napadima nego i jačanjem protuzračne obrane Ukrajine. "Ekstremno važan i produktivan razgovor s francuskim predsjednikom Macronom. Konkretne odluke o jačanju obrambenih sposobnosti Ukrajine. Specifične inicijative o popravku uništene energetske infrastrukture. Hvala ti, prijatelju moj, za tvoju nepokolebljivu podršku", objavio je Zelenski.

16:24 Ruski sud kaznio je danas vlasnika Wikipedije, zakladu Wikimedia Foundation, s 32.600 dolara zbog članaka koji se odnose na rat u Ukrajini.

15:30 Macron obećao: Pomoći ćemo Ukrajini da preživi zimu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim obećao da će Francuska pomoći Ukrajini da preživi nadolazeću zimu.

Macron je Zelenskom, naime, obećao da će Francuska pomoći Ukrajini da popravi infrastrukturu za opskrbu strujom i vodom koja je oštećena u ruskim raketnim napadima. 

Francuski predsjednik je također rekao da će pomoći Ukrajini u jačanju protuzračne obrane te najavio da će u Parizu 13. prosinca održati međunarodnu konferenciju s ciljem pomoći ukrajinskim civilima tijekom zime.

Na bilateralnoj konferenciji će pokušati prikupiti pomoć Ukrajini od francuskih kompanija, objavio je Macronov ured u priopćenju.

15:10 Zelenski: Jedini ishod ruskih taktika bit će njihov poraz

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u videoobraćanju naciji govorio o ruskim raketnim napadima na Ukrajinu.

"Što 'ruski svijet' donosi Ukrajincima? Rakete S-300 usmjerene u stambene zgrade, spavaonice i sveučilišta. Bol, patnju i razaranje. Jesu li to pregovori koje predlažete? To su teroristi. Jedini mogući ishod takvih ciničnih taktika bit će njihov poraz i kazna za zločine", rekao je Zelenski.

 15:00 Medvedev: Pobjeda Ukrajine bila bi razlog za upotrebu nuklearnog oružja

ZAMJENIK predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i bivši ruski predsjednik te bliski saveznik Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, oglasio se na Telegramu, ponovo spominjući nuklearno oružje.

alt14:35 Ukrajina: Oborili smo 300 dronova kamikaza od početka rata

Ukrajina je danas objavila da je oborila 300 bespilotnih letjelica Šahed-136 iranske proizvodnje otkako ih je Rusija počela koristiti u Ukrajini. Od toga ih je šest oboreno tijekom noći 1. studenog, priopćile su ukrajinske zračne snage.

"Nažalost, u posljednja 24 sata bilo je nekoliko pogodaka", rekao je glasnogovornik Jurij Ihnat.

Ukrajina tvrdi da je Rusija već upotrijebila više od 400 "dronova kamikaza" u Ukrajini. 

Smatra se da je Vladimir Putin naručio njih čak 2400, a Iran i dalje negira da ih je isporučio.

14;30 Rusija: Britanci su raznijeli plinovod. Ne može ostati na ovome

Rusija je danas priopćila da razmatra koje će "daljnje korake" poduzeti u pogledu tvrdnje o tomu da je Britanija odgovorna za napad na podmorske plinovode Sjevernog toka.

14:15 Ukrajinska vojska: Jučer smo ubili 650 ruskih vojnika

Glavni stožer Ukrajinskih oružanih snaga tvrdi da je jučer u Ukrajini ubijeno oko 650 ruskih vojnika. Tvrde da je od početka invazije živote izgubilo više od 70 tisuća ruskih vojnika.

13:50 Separatisti: 70.000 stanovnika Herona će biti preseljeno

Prošli tjedan je separatistički proruski čelnik okupirane regije Herson, Vladimir Saldo, rekao ruskim medijima da su ruske vlasti preselile 70.000 civila s desne obale rijeke Dnjepar na lijevu obalu.

Danas je na Telegramu Saldo objavio da će vlasti preseliti "do 70.000 stanovnika lijeve obale regije Herson". Rekao je da je razlog preseljenja "moguće oštećenje brane hidroelektrane Kahovskaja, što bi moglo uzrokovati poplavu lijeve obale Dnjepra nizvodno".

Oko 70.000 bit će "privremeno preseljeno duboko u regiju Herson, kao i u druge regije Ruske Federacije".

13:30 Rusija je kaznila Wikipediju s 32.600 dolara

Ruski sud kaznio je danas vlasnika Wikipedije, zaklade Wikimedia Foundation, sa 32.600 dolara zbog članaka koji se odnose na rat u Ukrajini. Čelnik Zaklade u Rusiji, Stanislav Kozlovski, rekao je novinskoj agenciji Reuters da je ova kazna izrečena jer nije izbrisalo nekoliko unosa. Najavio je da će se žaliti na odluku.

"Još uvijek imamo prilično jaku pravnu poziciju tako da imamo razloga vjerovati da ćemo uspjeti poništiti i ovu kaznu i one izrečene u travnju", rekao je.

Dva članka, na ruskom, naslovljena su "Nenasilni otpor civilnog stanovništva Ukrajine tijekom ruske invazije" i "Ocjene ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine".

Kozlovski je rekao da postoji rizik da će se broj slučajeva protiv zaklade povećati. Na Wikipediji postoji mnogo članaka o ruskoj invaziji na Ukrajinu i samo tri sudska procesa dosad, dodao je.

Rusija svoj rat u Ukrajini opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

12:30 Zapadni dužnosnici: Iran šalje novo i precizno oružje Rusiji

Iran se priprema poslati oko 1000 novih komada oružja Rusiji, što uključuje balističke projektile kratkog dometa zemlja-zemlja i više bespilotnih letjelica, rekli su za CNN neimenovani dužnosnici zapadne zemlje koji prate iranski program naoružanja.

Ovo bi bio prvi slučaj da Iran Rusiji šalje napredne precizno navođene projektile, što bi Kremlju moglo dati značajan poticaj na bojnom polju.

Posljednja isporuka oružja iz Irana u Rusiju uključivala je oko 450 bespilotnih letjelica, rekli su dužnosnici, koje su Rusi već upotrijebili u Ukrajini. Ukrajinski dužnosnici rekli su prošli tjedan da su oborili više od 300 iranskih dronova.

Ova nova isporuka označit će značajno povećanje iranske potpore ruskim ratnim naporima. Iako je točno vrijeme kada će pošiljka stići u Rusiju nejasno, dužnosnici vjeruju da će oružje definitivno biti isporučeno prije kraja godine.

12:00 Ruski bankar se odrekao državljanstva: "Ne želim da me povezuju s fašizmom"

Poduzetnik Oleg Tinkov odrekao se ruskog državljanstva jer, kako kaže, ne želi da ga se povezuje s "fašizmom ili ljudima koji surađuju s ubojicama".

54-godišnji osnivač Tinkoff banke napisao je na Instagramu: "Odlučio sam se odreći ruskog državljanstva nakon ruske invazije na neovisnu Ukrajinu. Protiv sam ovog rata i ubijanja mirnih ljudi."

Tinkov, čija je tvrtka za digitalne kreditne kartice TCS Group Holding izrasla u jednu od najvećih ruskih financijskih institucija, bio je otvoreni kritičar invazije i Vladimira Putina. Nakon niza antiratnih komentara bio je prisiljen prodati svojih 35% udjela u TCS-u - matičnoj banci Tinkoff.

Tinkov je rekao da je objavio svoje komentare na Instagramu, ali su oni "misteriozno nestali", pa ih je ponovno objavio.

Bankar je na svom vrhuncu bio vrijedan gotovo 10 milijardi dolara. Bavio se proizvodnjom i prodajom elektronike, smrznute hrane i piva prije nego što je osnovao banku Tinkoff sredinom 2000-ih.

11:55 Tri broda sa žitom napuštaju crnomorske luke

12 brodova napustilo je ukrajinske luke u ponedjeljak, a još tri su isplovila danas. Koordinacijsko središte pod vodstvom Ujedinjenih naroda priopćilo je da su kretanje brodova dogovorila ukrajinska, turska i izaslanstva UN-a u Istanbulu.

Dodali su da je rusko izaslanstvo obaviješteno o brodovima te da je UN-ov koordinator Amir Abdulla nastavio razgovore sa sve tri zemlje članice.

11:45 Predsjedništvo EU: Moguće sankcije Bjelorusiji

Češki premijer Petr Fiala, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom, rekao je po povratku iz Kijeva u utorak da bi EU mogla sankcionirati i Bjelorusiju, saveznicu Rusije, zbog njene uloge u sukobu u Ukrajini.

Bjelorusija tvrdi da se ne želi izravno uključiti u rat, ali dopušta da ruski vojnici budu stacionirani na njezinom teritoriju, koji je Rusija koristila kao pozadinsku bazu za invaziju na Ukrajinu krajem veljače.

"Sada ispitujemo (...) ulogu Bjelorusije i potencijalnu potrebu da postane cilj" sankcija, rekao je Petr Fiala novinarima po povratku iz Kijeva, gdje je u ponedjeljak boravio s ministrima radi razgovora s ukrajinskim kolegama.

Češka vlada objavila je 7. listopada da će se zajednički sastanak s ukrajinskom vladom održati u Kijevu 31. listopada.

"Neke sankcije protiv Bjelorusije već su na snazi, ali ne možemo prihvatiti da Bjelorusija podržava rusku politiku ili da Rusija zaobilazi učinak sankcija kroz zemlje poput Bjelorusije", dodao je Fiala.

11:30 Finska premijerka: Važno je da Mađarska i Turska što prije odobre naš ulazak u NATO

FINSKA premijerka Sanna Marin pozvala je danas Tursku i Mađarsku da što prije odobre finski i švedski zahtjev za članstvo u NATO-u. Mađarska i Turska jedine su dvije preostale članice NATO-a koje još nisu ratificirale zahtjeve, ističe Reuters.

"Sve su oči sada uprte u Mađarsku i Tursku. Čekamo da te zemlje ratificiraju naše zahtjeve. Mislim da bi bilo važno da se to dogodi što prije", rekla je Marin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ostalim nordijskim čelnicima.

11:15 Kijevljani dobili struju i vodu

Opskrba vodom i strujom obnovljena je u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, dan nakon ruskih napada koji su uzrokovali prekide, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Opskrba vodom i strujom "u potpunosti je uspostavljena", objavio je gradonačelnik na društvenoj mreži Telegram.

11:00 Ispod ruševina u Mikolajivu nađeno tijelo žene

Najmanje jedna osoba poginula je u noćašnjem napadu na Mikolajiv, objavile su hitne službe u poruci na aplikaciji Telegram.

Izbila su i dva požara u središnjem dijelu grada, uništene su stambene zgrade, dodaju.

Ispod ruševina jedne zgrade pronađeno je tijelo žene.

10:55 Turski ministar razgovarao s ukrajinskim i ruskim kolegama

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je ukrajinskim ministrima obrane i infrastrukture da je održavanje ugovora o izvozu žitarica iz Crnog mora važno te da ga, kao humanitarnu inicijativu, treba držati odvojenim od sukoba u Ukrajini.

Akarovi komentari, objavljeni u priopćenju njegovog ministarstva, uslijedili su nakon što je Rusija suspendirala svoje sudjelovanje sukladno tom ugovoru, koji su u srpnju sklopili Ujedinjeni narodi i Turska, a čiji je cilj bio zadržati dotok prehrambenih proizvoda na svjetska tržišta.

Akar je također rekao svom ruskom kolegi da Moskva treba preispitati svoju odluku.

  10:45 Napad ruskih dronova

Guverner oblasti Poltava Dmitro Lunin rekao je da su spasioci na terenu kako bi ugasili požare izazvane napadima ruskih dronova. Prema prvim informacijama, nije bilo ozlijeđenih.

10:30 Žito iz Ukrajine jučer odlazilo rekordnom brzinom

Žito je odlazilo iz Ukrajine rekordnom brzinom u ponedjeljak prema inicijativi koju su predvodili Ujedinjeni narodi s ciljem ublažavanja globalne nestašice hrane unatoč upozorenju Rusije da je riskantno nastaviti nakon što se povukla iz sporazuma.

Rusija je u ponedjeljak izjavila da je dogovor teško izvediv jer je nemoguće jamčiti sigurnost plovidbe nakon povlačenja tijekom vikenda nakon, kako je rekla, velikog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na njezinu flotu na Krimu.

10:20 Putin: Ne prekidamo sporazum o izvozu žitarica, samo ga suspendiramo

Rusija ne prekida svoje sudjelovanje u sporazumu o izvozu prijeko potrebnog ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, već ga suspendira, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

10.00 Ukrajinski projektil pada na ruski BMP, snimljen kroz optiku sistema Stugna-P.

09.00 Noću su Rusi ispalili tri rakete na koledž u Mikolaivu, jedna osoba je poginula, pogledajte snimke s lica mjesta.

08.00 Oružane snage Urajine gađale su neprijateljska uporišta, protuzračnu odbranu i druge vojne objekte ruskih agresora i nanijele im teške gubitke. Avijacija Odbrambenih snaga je tokom proteklog dana 14 puta udarila neprijatelja. Pogađana su područja koncentracije naoružanja i vojne opreme, uporišta i položaji sistema protuzračne odbrane neprijatelja. Na različitim pravcima jedinice PVO Oružanih snaga oborile su 4 helikoptera, 2 bespilotne letjelice i 45 neprijateljskih krstarećih projektila, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

07.00 Zloglasni čečenski vođa Ramzan Kadirov najavio nastavak mobilizacije u Čečeniji. Podsjetimo, Kadirov je nedavno javno priznao velike gubitke čečenskih vojnika koji se bore na strani Putinove Rusije.

alt

06.00 Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko rekao je da je 40 posto stanovnika grada ostalo bez vode, dok 270.000 domova nema struje. Na zapadu Kijeva, novinar AFP-a vidio je više od 100 ljudi s praznim plastičnim bocama i posudama kako čekaju da uzmu vodu iz fontane u parku.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je na Twitteru rekao: "Umjesto da se bori na bojnom polju, Rusija se bori protiv civila".

Porušena ukrajinska energetska infrastruktura popravljat će se opremom iz 12 zemalja, rekao je Kuleba u zasebnoj izjavi. Ruska vojska potvrdila je da je izvela napade krstarećim projektilima i rekla da su svi dosegli željene ciljeve.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...