DENIS BEĆIROVIĆ OSUDIO POTEZ DIREKTOR RAK-a: "Režimski kadrovi žele uvesti medijski mrak u BiH, Milinović se ponaša kao kada je bio direktor RTRS-a"

Bećirović smatra da je reakcija direktora RAK-a zasnovana na pogrešnoj percepciji izjave o Miloradu Dodiku.

  • Politika

  • 01. Nov. 2022  01. Nov. 2022

  • 5

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se povodom najave direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Draška Milinovića o izricanju rigoroznih mjera protiv Face televizije i novinara Senada Hadžifejzovića.

Bećirović smatra da je reakcija direktora RAK-a zasnovana na pogrešnoj percepciji izjave o Miloradu Dodiku.

"Osuđujem ovaj krajnje zabrinjavajući potez direktora RAK-a protiv Face TV i novinara Senada Hadžifejzovića, ne samo zbog činjenice što je zasnovan na pogrešno interpretiranoj izjavi novinara. Osim što je bjelodano da novinar, postavljajući pitanje u emisiji, nije izjavio ono što je Milinović čuo, jer između riječi 'ubiti' i 'umiriti' je ogromna razlika, direktor RAK-a ovim potezom je demonstrirao da isključivo djeluje po diktatu politike Milorada Dodika", istakao je Bećirović.

Smatra da direktor RAK-a, čije je imenovanje od početka bilo sporno, jer je i "na čelu javnog emitera RTRS djelovao kao poslušni kadar vladajuće stranke", nastavlja isto činiti i kao direktor važne državne agencije, što je za Bećirovića neprihvatljivo.

"Napominjem da je RAK, kojim sada rukovodi Milinović, ranije izrekao čak 19 sankcija protiv RTRS-a i samog Milinovića zbog pristrasnosti jednoj politici, zbog cenzure, odnosno kršenja postulata profesionalnog izvještavanja. Milinović se sada i na čelu RAK-a slično ponaša kao kada je bio direktor RTRS-a. To je nedopustivo i pokazuje svu pogubnost imenovanja takve osobe na čelnu poziciju državne agencije", istakao je.

Bećirović je mišljenja kako "opasne najave Milinovića treba shvatiti ozbiljno" budući da bi njihova realizacija značila uvođenje "medijskog mraka odnosno gušenje kritičke misli i slobode medija u Bosni i Hercegovini".

"Nažalost, očigledno je da istinske medijske slobode, nezavisnost i transparentan rad medija, ne odgovaraju upravo onim političkim strukturama koje bi trebale raditi na njihovom jačanju", zaključio je Bećirović.

Podsjećamo, direktor RAK-a Draško Milinović najavio je rigorozne mjere protiv Face televizije, čiji je vlasnik Senad Hadžifejzović tokom razgovora sa gostom u emisiji upitao da li bi trebalo da se Milorad Dodik "smijeni, smiri ili ubije/umiri".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...