NEMA ČEGA(R) NEMA: Kidisanje policajca Zorana Čegara na novinarku CIN-a ne svjedoči o primitivnom nasilniku, nego o instituciji i sistemu koje predstavlja!

Samo dvije nedjelje nakon što je Preporuka Evropske komisije postala javna, desio se jedan od najtežih incidenata i najodvratnijih napada na medijske radnike u Bosni i Hercegovini. Zoran Čegar, načelnik za uniformiranu policiju Uprave policije Federalnog MUP-a, nasrnuo je na novinarku Centra za istraživačko novinarstvo (Renatu Radić-Dragić), verbalno je vrijeđajući, omalovažavajući je uz prijetnje sirovom fizičkom silom.

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 01. Nov. 2022  01. Nov. 2022

  • 4

Piše: SENAD AVDIĆ

Među osam uvjeta koje je prošlog mjeseca Europska komisija postavila pred vlasti Bosne i Hercegovine bez čijeg ispunjavanja naša zemlja nema nikakvih izgleda da dobije kandidatski status, istaknuto je mjesto zauzela sloboda medija i zaštita novinara. Zatražena je: "... garancija slobode izražavanja i medija i zaštita novinara, posebno odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnje i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima" .

Samo dvije nedjelje nakon što je ovaj dokument, Preporuka Europske komisije postao javan, desio se jedan od najtežih incidenata i najodvratnijih napada na medijske radnike u Bosni i Hercegovini. Zoran Čegar, načelnik za uniformiranu policiju Uprave policije Federalnog MUP-a, nasrnuo je na novinarku Centra za istraživačko novinarstvo ( Renatu Radić-Dragić ), verbalno je vrijeđajući, omalovažavajući je uz prijetnje sirovom fizičkom silom. Incident se odvijao ispred zgrade Suda u Dubrovniku gdje se visokom policijskom dužnosniku Čegaru sudi pod optužbom za prevaru i kriminal.

RECIDIVISTA SA PTSP-OM

Centar za istraživačko novinarstvo nekoliko dana ranije objavio je veliku i važnu istraživačku priču o nevjerovatno raskošnoj i razuđenoj imovini u vlasništvu Zorana Čegara i načinu i metodama kojima se služio da bi se domogao brojnih nekretnina. I prilikom rada na toj priči, novinarka koja je pokušavala čuti i njegovu "istinu", naišla je na kočijaške psovke, nacionalističke uvrede i neuvijene prijetnje. Ispred dubrovačkog Suda razjareni Čegar je urličući da će novinari "isčupati grkljan" bio spreman preći sa poganih riječi na nasilnička djela, u čemu su ga spriječili njegovi pravni zastupnici.

Cijeli događaj koji je snimljen i uslikan podsjetio je na užasnu scenu od prije više od deset godina ispred Suda Bosne i Hercegovine kada je presuđen kriminalac Tasim Kučević sa svojim gorilama kao što je stigao, uključujući i novinarku Federalne televizije.

Nasrtaj načelnika uniformirane policije Zorana Čegara na novinarku CIN-a je višestruko opasniji, štetniji i alarmantniji od nasilja koje prema medijima prakticiraju kriminalno-mafijaške strukture. Ne samo zbog toga što je ovaj policijski dužnosnik recidivista, povratnik u prijetnjama novinarima i medijima. Kada sam prije sada već skoro deset godina u Kantonalnom MUP-u prijavio da mi Čegar pred svjedocima prijeti zbog tekstova o njegovim "nestašlucima", ljubazni inspektori su samo slijegali ramenima, fatalistički poručujući: " Znaš Čegara, on je takav, na svoju ruku . ..".

U tome i jeste problem, jer niti nakon jednog od incidenata u kojima je bio akter, načelniku uniformirane policije nije dlaka s glave, niti zvjezdica sa uniformama nije nedostajala. Dodatni problem je i taj što Čegar nije "nezavisni" nasilnik, od zakona odmetnuti pojedinac, nego je ugledni i utjecajni član jedne insititucije za provođenje zakona; dakle, simbol i ogledalo sustava i slika i prilika državnog aparata.

Prije više od deset godina Zorana Čegara suspendirao je tadašnji direktor Uprave policije Zlatko Miletić . Razlozi za njegovu suspenziju bili su brojni, a kretali su se od falsificiranja isprava, do zlouporabe položaja i ovlaštenja. Nakon suspenzije odlazi u penziju kao osoba oboljela od PTSP-a.

OTIŠAO DA SE VRATI

Nedugo nakon što je Miletića na dužnosti direktora Federalne uprave policije zamijenio Dragan Lukačzapočinje veliki Čegarov povratak. Pribavlja novu medicinsku dokumentaciju da je izliječen od PTSP-a i biva imenovan za vd načelnika Obavještajnog sektora. U medijima se uz odobravanje i likovanje novog direktora Lukača obračunava sa Zlatkom Miletićem, što je rezultiralo sudskim presudama protiv novinara koji su Čegara uzimali ozbiljno. Tijekom narednih godina u pravilnim razmacima on se pojavljuje kao akter manjih ili krupnijih afera i skandala. Optužuje ga se za kraj saonica na jednoj planini, objavljuju se snimci njegovog šamaranja radnika na sarajevskom parkingu. Sve se glasnije javljaju njegovi poslovni partneri, poput onoga iz Dubrovnika, sa tvrdnjama da su prevareni, izigrani, namagarčeni u poslovanju s njim.

Za sve to vrijeme njegov status i karijera u policiji ne trpe nikakve posljedice. Unaprijeđen je u čin glavnog inspektora, uručuje mu se najviše policijsko priznanje "Zlatna policijska značka" za doprinos u ratu, u kojem je, uzgred, sudjelovao tek nekoliko mjeseci prije odlaska iz Sarajeva.

ČIME SE BAVE ŠEFOVI?

Nakon skandala u Dubrovniku i nasrtaja na novinarku CIN-a, reagirao je ministar policije Federacije BiH Aljoša Čampara , tražeći najoštrije sankcije protiv Zorana Čegara. Nešto blaže je, uz ozbiljne elemente relativiziranja skandala, bio Ensad Korman, vršilac dužnosti direktora FUP-a, koji je najavio "cjelovitu istragu" i "energetske mjere". Ni u jednom ni drugom slučaju Čegar ne spada u prioritete. Čampara, protiv kojeg on godinama iznosi teške optužbe, iako godinama tek povremeno gostuje u svom kabinetu, jer mu je važnije konstituiranje vlasti nakon izbora. Korman se, opet, mjesecima fokusirao na svoj izbor za direktora Federalne uprave policije u procesu kojem se i dalje ne nazire epilog. Ostatak političke klase u Sarajevu će lamentirati nad zastojem u "europskim integracijama", čas optužujući kočničare prosperiteta, Milorada Dodika , čas Dragana Čovića i naravno, Schmidta.

Europski savjet, kojeg sačinjavaju premijeri zemalja članica EU-a, kada će u narednom mjesecu u Briselu raspravljati o potvrđivanju kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine, u obzir će se uzeti i na koji način su vlasti ove zemlje pristupile preporukama koje je u listopadu uputila Europska komisija. Kada je riječ u uvjetu koji se odnosi na slobodu medija i zaštitu novinara, tu europski premijeri neće imati previše posla i dileme: dovoljno je da pogledaju snimku ispred Suda u Dubrovniku na kojoj policijski dužnosnik kidiše na novinarku. " Kandidatski status za BiH? Čega(r), ba, Ursula?!" , našalit će se sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...