POLJSKI STRAH OD RUSA: Sve više građana ide na vojnu obuku

Vježbe gađanja, bacanje ručnih bombi, preživljavanje na terenu: jednodnevnim vojni tečajem poljska vojska pokušava što više mladih privući u svoje redove. Zbog rata u Ukrajini zemlja želi udvostručiti broj vojnika.

  • Evropa

  • 01. Nov. 2022  01. Nov. 2022

  • 0

Vježbe gađanja na simulatoru dio su besplatnog jednodnevnog tečaja vojne obuke koji je poljska vojska nedavno počela nuditi građanima. Aktivni vojnici pokazuju civilima kako se služiti oružjem, kako se ponašati u opasnim situacijama te osnove orijentacije na terenu, piše Deutsche Welle.

Strah od Rusa

U Poljskoj raste strah od eskalacije ruskog agresorskog rata protiv susjedne Ukrajine. Poljska, kao članica EU-a i NATO-a, masovno se naoružava zbog onoga što doživljavaju kao prijetnje iz Moskve.

Varšava je nedavno potpisala ugovore vrijedne milijarde eura sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom za nabavu novih tenkova, haubica i borbenih aviona. Broj vojnika u oružanim snagama bi se trebao udvostručiti. U zemlji s oko 38 miliona stanovnika vojska trenutno broji 110.000 vojnika, plus 30.000 pripadnika dobrovoljne domovinske sigurnosti WOT. U narednim godinama trebalo bi biti 250.000 profesionalnih vojnika i 50.000 WOT-ovaca.

Poljska je još prije više godina uvela dobrovoljno služenje temeljnog vojnog roka. Stoga ova jednodnevna obuka nema za cilj samo naučiti građane nekim temeljnim pravilima ratovanja, već i vrbovati što veći broj mladih za vojnu službu, piše Deutsche Welle.

Pružiti osjećaj sigurnosti

Malo izviđačkog romantizma ne smije nedostajati tokom treninga preživljavanja. Instruktor padobranstva pokazuje kako zapaliti logorsku vatru korištenjem tupe strane noža, kreskamena i brezove kore. Tokom pauze za ručak učesnici dobivaju porciju brze hrane –  zajedno s hemijskim grijačem koji se samo treba pomiješati s vodom. Nakon deset minuta hrana se kuha u aluminijskoj posudi. Posebno su muškarci oduševljeni.

„Naravno, ne možete obučiti ljude da postanu vojnici u jednom danu”, kaže stariji vezist Marcin Chruscicki, koji prati tečaj. Ali u slučaju sukoba nije zgoreg da se što više građana zna služiti oružjem. Osim toga, cijela stvar je i imidž kampanja: „Želimo ljudima pružiti osjećaj sigurnosti, da je njihova vojska tu, u blizini”, dodaje Chruscicki.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...