RAT UŽIVO: Zelenski se zahvalio Erdoganu

Danas je 252. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 02. Nov. 2022  02. Nov. 2022

  • 1

22:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, koji je u komunikaciji s Rusijom uspio isposlovati da se ta zemlja vrati u sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

"Zahvalio sam turskom predsjedniku Erdoganu na aktivnom učestvovanju u očuvanju sporazuma o žitaricama te za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Razgovarali smo o daljnjim koracima o povratku naših ratnih zarobljenika i političkih zatvorenika. Računam na podršku Turske", objavio je Zelenski na Twitteru.

22:15 Istraga je pokazala da je oko 250 metara jednog kraka gasovoda Sjeverni tok 1 uništeno u eksploziji krajem septembra, saopštio je danas operater gasovoda.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, na morskom dnu postoje dva kratera, svaki dubok 3-5 metara, saopštio je u sredu Nord Stream AG. Udaljeni su jedan od drugog oko 248 metara.

„Dio cijevi između kratera je uništen, radijus fragmenata cijevi bio je najmanje 250 metara“, saopštila je kompanija.

21:50 Broj putnika koji su letjeli ruskim aviokompanijama je pao 20% u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavilo je danas ruski državni zavod za statistiku Rosstat.

Najnoviji podaciji pokazuju značajn utjecaj zapadnih sankcija na rusku avioindustriju. U septembru su ruske aviokompanije prevezle 9.87 miliona putnika, što je 20% manje nego u septembru prošle godine.

Broj putnika u prvih devet mjeseci ove godine također bilježi značajan pad - 72.6 putnika odnosno 13.1% manje nego u istom periodu prošle godine.

21:20 Ukrajina je upozorila Iran da prestane slati oružje Rusiji, a u protivnom može očekivati "apsolutno nemilosrdan" odgovor.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas je rekao da su upozorili Iran diplomatskim kanalima na posljedice slanja dronova kamikaza i balističkih projektila Rusiji

Kuleba je na press konferenciji održanoj danas u Kijevu rekao da je postoji "stvarna prijetnja" da bi Iran mogao poslati Rusiji balističke projektile.

20:50 Arapski lideri danas su se klonili zauzimanja strana u ratu koji Rusija vodi u Ukrajini i pozvali su na političko rješenje sukoba koji je uzeo ekonomski danak u nekoliko njihovih zemalja.

Zaključujući summit Arapske lige u Alžiru, prvi u više od tri godine zbog pandemije covida-19, čelnici su pozvali na političko rješenje sukoba.

Izrazili su "predanost načelima nesvrstanosti i zajedničkom arapskom stajalištu o ratu u Ukrajini temeljenom na odbijanju upotrebe sile", stoji u završnoj izjavi koju je prenijela alžirska državna novinska agencija APS.

20:30 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas je u Kijevu održao zajedničku press-konferenciju sa svojim španskim kolegom Joseom Manuelom Albaresom.

Španija je, podsjetimo, nedavno obećala da će poslati sisteme protuzračne odbrane Ukrajini. Sad se to, po svemu sudeći, i dogodilo.

Kuleba je, naime, na press-konferenciji rekao da je vojna pomoć iz Španije već na putu prema Ukrajini. Pri tome je posebno istaknuo sisteme protuzračne odbrane tipa Hawk i protuavionski raketni sistem tipa Aspide.

20:10 Prva dama Ukrajine Olena Zelenska dala je intervju za Reuters u kojem je govorila o ruskom ratu protiv Ukrajine. U njemu je ustvrdila da će se Ukrajina naći u problemu ako solidarnost svijeta s Ukrajinom počne slabjeti te je pozvala zapadne zemlje da uvedu još strože sankcije Moskvi.

"Ne želim vjerovati da podrška Ukrajini slabi. Vjerujem da neće nestati. Vjerujem u zdrav razum, empatiju, ljudske emocije i dobre odnose. Ako sam u krivu, onda ćemo imati problema", rekla je Olena Zelenska.

19:45 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, danas je na Twitteru optužio Rusiju da želi izazvati humanitarnu katastrofu.

"Milioni Ukrajinaca mogli bi ove zime biti bez struje, grijanja, vode i kanalizacije. To znači i bez bolnica, škola i hrane", objavio je Geraščenko, aludirajući na posljedice silovitih ruskih raketnih napada na energetsku i ostalu kritičnu infrastrukturu Ukrajine.

"Ljudi bi se u tom slučaju evakuirali u Evropu da prežive te bi nastala humanitarna katastrofa. To je ono što Rusija želi. Pravovremena isporuka protuzračne odbrane može osujetiti te planove", objavio je ukrajinski dužnosnik.

19:30 Istraga je pokazala da je u eksploziji krajem septembra uništeno oko 250 metara jednog kraka plinovoda Sjeverni tok 1, objavio je danas operater plinovoda.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, na morskom dnu postoje dva kratera, svaki dubok 3-5 metara, objavio je u srijedu Nord Stream AG. Udaljeni su oko 248 metara jedan od drugog.

"Dio cijevi između kratera je uništen, radijus raspršenosti fragmenata cijevi je najmanje 250 metara", rekli su iz kompanije.

19:15 Sami su sebi kupili uniforme, molili su zapovjednika da napokon počnu s obukom. Ruski nezavisni portal Mediazona prenosi priču o 13 ruskih mobiliziranih vojnika koji su s ratišta kod Luhanska zbog nereda i neorganizacije pobjegli natrag u Rusiju. Portal su osnovale Maria Aljohina i Nadežda Tolokonikova, suosnivačice Pussy Riota.

18:38 Ukrajinski medij Hromadske International objavio je kako je policija na teritorijima oslobođenima od ruske okupacije pronašla 34 soba za mučenje i improvizirana zatvora. Sobe za mučenje i improvizirani zatvori nađeni su u regijama Sumi, Kijev, Černihiv, Donjeck, Harkiv i Herson. Sva područja na kojima su otkrivene su u jednom trenutku u ratu bile pod okupacijom ruskih snaga. Istražitelji su pregledali sve sobe za mučenje i improvizirane zatvore, objavio je Hromadske International.

18:24 Rusija je u srijedu rekla da je njen najvažniji prioritet izbjeći nuklearni sukob između svjetskih nuklearnih sila, no optužila je zapad da "potiče provokacije oružjem masovnog uništenja". U Moskvi kažu da stoje uz zajedničku deklaraciju objavljenu zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom u januaru kojom se potvrđuje njihova zajednička odgovornost za izbjegavanje nuklearnog rata.

17:52 Visoko ukrajinski dužnosnik danas je objavio da je Elon Musk, vlasnik i osnivač SpaceX-a, dao garancije Ukrajini da će nastaviti plaćati pristup Starlinku, ključnoj mreži satelita koja Kijevu omogućava komunikaciju na frontu, ali i za humanitarne potrebe. Mihajlo Fedorov, dopredsjednik ukrajinske vlade, danas je za AP rekao: "Elon Musk mi je osobno rekao da će nastaviti podržavati Ukrajinu i nastavljati omogućavati uslugu Starlinka Ukrajini." "Zasad nema problema sa Starlinkom", dodao je Fedorov. Prošlog mjeseca su se, podsjetimo, pojavile sumnje u to hoće li Musk nastaviti omogućavati uslugu sustava Starlink Ukrajini. Najbogatiji čovjek na svijetu na Twitteru je objavio kako usluga Starlinka njegovu firmu SpaceX košta 20 miliona dolara mjesečno.

17:18 Ruski predsjednik Vladimir Putin oslabljen je invazijom na Ukrajinu, ali nije vjerovatno da će se uskoro dogoditi promjena na vrhu zbog autokratske prirode ruskog političkog sustava, rekao je danas zapadni dužnosnik, navodi Reuters. Putin, najdugovječniji čelnik u Kremlju nakon Josifa Staljina, dominira Rusijom gotovo 23 godine otkako mu je Boris Jeljcin predao vlast posljednjeg dana 1999. Nakon promjena ustava 2020., neki promatrači očekivali su da će Putin vladati do 2036. godine.

16:52 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova tvrdi da se Zapad sve više upliće u sukob u Ukrajini. "Zapadna pomoć, uključujući goleme isporuke oružja i plaćenika, obuku ukrajinskih militanata i financiranje kijevskog režima, povećava razmjere njihovog sudjelovanja u događajima u Ukrajini", rekla je Zaharova danas na press konferenciji, a prenosi rusko Ministarstvo vanjski poslova na Twitteru. "Time Zapad konsolidira svoj status sudionika konflikta", dodala je Zaharova.

16:34 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da Rusija zadržava pravo da se opet povuče iz međunarodnog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, u koji se danas vratila nakon što se povukla, kako tvrdi Moskva, zbog napada dronovima na Crnomorsku flotu kod Krima "Zahtijevali smo jamstva od ukrajinske strane da se nešto poput napada na Krimu neće više nikad ponoviti u budućnosti i da humanitarni koridori neće biti korišteni u vojne svrhe", rekao je Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti. "Putem Ministarstva obrane je od turske strane došla informacija da je Ukrajina dala jamstva da humanitarne koridore neće koristiti u vojne svrhe. Zbog toga sam izdao naredbu Ministarstvu obrane da nastavi sudjelovanje Rusije u sporazumu", rekao je Putin. "U isto vrijeme, Rusija zadržava pravo da se povuče iz sporazuma ako Ukrajina prekrši jamstva", dodao je ruski predsjednik.

16:04 Iz Rusije je stigla reakcija na izvještaj New York Timesa, koji je danas, pozivajući se na izjave više visokih američkih dužnosnika, objavio da su ruski generali održali sastanak na kojem su raspravljali o tome gdje i kad bi Moskva u Ukrajini mogla koristiti taktičko nuklearno oružje. Poslijepodne je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo priopćenje u kojem se ističe kako je "Rusija potpuno posvećena izbjegavanju nuklearnog rata" te se dodaje da to "ostaje najviši prioritet". "Potpuno podržavamo zajedničku izjavu o prevenciji nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju koju su lideri pet zemalja s nuklearnim oružjem potpisali 3. siječnja", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

15:49 Rusija se vratila u sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine jer je shvatila da bi inicijativa funkcionirala i bez sudjelovanja Kremlja, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.

15:38 Ruski disident Mihail Hodorkovski u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva govorio je o plaćeničkoj grupi Wagner.

15:01 Visoki ukrajinski dužnosnici izrazili su zahvalnost Turskoj i UN-u na njihovoj ulozi u odluci Rusije da nastavi svoje sudjelovanje u sporazumu o oslobađanju izvoza žitarica iz Ukrajine.

Visoki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je Reutersu da je odluka Moskve uglavnom rezultat pritiska Turske na Rusiju.

Ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov zasebno je izrazio zahvalnost za uloge koje su odigrali turski predsjednik Tayyip Erdogan i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

14:21 Privremeni prekidi u opskrbi električnom energijom počeli su u devet regija diljem Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev, priopćio je ured predsjednika Zelenskog.

Prekidi se provode kako bi se uravnotežio elektroenergetski sustav i svaka regija ima vlastiti "raspored gašenja", rekao je zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko u objavi na internetu.

"Ograničenja potrošnje su neophodna kako bi se smanjilo opterećenje mreža i osiguralo uravnoteženje elektroenergetskog sistema", rekao je.

14:02 Dva dana uoči summita Zapadnog Balkana u Berlinu njemački visoki dužnosnik kazao je da će Srbija ubrzo morati odlučiti želi li se priključiti Evropskoj uniji ili želi nastaviti razvijati svoje odnose s Rusijom. Reakciju Njemačke izazvala su izvješća po kojima je Beograd zbog tenzija na Kosovu svoju vojsku stavio u stanje visoke pripravnosti.

"Potreba za donošenjem odluke dolazi do vrhunca", rekao je njemački dužnosnik, koji je želio ostati anoniman. "Odnos sa Srbijom je složen - ima dobrih i loših strana. Odnosi Srbije s Rusijom svakako su dio loših strana tog odnosa", dodao je.

13:41 Ruski ministar odbrane rekao je svom turskom kolegi da se Moskva složila da se vrati crnomorski dogovor o žitu, u kojem su posredovali Turska i UN.

Ugovor omogućuje isporuku miliona tona ukrajinskog žita kroz Crno more.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu nazvao turskog Hulusi Akara i obavijestio ga da će se sporazum o žitnom koridoru "nastaviti na isti način kao i prije" od srijede.

Prošlog vikenda Rusija je obustavila svoje sudjelovanje u sporazumu rekavši da ne može jamčiti sigurnost za civilne brodove koji prelaze Crno more zbog napada na njezinu tamošnju flotu.

13:17 Ruske sigurnosne službe uhapsile su ukrajinskog državljanina zbog sumnje da je planirao "sabotirati" dalekovod na Krimu, priopćila je ruska Savezna sigurnosna služba (FSB). FSB je naveo da je muškarac u 40-im godinama imao kod sebe dijagrame dalekovoda, tri eksplozivne naprave i upute o njihovom korištenju. Sumnjaju da je muškarca regrutirala ukrajinska obavještajna služba.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) nije odmah bila dostupna za komentar.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, prije više od osam mjeseci, Moskva je više puta optužila ukrajinske "sabotere" da ciljaju njezinu energetsku infrastrukturu. Rusija je u kolovozu okrivila Ukrajinu za oštećenje električne trafostanice na anektiranom Krimu.

Ukrajina nije potvrdila umiješanost, ali su dužnosnici pozdravili prethodne incidente i opisivali ih kao "osvetu" za rusku invaziju na Ukrajinu.

12:58 New York Times objavio je tajne dokumente američke administracije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije sudjelovao u razgovorima koji su vođeni u pozadini sve jače nuklearne retorike Rusije i neuspjeha na bojnom polju, piše NYT. Spoznaja da su vođeni takvi razgovori uznemirila je Bidenovu administraciju.

12:25 Poljski ministar odbrane rekao je da počinje gradnja ograde duž granice s ruskom eksklavom Kalinjingrad kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata, koje, misli Varšava, Rusija želi olakšati.

11:16 Rusija je lansirala raketu Sojuz s vojnim satelitom u svemir, izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na ministarstvo odbrane.

10:41 Hamish De Bretton-Gordon, bivši šef jedinice britanske vojske za hemijsko oružje, rekao je za Sky News da ne možemo pretpostaviti da Vladimir Putin neće pokrenuti neku vrstu nuklearnog napada i da bi to moglo doći na nekoliko različitih načina.

10.00 Ukrajina je objavila novu procjenu ruskih žrtava. Kažu da je dosad poginulo preko 73.200 Rusa. Ukrajinci kažu da su samo u posljednja 24 sata ubili preko 800 ruskih vojnika.

alt

09.00 Ukrajina pregovara o nabavcisistema protuzračne odbrane za obaranje iranskih projektila - Yermak, javljaju ukrajinski mediji.

08.00 Malo je vjerovatno da će se Rusi moći oduprijeti gerilskom pokretu ukrajinske vojske, navodi se u novoj analizi Instituta za proučavanje rata.

-Osim toga, gerilci narušavaju sposobnost Rusije da se brani od stalnih ukrajinskih kontraofanziva, a da ne spominjemo izvođenje vlastitih ofanzivnih operacija. Loša ruska operativna sigurnost omogućila je ukrajinske gerilske napade, a rastući nedostatak ljudstva u Rusiji vjerovatno će umanjiti sposobnost ruskih snaga da efikasno zaštite ruska pozadinska područja od gerilskih napada dok se istovremeno brane od ukrajinskih kontranapada. 

Također, Kremlj još nije bio u stanju da se efikasno suprotstavi ukrajinskom organizovanom partizanskom pokretu i malo je vjerovatno da će to moći, zaključuju analitičari. Što se tiče nedostatka ljudskih resursa, primjećuje se da to narušava sposobnost ruskih trupa da efikasno brane svoja pozadinska područja od gerilskih napada. Nedostatak ruske radne snage ometa napore da se osigura ova teritorija, piše ISW.

alt

07.30 Helikopter Mi-8 i okupatorski dron oboreni u Donjeckoj oblasti, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

07.00 Ukrajinske zračne snage kažu da su oborile 12 od 13 iranskih dronova Shaded koji su tokom noći lansirani s istoka.

Slika

06.00 Ukrajina se suočava s ogromnom humanitarnom krizom na zimu ako ne spriječi kolaps u svojoj opskrbi električnom energijom izazvan neprestanim ruskim bombardiranjem, rekao je šef državne energetske kompanije. Volodimir Kudrizki rekao je da su pogođene gotovo sve velike nenuklearne elektrane u zemlji, kao i više od 30 posto trafostanica u mreži.

"Situacija je kritična", rekao je Kudrizki Guardianu te dodao da je Ukrajina od zapadnih zemalja zatražila prijeko potrebne rezervne dijelove prošle sedmice i ponovila pozive za više sistema obrane od projektila kako bi se spriječili napadi.

"Ovo je najveći raketni napad na elektroenergetsku infrastrukturu u povijesti. Utjecaj na mrežu je ogroman. Nažalost, situacija je kritična. Oni neprestano pokušavaju uništiti ukrajinski elektroenergetski sistem koji opskrbljuje desetke miliona ljudi", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...