POTVRĐENO ZA "SB": Suspendovan Zoran Čegar, načelnik uniformisane policije FUP-a

Načelnik uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zoran Čegar je suspendovan nakon rezultata interne istrage sprovedene u ovoj instituciji, potvrdio je za "Slobodnu Bosnu" glasnogovornik FUP-a Emil Sućeska. 

  • Vijesti

  • 03. Nov. 2022  03. Nov. 2022

  • 1

Načelnik uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zoran Čegar je suspendovan nakon rezultata interne istrage sprovedene u ovoj instituciji, potvrdio je za "Slobodnu Bosnu" glasnogovornik FUP-a Emil Sućeska. 

Odluku je donio v. d. direktora FUP-a Ensad Korman na zahtjev resornog ministra Aljoše Čampare. Do okončanja suspenzije Čegara će na poziciji šefa uniformisane policije FUP-a zamijeniti Latif Kabaš.

U međuvremenu, iz FUP-a su se oglasili saopćenjem za javnost:

"Vezano za ranije saopštenje za javnost kojim smo se očitovali u vezi informacija koje su u medijskom prostoru tretirale policijskog službenika Zorana Čegara, obavještavamo javnost da je rukovodilac Federalne uprave policije, nakon provedenih službenih radnji i inicijative Jedinice za profesionalne standarde, u skladu sa temeljnim principima vladavine prava i međunarodnim standardima iz člana 6. Stav 1. i 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, te uz dosljednu primjenu Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, bez prejudiciranja ishoda postupka koji se protiv imenovanog policijskog službenika vodi pred nadležnim organom Federalne uprave policije, donio rješenje o suspenziji policijskog službenika Zorana Čegara.

Imajući u vidu interes javnosti i medija u pogledu razloga povodom kojih je doneseno predmetno rješenje o suspenziji, zaštite zakonitosti postupka koji je u toku, te njegove tajnosti propisane pozitivnopravnim propisima Federalna uprava policije u ovom momentu ne može u javnosti iznositi činjenice i okolnosti postupka koji se sprovodi protiv policijskog službenika Zorana Čegara.

Svakako, a cijeneći načelo transparentnost, a posebno činjenicu da je Federalna uprave policije jedan od garanata javne sigurnosti svih građana, javnost će biti blagovremeno obavještena o ishodu predmetnog postupka", navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, Zoran Čegar, protiv kojeg se vodi istraga i zbog fizičkog napada na radnika na parkingu u Sarajevu, je prošle sedmice nasrnuo i prijetio novinarki CIN-a ispred suda u Dubrovniku gdje mu je počelo suđenje jer je optužen za prevaru.

On je burno reagovao, nasrnuvši na novinarku, uz riječi: "Znaš li ti s kim se ti igraš? Nemoj da ti grkljan iščupam!". Prethodno je kolegi Azharu Kalamujiću kazao da je "karina i smeće".

Razlog za nove prijetnje je istraživačka priča koju su novinari objavili povodom sumnjivih poslova ovog visokorangiranog policijskog službenika. Naime, novinari CIN-a su istražili kako je dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način, a CIN je otkrio i da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke.

Iz FUP-a su prošle sedmice pod pritiskom javnosti saopćili da je pokrenuta "interna istraga koja će biti sprovedena u najkraćem mogućem roku" te pozvali na presumpciju nevinosti.

O posljednjem agresivnom ponašanju Čegara se čulo i izvan granica BiH pa je više europarlamentaraca otvorenim pismom oštro osudilo njegove izljeve bijesa te su pozvali Evropsku komisiju da također osudi ovaj čin i da zatraži zaštitu novinara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...