NERMIN NIKŠIĆ O POSTIZBORNIM KOMBINATORIKAMA: "HDZ je nezaobilazan, a DF može sve riješiti"

Dodao je da ukoliko bi DF ušao u priču sa osmorkom „sve bilo riješeno i u domovima naroda, i u kantonalnim skupštinama i u državi.“

  • Politika

  • 04. Nov. 2022  04. Nov. 2022

  • 8

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić potvrdio je da bi bilo licemjerno da izda grupaciju koja je stala iza kandidature Denisa Bećirovića i s kojom je potpisan sporazum o formiranju parlamentarnih većina.

On je kazao da se teoretski može desiti da svaki klub u Domu naroda Parlamenta FBiH blokira konstituisanje vlasti.

„HDZ će imati apsolutnu većinu u klubu Hrvata u FBiH. Može se desiti da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka i da SDP ima većinu u Klubu Srba sa partnerima. Neko mora popustiti ovim drugim ili svi idu u vlast. Sav svoj napor smo usmjerili da osiguramo većinu u Klubu Bošnjaka“, kazao je Nikšić u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem na FACE TV.

Na pitanje da li će SDP ući u vlast sa SDA on je kazao da „sam neće“.

"SDP sam neće ući u vlast sa SDA. Nije ponuda na stolu, nema odluke organa. Odlučuje Glavni odbor SDP-a, ali mislim da trebamo razgovarati sa svojim partnerima“, kazao je Nikšić.

On je potvrdio da i u SDP-u vjerovatno ima onih koji bi željeli u vlast sa SDA ali da se odluke organa moraju poštovati.

„Ta odluka obavezuje i predsjednika SDP-a“.

Nikšić je kazao kako je sporazum koji je potpisalo osam stranaka poslan zvanično i Demokratskoj fronti i da će čekati zvaničan odgovor.

Dodao je da ukoliko bi DF ušao u priču sa osmorkom „sve bilo riješeno i u domovima naroda, i u kantonalnim skupštinama i u državi.“

Ukoliko bi DF u Parlamentu FBiH ušao sa osmorkom to bi bila većina od 51 glasa što bi značilo da bi sve druge stranke bile na drugoj strani uključujući i HDZ.

Na pitanje da li je tačno da Američka ambasada ne želi da vidi u vlasti predsjednike SDA, HDZ i SNSD Nikšić je kazao da je bar jedan od te trojice nezaobilazan zahvaljujući i odluci visokog predstavnika.

„Razgovaramo sa svim predstavnicima međunarodne zajednice i svi daju podršku ovom projektu koji smo pokrenuli. Ne pada mi napamet da izdam ovu priču koju smo započeli“, kazao je Nikšić.

Izrazio je ubjeđenje da će ova grupacija osigurati 11 delegata u Klubu Bošnjaka.

Najavio je i razgovor sa HDZ-om, ali istakao da „nisu zamjena za SDA“.

„Mi nismo zamjena za SDA želimo biti bh. reprezentacija i da uradimo šta možemo za građane“, kazao je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...