ZAROBLJEN TARAN-M: Ukrajina NATO-u isporučila važan poklon (VIDEO)

Predmetno vozilo je navodno zarobila ukrajinska vojska u Harkovskoj oblasti, odakle su se ruske snage nedavno masovno povlačile.

  • Svijet

  • 05. Nov. 2022  05. Nov. 2022

  • 1

Nastavlja se prikupljanje važnih obavještajnih podataka u oblasti elektronskog ratovanja u Ukrajini, s novim potvrđenim zarobljavanjem vozila iz ruskog signalno-obavještajnog sistema (SIGINT) Taran-M.

Prvo vozilo ukrajinske snage zarobile su u septembru, ali prije par dana pojavio se i najnoviji dodatak rastućoj kolekciji zaplijenjene moderne ruske opreme za elektronsko ratovanje (EW), koja se kreće od kontejnerskih komponenti sistema na vozilima do opreme za ometanje bespilotnih letjelica, piše portal Politički.ba.

Predmetno vozilo je navodno zarobila ukrajinska vojska u Harkovskoj oblasti, odakle su se ruske snage nedavno masovno povlačile.

Vozilo je identificirano od strane različitih izvora kao R-381T2M, deo šireg R-381TM Taran-M SIGINT sistema, koji obično uključuje više vozila, iako ona mogu da rade i nezavisno.

Najnovija akvizicija obuhvata tri vozila iz ovog sistema, a lokacija njhovog zarobljavanja nije poznata.

R-381TM Taran-M je nadogradnja R-381T Tarana iz doba hladnog rata, opisanog u ruskom jeziku kao 'automatski radio-obavještajni kompleks'.

Posao ovog sistema je da nadgleda radio signale, prisluškujući neprijateljske komunikacije na različitim frekvencijama. Osim što pruža sirove obavještajne podatke u obliku presretnutih komunikacija, Taran je također u stanju da geolocira emitere, pružajući komandantima kritične podatke o stvarnim pozicijama neprijateljskih snaga. Kao takav, pruža vrlo vrijednu svijest o snazi neprijateljskih kopnenih snagama, aviona, pa čak i brodova u njegovoj blizini.

Teško je doći do detalja o najnovijem R-381TM Taran-M, ali je originalni R-381T Taran mnogo bolje dokumentovan.

Prema ukrajinskoj obavještajnoj grupi InformNapalm (OSINT), R-381T Taran, kada je raspoređen u punoj snazi, sastoji se od sedam vozila. Za prikupljanje signala odgovorne su četiri R-381T2 UHF radio nadzorne stanice koje rade u opsegu 30-100 MHz, i dvije R-381T1 VHF radio nadzorne stanice koje rade na 1,5-30 MHz, a koje su u mogućnosti da slušaju i avio radio komunikacije (100-400 Mhz) i radio relejne veze (300-1000 MHz). Podaci prikupljeni ovim vozilima se zatim obrađuju u jednom vozilu R-381T3.

Isti izvor izvještava da R-381T Taran može otkriti, klasificirati i osluškivati radijske signale u rasponu od 40 kilometara na kopnu i do 90 kilometara kada nadgleda avio komunikaciju.

Kompleks R-381T Taran se također može postaviti tako da se sastoji od pet vozila: dva R-381T2, dva R-381T1 i jedan R-381T3.

R-381T2M je modernizirana verzija (otuda sufiks 'M') komponente za nadzor UHF sistema. Iako ne znamo sa sigurnošću, moglo bi se očekivati da nudi veći domet detekcije, poboljšanu preciznost i brzinu geolokacije, kao i druge prednosti u odnosu na originalni dizajn. Iznad svega, ovo vozilo bi bilo prepuno savremene ruske opreme i softvera.

Pomalo ironično, originalni sistem Taran razvijen je u tadašnjoj Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, u Harkovu, i ušao je u službu sredinom 1980-ih. Vozila su bazirana na široko rasprostranjenoj šasiji MT-LB na gusjenicama, koja je također napravljena u Harkivu. MT-LB se koristi kao osnova širokog spektra specijalnih borbenih vozila, uključujući različite EW sisteme i verzije za komandu i kontrolu.

Ruske i proruske snage uveliko su koristile značajne EW sposobnosti Moskve otkako od početka agresije 2014. godine, uključujući korištenje različitih taktika ometanja GPS signala i stvaranja lažnih signala. Različite vrste ruskih EW vozila također su se pojavile u Siriji, kao i u takozvanoj mirovnoj misiji u Kazahstanu ranije ove godine.

R-381T2M možda ne nudi onu vrstu obavještajnog rudnika zlata kao mobilni EW sistem Krasukha-4, čiji je dio Ukrajina zarobili ranije u ratu. Ipak, i dalje bi bio od velikog interesa za vojne obavještajne agencije, posebno one Sjedinjenih Država, dajući ideju o vrstama SIGINT sposobnosti na bojnom polju koje Rusija trenutno može primijeniti, kao i o njegovim razlikama u odnosu na originalni Taran sistem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...