OSEBUJNI VLADAR ULIJEVAO JE STRAH U KOSTI: Kralj Faruk ustoličen je sa samo 16 godina, svojim potezima razbjesnio je naciju, a nakon abdikacije, pobjegao je u grad grijeha…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 08. Nov. 2022  

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je kralj Faruk, osebujni vladar, poznat po svojoj sklonosti prema raskoši. Kralj je postao kad mu je bilo 16 godina, a vladao je od 1936. do 1952. godine.

Bio je vladar Egipta tokom cijelog razdoblja Drugog svjetskog rata, koji je tu zemlju zahvatio u doba talijanske invazije na Egipat, kao i prilikom operacija Njemačkog afričkog korpusa pod komandom zloglasnog Erwina Rommela.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata kralj Faruk navodno je naredio da svjetla u njegovoj raskošnoj palači u Aleksandriji ostanu upaljena unatoč tome što je bilo proglašeno opće zamrače, što je izazvalo nezadovoljstvo među Egipćanima.

Dana 26. jula 1952. abdicirao je pod pritiskom pučističkih oficira Nagiba i Nasera.

Nakon svrgavanja, Faruk je pobjegao iz Egipta brodom. Smjestio se u Monako, a zatim u Rim. Upravo je u Rimu i umro, u 46. godini života. Egiptom je vladao 16 godina, a u izgnanstvu je proveo posljednjih 13 godina života.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...