GUŽVE SU OGROMNE: Novi informacioni sistem usporio rad ljekara u domu zdravlja…

Zdravstveni radnici ulažu maksimalne napore da prevaziđu teškoće vezane za novi informacioni sistem da bi pacijenti što manje čekali.

  • Društvo

  • 08. Nov. 2022  

  • 0

Od 1. novembra i Dom zdravlja Banjaluka počeo je da koristi novi Integrisani informacioni zdravstveni sistem, što je stvorilo dodatne gužve u ambulantama porodične medicine.  Prednosti IZIS-a su u tome što uvezuje u jedan sistem sve javne i privatne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, što omogućava razmjenu podataka. 

Pune čekaonice u Domu zdravlja Banja Luka. Zdravstveni radnici ulažu maksimalne napore da prevaziđu teškoće vezane za novi informacioni sistem da bi pacijenti što manje čekali.

U privatnoj ambulanti porodične medicine doktori kažu da im je IZIS donio mnogo tehničkih problema u radu, jer je oprema zastarjela. Zbog toga dnevno primaju 10 odsto manje pacijenata. Ističu da IZIS ima nesporno i mnogo prednosti. Jedna od njih su, osim elektronskih zdravstvenih kartona, i elektronske uputnice i recepti.

"Ono što je benefit samog programa IZIS je što nema dupliranja sistema i mi imamo uvid u kartone pacijenata, bilo gdje da se jave, bilo gdje da se liječe, u kompletnu zdravstvenu dokumentaciju samog pacijenta i to nam mnogo olakšava posao", navodi dr Milijana Stanković, specijalista porodične medicine u ustanovi 'Mediccare'.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...