MAJKE SREBRENICE PISALE UN-u: Spriječite Hrvatsku da angažuje vojnike u BiH

Isitču da, “glavni tužilac MICT/ICTY preko pola decenije obavještava VS UN da su Hrvatska, zajedno sa Srbijom, glavni kočničari progona zločinaca u regionu”.

  • Vijesti

  • 08. Nov. 2022  

  • 6

Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputile su dopis generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu i savjetnici generalnog sekretara za prevenciju genocida u Vijeću sigurnosti UN Alicei Wairimu Nderitu u kojem pozivaju da spriječe namjeru Vlade Hrvatske da putem UN-a i NATO-a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA.

 

“Vijeće Sigurnosti UN- a je nizom svojih rezolucija u vrijeme agresije na RBiH od 1992-1995, pozvalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH i da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH, te je Vijeće Sigurnosti UN- a smatralo da je neprihvatljivo političko miješanje i vojno prisustvo susjednih država u BiH. ICTY, koji je 1993. godine osnovan, rezolucijom Vijeće Sigurnosti UN- a je u svojim presudama pored obilja dokaza koristio i navedene rezolucije Vijeće Sigurnosti UN-a, kao dokazni materijal. ICTY je presudio u pet (5 ) presuda da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažirana u cilju okupacije dijela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj. Pozivamo vas, da, shodno Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcionom planu Generalnog sekretara iz 2007. godine, spriječite namjeru Hrvatske vlade da putem UN i NATO – vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije Althea – Eufora u BiH”, navodi se u dopisu.

Isitču da, “glavni tužilac MICT/ICTY preko pola decenije obavještava VS UN da su Hrvatska, zajedno sa Srbijom, glavni kočničari progona zločinaca u regionu”.

“Naime, glavni tužilac ICTY/MICT u kontinuitetu od 2015 obavještava VS UN da Republika Hrvatska apsolutno ne sarađuje u progonu zločinaca, da blokira istrage u BiH i da je postala utočište za ratne zločince. Pozivamo Vas, da hitno zakažete rasprave u UN o izvještajima gl. tužioca ICTY/MICT i ponašanja Republike Hrvatske, jer ovakva opstrukcija Republike Hrvatske u progonu ratnih zločinaca u BiH i regionu treba da pokrene mehanizme iz Akcionog plana gen. sekretara u situacijama kad se u državama gdje je počinjen zločin opstruira rad pravosuđa. U ovakvim okolnostima, kada je Republika Hrvatska i po ocjeni ICTY/MICT međunarodni nosilac opstrukcija u procesuiranju teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, Hrvatska vlada želi angažirati svoje oružane snage u BIH posredstvom NATO i UN-a što predstavlja prst u oko žrtvama. Smatramo da se radi o pokušajima Republike Hrvatske da u datom momentu ponovo destabilizira BiH i da UN putem svojih mehanizama mora zaustaviti zlonamjerne akcije Hrvatske vlade. Tražimo hitne reakcije UN; rasprave u UN o izvještajima ICTY/MICT od 2015. godine i primjenu adekvatnih mjera I pokretanje Akcionog plana da se zaustavi djelovanje Republike Hrvatske”, zaključuje se u dopisu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...