BAŠ IM SE ŽURI: Hoće li nakon mostarskog sastanka, zahvaljujući Nikšićevom pregovaračkom umijeću, novi ministri biti Vojin Mijatović i Lana Pudar?

Iako još nije formiran ni Dom naroda na federalnom nivou (i čeka se odluka Ustavnog suda zbog apelacija koje su na Schmidtovu odluku podnijeli Komšić i Džaferović), sarajevska trojka predvođena Nikšićem, Fortom i Konakovićem otišla je u Mostar na pregovore s Draganom Čovićem o formiranju vlasti (na svim nivoima), što je pokazalo političko i neiskustvo i neznanje. Potvrda tome je i izjava lidera Naše stranke kako u “Mostar idemo da vidimo kakvi su procesi“, te izjava nakon sastanka, od koga ovisi budućnost zemlje, kako je u Mostaru “bilo sunčano“?!

  • Vijesti

  • 09. Nov. 2022  

  • 7

Otići na noge Draganu Čoviću i pričati o formiranju vlasti bez jasnih zahtjeva ravno je propasti, a ubjeđivati javnost kako je to bio hrabar potez i kako se time smanjuje “prostor populizma“ (Konaković koji je jedan od najvećih eksperata za to), ili kako je to bio “iskren razgovor“ koji vodi ka tome da se “promjeni sistem“ (Nikšić, lider SDP-a koji dobijanjem nekih 5.000 glasova nije prošao ni na kompenzacijskoj listi a sad slaže vlast u državi), s obzirom na sve ono što Čović radi i govori zadnjih mjeseci, kao i na njegovu koaliciju s Miloradom Dodikom, zvuči u najmanju ruku – “populistički“.

Pogotovo izjave kako se s Čovićem razgovaralo o ukidanju etničkog prefiksa koji je još prije nekoliko mjeseci jasno rekao da BiH ne može biti građanska država, a stranke iz Sarajeva optužio da je to njihova podvala. Uostalom mediji blisku Čoviću predstavili su taj sastanak kao početak pregovora HDZ-a s “bošnjačkim strankama“. Što niko iz trojke nije demantirao, ali su pred odlazak u Mostar izdali saopćenje u kome navode kako će “trojka slušati glas svojih birača a medije pozivamo da budu objektivni prenosioci i tumači naših poruka javnosti“. Dakle, ne vjerujte svojim očima, nego samo onome što vam mi kažemo.

Evo da vjerujemo građanskim partijama iz Sarajeva, čiji su se lideri predstavili kao pregovarači osmorke – iako Stranka za BiH ništa još nije potpisala, a nezvanično se sve glasnije govori da će Semir Efendić u koaliciju sa DF-om što će se svakako znati nakon večerašnjeg sastanka u SBiH – da će ostati dosljednje svojim programima i obećanjima, te da su toliko uvjerljivi i jaki pregovarači da će uspjeti nametnuti svoje stavove i realizirati obećano (a više puta su ponovili da neće pregovarati s nacionalnim strankama) – zajedno s Dodikom i Čovićem. Znači li to, onda, da će osmorka u Vijeće ministara (za kvotu iz srpskog reda) kandidirati Vojina Mijatovića, a Dodik im to prepustiti, a za ministricu kulture i sporta u Vladi Federacije, recimo, Lanu Pudar, i da će HDZ to podržati?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...