PREMIJER NOVALIĆ TVRDI: "Inflacija jede naš standard, Federalna vlada maksimalno aktivirala svoj budžet kako bi..."

"Tri puta smo povećali penzije kako bismo prevenirali za tu najosjetljiviju kategoriju povećanje cijena i na kraju smo čak 17.000 najsiromašnije porodice pomogli paketima iz robnih rezervi", kazao je Novalić.

  • Politika

  • 09. Nov. 2022  09. Nov. 2022

  • 0

"Inflacija je uvezena prije svega pandemijskom, a onda i ukrajinskom krizom i kad je već tu onda je naša briga. Neće nas pojesti, u smislu kataklizmičke prognoze, ali značajno jede naš standard i to negdje oko 17% ", istakao je u Rezimeu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

"Naročito teško podnosimo ono što je u životu za građane najvažnije, a to je povećanje cijena energije i cijena hrane."

Navodi da u BiH ima 14 vlada.

"Ja mislim da smo mi kao Federalna vlada daleko najviše uradili na preveniranju i rješavanju tog problema već od pojave pandemije pa sve do danas. Ne treba zaboraviti da smo maksimalno svoj budžet aktivirali kako bismo pomogli građanima, privredi i nižim nivoima vlasti. Preko milijardu maraka smo poslali u privredu, kantone, općine, pomagali smo socijalno osjetljive kategorije raznim mjerama, ograničili cijene hrane maržom od 8%, cijene nafte i naftnih derivata. Praktično smo ostali na istoj cijeni koja je već 11 godina, građanima isporučujemo po cijeni koja je znatno niža i od proizvodne cijene struje, što je značajno relaksiralo povećanje energenata u smislu struje i plina. Zatim smo gotovo milion građana potpomogli sa tih 100 maraka. Nije puno, ali je veliki broj građana. Tri puta smo povećali penzije kako bismo prevenirali za tu najosjetljiviju kategoriju povećanje cijena i na kraju smo čak 17.000 najsiromašnije porodice pomogli paketima iz robnih rezervi. I niz drugih mjera."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...