NAKON OSTAVKI U ČETIRI OPŠTINE: Osmani pozvala na konsultacije za vanredne izbore za gradonačelnike na sjeveru Kosova

Očekuje se da će, nakon konsultacija sa političkim partijama, predsjednica Osmani u zakonskim rokovima objaviti datum održavanja vanrednih izbora za gradonačelnike ove četiri opštine.

  • Regija

  • 11. Nov. 2022  11. Nov. 2022

  • 1

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je političke subjekte na konsultacije u vezi datuma održavanja vanrednih izbora za gradonačelnike opština na sjeveru Kosova nakon što su dosadadašnji gradonačelnici i odbornici iz Srpske liste podnijeli ostavke.

Iz Predsjedništva Kosova je saopšteno da je Osmani, uzimajući u obzir zakonske rokove predviđene važećim zakonodavstvom, uputila pozive političkim subjektima na konsultacije o određivanju datuma vanrednih izbora za gradonačelnike opština: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Konsultativni sastanak sa političkim subjektima biće održan u ponedjeljak, 14. novembra, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Poziv je upućen nakon što su gradonačelnici opština Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok podnijeli ostavke na funkcije. Ove ostavke su podnijete Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave o čemu je obaviještena i Kancelarija predsjednika Republike Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će, nakon konsultacija sa političkim partijama, predsjednica Osmani u zakonskim rokovima objaviti datum održavanja vanrednih izbora za gradonačelnike ove četiri opštine.

Prema zakonu, lokalni izbori se moraju biti održani u roku od 30 do 45 dana.

Predhodno je Centralna izborna komisija Kosova odobrila preporuku sa imenima kandidata koji bi trebalo da zamijene deset poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova, koji su vratili mandate.

Iz Centralne izborne komisije je saopšteno da je CIK na osnovu zahtjeva Osmani u skladu sa Zakonom o opštim izborima i presudom Ustavnog suda preporučio devet kandidata iz političkog subjekta Srpska lista i jednog kandidata iz političkog subjekta Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" (GI SPO), ovjerenih na vanrednim izborima za Skupštinu Kosova, koji su održani 14. februara 2021. godine.

U subotu, 5. novembra, svi poslanici Srpske liste, kao i ministar iz te partije, povukli su se iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija u četiri opštine na sjeveru Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, uključujući policiju i pravosuđe.

Ta odluka je donijeta nakon što je zbog odbijanja da sprovodi odluku Vlade Kosova o izricanju opomena građanima sa nepreregistrovanim vozilima v.d. direktora Policije Kosova suspendovao direktora Regionalnog direktorata policije Sjeverne Mitrovice Nenada Đurića.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Vlada Kosova i pored zahtjeva Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije nije pomjerila rok za preregistraciju vozila sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije na RKS tablice, nego je 1. novembra krenula sa primjenom postepenog sankcionisanja. Prva faza sankcionisanja, koja predviđa izricanje opomena, završava se 21. novembra kada će početi kažnjavanje sa 150 eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...