ČUBRILOVIĆ UZBURKAO DUHOVE "Nastavljamo sa vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj, vjerujem da će Milorad Dodik u utorak..."

On je rekao i da je DEMOS ostvario izborni cilj, a to je pet mandata u Parlamentu Srpske.

  • Vijesti

  • 12. Nov. 2022  

  • 2

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je uvjerenje da će i naredni saziv parlamenta nastaviti da se bavi vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj, te ocijenio da će taj proces potrajati, s obzirom da ni nadležnosti nisu jednom odlukom prenesene na nivo BiH, nego je to trajalo godinama.

Novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske u novu godinu ulazi rasterećno, jer je prethodno usvojen budžet ali i program ekonomskih reformi, izjavio je za Glas predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović.

On je kazao da je važno zadržati stabilnu, dvotrećinsku većinu da bi se na taj način zaštitio glas člana Predsjedništva BiH u Sarajevu.

- To je obaveza i pravo Narodne skupštine na zahtjev člana Predsjedništva da reaguje na način kako je reagovala. Sigurno je Narodna skupština i tim činom postala vidljivija, postala je faktor odlučivanja, što joj Ustav daje. Ustavno pravo je njeno da bude faktor odlučivanja, u konačnici kod neslaganja člana Predsjedništva iz Republike Srpske s ostala dva člana. To je veoma važan institu - rekao je Čubrilović.

Čubrilović, koji je i lider DEMOS-a rekao je da ova stranka očekuje dva ministarska mjesta u novoj Vladi Republike Srpske.

On je naveo da je načelno dogovorena raspodjela ministarskih pozicija, ali da nije bilo riječi o konkretizaciji i pojedinačnim funkcijama, kao ni o imenima.

- Predsjednik Republike Srpske stiče pravo da imenuje mandatara tek poslije primanja sertifikata i polaganja zakletve, što vjerujem da će Milorad Dodik učiniti utorak. Nakon toga uslijediće razgovori sa mandatarom i vidjećemo kako će se to okončati - rekao je on i dodao da kandidat za mandatara Radovan Višković ima dovoljno iskustva da okupi najbolji tim.

Čubrilović je dodao da je postignut dogovor o izboru novog rukovodstva Narodne skupštine Republike Srpske - predsjednika, potpredsjednika, generalnog sekretara i njegovog zamjenika.

On je rekao i da je DEMOS ostvario izborni cilj, a to je pet mandata u Parlamentu Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...