VOJNI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ: "Milanović se bavi BiH, a šuti o 'ruskim vojnim objektima' koji dovode u pitanje sigurnost NATO-a i EU-a"

"BiH više nije turska carevina. Hoćete u Evropsku uniju? Tamo se igra po drugim pravilima", kazao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

  • Vijesti

  • 12. Nov. 2022  12. Nov. 2022

  • 4

Ahatović: 

"Hoće li Hrvatska vojska ići ili ne u mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini ovisi isključivo o hrvatskoj vlasti, o Plenkoviću i na kraju o mojoj naredbi bez koje vojska ne može ići. BiH više nije turska carevina. Hoćete u Evropsku uniju? Tamo se igra po drugim pravilima", kazao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

"Ja bih se prije svega zahvalio predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću što nas je prosvijetlio i objasnio nam kako u njegovim očima i po njegovim pravilima funkcioniše EU u odnosu prema drugim i drugačijim koji nisu članovi tog prestižnog društva, odnosno da funkcioniše po tzv. Nirnbeškim pravilima koje je NSDAP Adolfa Hitlera uspostavio daleke 1935. godine.

Što se tiče Hrvatske vojske u misiji EUFOR-a to je nedvosmisleno i direktno kršenje odredaba Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za BiH, njegovog Aneksa 1a, člana 3 stav 2 koje je Hrvatska potpisala u Dejtonu. Bilo bi lijepo da nam umjesto nesuvislih prijetnji Milanović kaže da li to znači da Hrvatska povlači svoj potpis sa Dejtonskog mirovnog sporazuma i ide u otvoreno nepoštivanje tog sporazuma zajedno sa međunarodnim faktorom, koji će takvo namjerno gaženje međunarodnog sporazuma podržati i dozvoliti Hrvatskoj da pošalje svoje trupe u misiju EUFOR-a. Ako se Hrvatska povlači iz Dejtonskog mirovnog sporazuma po Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima iz 1969. dužna je o tome obavijestiti BiH, Srbiju i Crnu Goru kako bi se ove države o tome izjasnile, jer se međudržavni sporazumi ne mogu poštivati djelomično, a kršiti selektivno i hotimice od strana koje su ga potpisale. Bilo bi također politički fer i korektno da Milanović, Milorada Dodika informiše o tome kako suspenzijom potpisa na Dejtonski mirovni sporazum Hrvatska de facto ukida i entitet RS", kaže za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Ahatović ističe kako je duboko uvjeren da bi predsjednik Hrvatske kao Vrhovni zapovjednik Glavnog stožera HV-a umjesto ispraznog desničarenja i populizma trebao povesti dobro računa o dva prikrivena vojna objekta koja se kane graditi u blizini granice sa Hrvatskom jedan u Trebinju i drugi u Brčkom.

"O tim aktivnostima Ruske Federacije i njenih satrapa ne smije jedne jedine riječi progovoriti, a time što šuti on dovodi u pitanje sigurnost kompletnog NATO-a i EU. Valjda mu za to treba ipak malo hrabrosti i malo parfema i sapuna za obraz očistiti, ne(t)ko zna...", zaključuje Ahatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...