RASTE NEZADOVOLJSTVO: Republikanci sve glasnije protiv Trumpa

Rekao je i da su rezultati "odbacivanje ekstremizma", ali je odbio da direktno okrivi Trumpa, tvrdeći da "postoji ekstremna ljevica i ekstremna desnica" u zemlji.

  • Svijet

  • 13. Nov. 2022  

  • 1

Rastući broj istaknutih članova Republikanske stranke progovorio je protiv Donalda Trumpa i njegovog miješanja u protekle izbore za dio Senata i Predstavnički dom Parlamenta Sjedinjenih Američkih Država.

Guverner Nju Hempšira Chris Sununu rekao je za emisiju ABC This Week da bi bila "užasna ideja" da Donald Trump objavi još jednu kandidaturu za Bijelu kuću.

Iz njegovih krugova prostrujala je vijest da će Trump kandidaturu objaviti tokom predstojeće sedmice.

Ljudi žele da se odmaknu od politike kako se bliži sezona praznika i "sada je samo užasna ideja za velike političke izjave", rekao je Sununu.

On je okrivio nizak "kvalitet kandidata" za loš učinak njegove stranke na poluizborima.

"Postoji osjećaj ekstremizma kojim su republikanski kandidati oslikani, s pravom ili ne," rekao je on.

"Demokrate su odradile vrlo dobar posao obilježavajući mnoge od ovih kandidata prije nego što su uopće imali priliku da se predstave", dodao je.

Rekao je i da su rezultati "odbacivanje ekstremizma", ali je odbio da direktno okrivi Trumpa, tvrdeći da "postoji ekstremna ljevica i ekstremna desnica" u zemlji.

Prošle godine, Bill Cassidy iz Louisiane bio je jedan od samo sedam republikanskih senatora koji su u Senatu glasali za osudu Donalda Trumpa za podsticanje pobune na njegovom drugom suđenju za opoziv.

Jutros, Cassidy nije ustuknuo zadavši udarac onima koji su podbacili.

"Oni koji su bili najbliži s bivšim predsjednikom nisu uspjeli", rekao je on u emisiji Meet the Press na NBC-u.

"Oni koji su pričali o budućnosti ili su dobro upravljali svojim državama su imali bolji učinak".


Na pritisak novinara Chucka Todda da li okrivljuje Trumpa, rekao je da se republikanci moraju odmaći iz "prošlosti" i "ponuditi alternativu".

Ovi izbori su trebali biti veliki "crveni talas" s obzirom na nizak rejting predsjednika Bidena, istakao je Larry Hogan, republikanski guverner Marylanda.

Republikanski kandidati koji su govorili o pitanjima koja su važna kao što su ekonomija i kriminal dobro su prošli. Oni koji su se fokusirali na "teorije zavjere" i pitanja koja nisu bitna nisu uspjeli, rekao je on.

"Ovo su treći izbori zaredom na kojima nas je Trump koštao rezultata", izjavio je za CNN.

"Rekao je da ćemo biti umorni od pobjede. Pa ja sam umoran od poraza".

Guverner Hogan je također rekao da je Donald Trump bio rasista kada je nedavno sugerirao da guverner Virdžinije Glenn Youngkin ima kinesko ime.

Republikanci su do sada uglavnom šutjeli nakon što je predviđeno da će senatorka Catherine Cortez Masto pobijediti svog republikanskog kandidata Adama Laxalta.

Američki mediji pozivaju se na pismo koje su distribuirala tri republikanska senatora u kojem pozivaju na odgodu izbora za vodstvo stranke. Trenutno je planirano da se održe sredinom sljedeće sedmice.

"Svi smo razočarani što se "crveni talas" nije desio, a postoji više razloga zašto nije", navodi se u pismu.

"Moramo imati ozbiljne rasprave u okviru naše konferencije o tome zašto i šta možemo učiniti da poboljšamo svoje šanse 2024.", dodaje se.

U međuvremenu je republikanski senator iz Mizurija Josh Hawley objavio postove na Twitteru pozivajući stranku da "izgradi nešto novo".

"Stara partija je mrtva. Vrijeme je da je zakopamo", napisao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...