NEUSPJEŠNE DIPLOMATSKE AKCIJE DODIKOVOG REŽIMA: Potrošeno na desetine miliona maraka na lobiranje, rezultati nikakvi... (VIDEO)

Ovaj aranžman nije promijenjen ni 2017. godine kad je Milorad Dodik stavljen na američku crnu listu,

  • Politika

  • 13. Nov. 2022  

  • 1

Novac odlazi i u predstavništva u Rusiji, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Izraelu i Srbiji. Da su mršavi rezultati potvrđuje i premijer bh. entiteta RS Radovan Višković.

Milioni maraka se godinama troše za predstavništva RS širom Evrope i svijeta, međutim, efekti skoro i ne postoje, pitanje je koliko je opravdano postojanje predstavništava i trošenje sredstava, piše BN televizija.

Vlast RS je od 2006. godine potrošila čak 40 miliona dolara na lobiranje u SAD-u, tvrdi nevladine organizacije "Bosnian Advocacy Center" iz Sarajeva. Milioni za lobiranje, a efekti veoma loši, ocjenjuje poslanik PDP-a Igor Crnadak.

"To je jedna dobra ideja koju je SNSD uništio oni ništa nisu uradili, ne samo da nisu doveli nove investicije i fabrike na bazi djelovanja nego i politički bili neefikasni, imali slučajeve predstavništava koja su naplaćivala novac i nisu postojala do raznih drugih vrsta zloupotreba i manipulacija", kaže Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NS RS.

Pravno predstavljanje u SAD-u, u ime Vlade RS od 2019. radi advokatska kancelarija "McGinnis Lochridge" bazirana u Teksasu.Kako se vidi iz pisma namjere od 2. februara, a koje su potpisali Martin Luc (Lutz), advokat iz "McGinnis Lochridge" i Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade RS, dogovor glasi da se kancelariji do kraja godine isplaćuju 63 hiljade dolara mjesečno za pravne usluge.

Ovaj aranžman nije promijenjen ni 2017. godine kad je Milorad Dodik stavljen na američku crnu listu, niti početkom ove godine kada su mu uvedene i sankcije američkog Ministarstva finansija zbog,“destabilizirajućih koruptivnih aktivnosti“ i pokušaja urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Kada se pokuša uspostaviti ravnoteža između sredstava koja su uložena i onog što smo dobili kao rezultat a to je da su se visoki zvaničnici RS našli na tzv.crnim listama odnosno sankcijama SAD-a onda s pravom možemo postaviti pitanje da li je to uzaludno potrošen novac poreskih obveznika entiteta“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

„Nikad gore odnose nismo imali nikad gore nismo stajali u Americi ali to se neće promijeniti sve dok je ova vlast ovde oni će korisititi tu mrežu predstavništava za svoje interese i očigledno za brojne koruptivne radnje“, kaže Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NS RS.

Novac odlazi i u predstavništva u Rusiji, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Izraelu i Srbiji. Da su mršavi rezultati potvrđuje i premijer Višković.

„Ima onih predstavništava koja opravdavaju svoje postojanje i rad ima onih predstavništava koji mogu puno više i bolje bavićemo se time u narednom periodu. Ja očekujem da naša predstavništva širom svijeta imaju prostora i treba više da daju doprinosa u mnogim aspektima i promocije Republike Srpske, privlačenja stranih investicija, kulturnom i svakom drugom predstavljanju RS“, smatra Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Za rad predstavništava u 2023. godini iz budžeta Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, koje je nadležno za predstavništva Republike Srpske u inostranstvu, biće izdvojeno 5,3 miliona KM,dok su ove godine imali 180.000 maraka više.

Osim toga, Ministarstvo je u budžetskoj stavki „za stručne usluge“ ove godine izdvajalo 2,14 miliona KM dok će iduće godine izdvajati 2,2 miliona KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...