MILANOVIĆ SE PRISJEĆA: "Vrijeme Oluje..."

(...) vrijeme slavnih i dosta čistih vojnih pobjeda.

  • Sjećanje

  • 15. Nov. 2022  15. Nov. 2022

  • 17

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je da sudovi susjedne države traže hrvatske zapovjednike iz vremena Oluje za navodne zločine koji su se dogodili na području treće države, ali da Hrvatska takve pretenzije nema.

"Hrvatske zapovjednike iz vremena Oluje, slavnih i dosta čistih vojnih pobjeda, traže sudovi susjedne države za navodne zločine koji su se dogodili na području treće države, a to je Bosna i Hercegovina. Hrvatska takve pretenzije nema. Mi tražimo samo one ubojice koji su to radili ovdje, na našem prostoru, u Hrvatskoj, kraj Siska", rekao je hrvatski predsjednik Milanović na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata općine Majur, prenosi Hina.
 
"Kada je ubijen i stradao branitelj, to je tuga, to je bol. Ovdje se, nažalost, radi o ubijenim civilima, ljudima koji nisu nosili oružje. Ubili su ih njihovi susjedi, ljudi koji su ovdje u ovom kraju teško, ali zajedno, živjeli generacijama", rekao je u utorak Milanović u prigodnom obraćanju podsjećajući da ako vojnik iz osvete, odmazde, u navali bijesa ubije civila koji pripada onoj drugoj strani, to je zločin za koji oprosta nema. U ovom kraju, u Kostrićima, u općini Majur, u Baćinu, ubijeni su civili. Ubijeni su iz čistog mira, pohlepe, iz čiste mržnje. Teško je riječima opisati što se ovdje dogodilo“, dodao je Milanović.

Tokom Domovinskog rata na području općine Majur, iz naselja Majur, Kostrići, Stubalj i Graboštani, ubijene su 54 nevine žrtve, od kojih su velika većina bili civili. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata s prostora općine Majur obilježava se 15. studenoga jer je toga dana ubijeno dvadeset osoba.

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...