RAT UŽIVO: Zelenski se susreo sa šefom CIA-e u Kijevu

Danas je 266. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 16. Nov. 2022  16. Nov. 2022

  • 6

22:40 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski sastao se u utorak u Kijevu s direktorom američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williamom Burnsom.

Burns je u Ukrajini kako bi razgovarao o ratu s Rusijom.

U ponedjeljak se Burns sastao sa šefom obavještajne službe ruskog predsjednika Vladimira Putina u Turskoj u prvom poznatom američko-ruskom kontaktu na visokom nivou licem u lice od početka invazije.

"Imali smo sastanak s njim... (razgovarali smo) o svim pitanjima koja su važna za Ukrajinu", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija. Rekao je da su njih dvojica razgovarali o onome što je nazvao ruskom nuklearnom prijetnjom.

Burns je posjetio Kijev dok je Rusija napala grad projektilima. Zelenski je rekao da je šef CIA-e proveo neko vrijeme u skloništu.

22:25 Ukrajinska služba sigurnosti raspisala je pojernicu za vođom Čečena Ramzanom Kadirovim, navodi se u informaciji objavljenoj na internetskoj stranici ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kadirov je na stranici ukrajinskog ministarstva naveden kao "osoba koja se skriva od istražnih tijela", a objavljena je i njegova fotografija, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

U petak je Služba sigurnosti Ukrajine objavila da je podigla optužnicu protiv Kadirova po tri tačke, uključujući vođenje agresivnog rata i počinjenje namjernih radnji s ciljem promjene granica ukrajinskog teritorija.

22:05 Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko objavio je snimak uništene zgrade.

"Ovo je nekada bila jedna od zgrada Nacionalne policije u regiji Herson.

Rusi su maskirali eksploziv. Bilo je nemoguće izbjeći dizanje zgrade u zrak. Zahvaljujući spretnosti eksplozivnih tehničara, niko nije povrijeđen", napisao je.

21:35 Ukrajinski istražitelji tvrde da su u Hersonu pronašli sobu za mučenje u kojoj su ruske snage zatočile više desetaka muškaraca te ih tukle, mučile strujom ili ubijale. Policija je navela da su ruski vojnici sredinom marta zauzeli Centar za maloljetnike i prenamijenili ga u zatvor za one koji su odbili surađivati ​​ili su pružali otpor.

Troje susjeda i dvoje zaposlenika u lokalnim trgovinama kazali su kako su šest sedmica nakon zauzimanja objekta počeli čuti vriskove. Drugi svjedoci su naveli da su vidjeli kako Rusi tamo odvode ljude s vrećama na glavi ili iznose tijela.

21:15 Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko objavio je snimku uništene zgrade.

"Ovo je nekada bila jedna od zgrada Nacionalne policije u regiji Herson.

Rusi su maskirali eksploziv. Bilo je nemoguće izbjeći dizanje zgrade u zrak. Zahvaljujući spretnosti eksplozivnih tehničara, nitko nije ozlijeđen", napisao je.


20:55
Približno 50 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u napadu ukrajinskog dalekometnog topništva, objavila je u srijedu ukrajinska vojska koja rijetko iznosi u javnost da je nanijela velik broj žrtava u pojedinom slučaju.

20:40 Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, rekao je večeras da će ruski rat s Ukrajinom vjerovatno na kraju završiti za pregovaračkim stolom.

Govoreći za BBC, dodao je da je na Ukrajini da odluči kada je vrijeme za početak ovog procesa.

"Moramo zapamtiti da je ovo agresorski rat, u kojem je Rusija napala drugu zemlju", rekao je. "Svi želimo mir i dogovorno rješenje", dodaje.

“Ako predsjednik Zelenski i Ukrajina prestanu ratovati, Ukrajina će prestati postojati kao nezavisna suverena nacija", dodaje.

20:25 Američki general i načelnik Združenog staba Mark Miley kaže da Rusija nije ispunila sve ciljeve u svom ratu protiv Ukrajine, piše CNN.

"Rusi su svaki put zakazali. Izgubili su strateški, operativno i taktički. Ono što su pokušali učiniti, nisu uspjeli. Strateško preoblikovanje ruskih ciljeva invazije nije uspjelo", rekao je Milley na medijskoj konferenciji s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom nakon sastanka Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine.

20:10 SAD nije vidio ništa što je u suprotnosti s preliminarnom procjenom Poljske da je projektil koji je ubio dvoje ljudi u selu ostatak ukrajinske rakete protuzračne odbrane, saopćilo je američko Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Glasnogovornica Adrienne Watson dodala je da je "kakvi god konačni zaključci bili" jasno da je "krajnja odgovornost za ovaj tragični incident na Rusiji".

Rekla je da je Moskva ispalila projektile na Ukrajinu s posebnom namjerom da gađa civilnu infrastrukturu. Watson je dodala da Ukrajina ima svako pravo braniti se.

19:50 Češka Republika planira obučiti do 4000 ukrajinskih vojnika 2023. godine, rekla je danas ministrica odbrane te zemlje.

Jana Cernočova rekla je da će se obuka odvijati u pet ciklusa od četiri sedmice, a u svakom će učestvovati do 800 vojnika. Dodala je da bi to Češku koštalo oko 41.6 miliona dolara.

Češka je snažno podržala Ukrajinu od ruskog napada u februaru ove godine te joj je poslala lako i teško naoružanje i municiju.

19:30 Isporuke ruske sirove nafte u Mađarsku i Slovačku putem ključnog naftovoda Družba ponovno su krenule, rekli su dužnosnici nakon privremenog prekida u utorak.

Mreža naftovoda Družba kreće u Rusiji te se potom razdvaja u Bjelorusiji i Ukrajini opskrbljujući dio zemalja istočne i srednje Europe koje ovise o toj nafti, uključujući rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da naftovod još radi pod niskim pritiskom, a slovačko ministarstvo ekonomije saopćilo je da je opskrba ponovno uspostavljena bez iznošenja pojedinosti.

19:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u srijedu rekao da eksploziju, u kojoj su u Poljskoj poginule dvije osobe, nesumnjivo nije izazvala ukrajinska raketa, prema ukrajinskog novinskoj agenciji Interfax.

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

"Ne sumnjam da to nije bila naša raketa", rekao je Zelenski za ukrajinske medije, što je prenijela agencija Interfax. 

18:52 Britanci su objavili novu ratnu kartu Ukrajine.

18:28 Ukrajina je objavila novu procjenu ruskih žrtava.

17:52 Stanovnici i dužnosnici u dijelu Hersonske regije koja je još uvijek pod okupacijom ruskih snaga pozvani su da odu u Rusiju. Vojna i civilna uprava u ruskom okupiranom mjestu Oleški, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Dnjepar, rekla je na Telegramu da "snažno preporučuje stanovnicima okruga da odu u sigurne regije Ruske Federacije". Zaposlenici ruske uprave Nove Kahovke, grada kod Hersona, već su se jučer povlačili.

17:18  Ruska zamjenica čelnika okupirane ukrajinske regije Herson, Ekaterina Gubareva, pritvorena je zbog sumnji u gospodarski kriminalitet.

16:38 Ukrajinska vojska rekla je SAD-u i saveznicima da je pokušala presresti ruski projektil tokom vremenskog okvira i lokacije udara na Poljsku, rekao je američki dužnosnik za CNN. Nije jasno da je ovaj projektil protuzračne odbrane isti projektil koji je pogodio Poljsku, ali ova je informacija poslužila kao informacija o tekućoj američkoj procjeni napada. Glasnogovornik Pentagona uputio je CNN na sinoćnje komentare američkog predsjednika Joea Bidena: “Malo je vjerovatno, s obzirom na putanju, da je ispaljen iz Rusije. Ali vidjet ćemo. Vidjet ćemo."

16:24 Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je jučerašnju eksploziju u Poljskoj blizu granice s Ukrajinom vjerovatno izazvala oborena ruska raketa. "Materijali koje su prikupile naše službe i dostavili naši saveznici pokazuju da je eksploziju u Przewodówu, u istočnoj Poljskoj, najvjerovatnije izazvalo obaranje i uništenje ruske rakete", rekao je. Morawiecki je tvitao da "postoje indikacije da je jedan od ovih projektila pao na poljski teritorij bez ikakve namjere bilo koje strane".

15:48 Ken McCallum, direktor britanske obavještajne agencije MI5, danas je predstavio godišnji izvještaj o sigurnosnim prijetnjama. Rekao je kako je Rusija pretrpjela "najteži strateški udarac u novijoj istoriji" jer je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu iz Evrope protjerano oko 400 ruskih špijuna.

No, Kremlj pokušava obnoviti svoju špijunsku mrežu, upozorio je McCallum. Rekao je kako je Britanija protjerala 23 ruska špijuna pod krinkom diplomata nakon trovanja Sergeja i Julije Skripalj u Salisburyju 2018. godine, a otad je zbog nacionalne sigurnosti odbila "više od 100 ruskih prijava za diplomatske vize".

Komentirajući ruske tvrdnje da je Britanija uključena u sabotažu plinovoda Sjeverni tok, McCallum je rekao da su "smiješne". No, dodao je da "Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti spremno na rusku agresiju u godinama koje dolaze".

15:30 Glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane danas je rekao da će Berlin ponuditi Poljskoj slanje više borbenih aviona koji bi, zajedno s poljskim ratnim zrakoplovstvom, štitili nebo nad tom evropskom zemljom.

"Kao dio naše reakcije na incident u Poljskoj, ponudit ćemo jačanje zaštite neba našim borbenim avionima tipa Eurofighter", rekao je Christian Thiels.

"Misija može početi već sutra, ako Poljska tako želi", rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane, dodavši kako bi patrole mogle kretati iz njemačkih zračnih baza, odnosno kako nema potrebe za prebacivanjem aviona u poljske baze.

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht planira razgovarati sa svojim poljskim kolegom o ovoj temi kasnije danas, rekao je.

14:49 Ukrajina je objavila da traži hitan pristup mjestu u Poljskoj na koje je sinoć pao projektil koji je, kako je danas objavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, vjerovatno ispalila ukrajinska protuzračna odbrana u pokušaju rušenja ruskog projektila ispaljenog na Ukrajinu.

Potvrdio je to sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov, koji je predložio da Poljska i Ukrajina provedu zajedničku istragu incidenta. Danilov je dodao kako Kijev očekuje da saveznici pokaže dokaze da je na selo u Poljskoj pala raketa koju je ispalila ukrajinska protuzračna odbrana. Mjesto pada projektila, selo Przewodow, nalazi se oko 6,4 kilometra zapadno od granice s Ukrajinom.

14:32 Svaka peta izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj je već pronašao zaposlenje, javlja njemački ekonomski institut Ifo.

14:03 Poljska još uvijek analizira mogućnost pokretanja mjere iz člana 4. NATO-a, formalnog mehanizma za konsultacije prema kojem zemlja može sazvati sastanak kada smatra da je njena teritorija narušena ili ugrožena, kaže poljski premijer Mateusz Morawiecki.

13:56 U toku je istraga o događaju, ali nemamo nikakvih indikacija da je ovo namjerni napad niti da Rusija priprema vojne akcije protiv NATO-a. Preliminarna istraga pokazala je da se vjerojatno radi o ukrajinskim projektilima koji su presretali ruske. Ali želim biti jasan, ovo nije ukrajinska krivnja. Rusija snosi krivnju za pokretanje invazije. Izražavamo solidarnost s našom saveznicom Poljskom. Rusija mora prekinuti ovaj bezumni rat", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Pričao sam s Dudom i Bidenom. Dogovorili smo se da moramo nastaviti pažljivo pratiti situaciju. NATO ostaje ujedinjen i učinit ćemo sve što možemo da zaštitimo svoje saveznike", dodao je.

"Donijeli smo važne odluke na summitu u Madridu, da povećamo prisutnost na istočnom bloku saveza", kazao je Stoltenberg.

13:22 NATO bi trebao hitno rasporediti više protuzračne odbrane na poljsko-ukrajinsku granicu i ostatak istočnog krila saveza, rekao je danas litvanski predsjednik Gitanas Nauseda.

12:57 Političar poljske opozicione stranke kaže da je jučerašnji incident ostavio Poljake "prestravljene" i "šokirane". Govoreći za BBC, Michael Kobosko, potpredsjednik poljske opozicione stranke Polska 2050, kaže da iako je Poljska na granici s Ukrajinom, ljudi nisu očekivali ovakav incident.

Kaže kako se nada da će im sastanak čelnika G7 i NATO-a u Varšavi dati više informacija o incidentu - uključujući i o kakvoj se vrsti projektila radi. Dodaje, međutim, da bez obzira na to je li raketa ruska ili ukrajinska, za incident su "krivi Rusi", koji su jučer pokrenuli val napada na Ukrajinu.

12:35 Rusko ministarstvo odbrane izdalo je oštro priopćenje u kojem negira upletenost u eksploziju u Poljskoj.

12:03 Ukrajinska parlamentarna zastupnica Kira Rudik jutros je u razgovoru za Sky News komentirala jučerašnji pad rakete na selo u Poljskoj, u kojem je poginulo dvoje ljudi. Rekla je kako je, neovisno o porijeklu rakete, za incident u konačnici kriva ruska agresija.

11:28 Naftovod Družba će se vjerovatno ponovo pokrenuti u kratkom vremenu jer sam naftovod nije oštećen, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u videu u srijedu na svojoj Facebook stranici. Opskrba naftom u dijelovima istočne i srednje Evrope putem dijela naftovoda Družba u utorak je privremeno obustavljena, naveli su operateri naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj.

Mađarski MOL priopćio je da je njegov ukrajinski partner obavijestio kompaniju da je ruska raketa pogodila elektranu, blizu granice s Bjelorusijom, koja opskrbljuje električnom energijom crpnu stanicu, što je dovelo do prekida rada. Slovački Transpetrol potvrdio je obustavu protoka nafte i naveo "tehničke razloge s ukrajinske strane", ali nije spomenuo raketni napad.

"Donekle je umirujuća vijest da, prema trenutačnim informacijama, sam naftovod Družba nije oštećen, već samo jedan element infrastrukture koji upravlja naftovodom - elektrana", rekao je Szijjarto.

11:04 Papa Franjo osudio je najnoviji val raketnih napada na Ukrajinu i pozvao na prekid vatre kako bi se izbjegla opasnost od eskalacije sukoba.

10:32 Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da je Rusija kriva za sve "incidente s projektilima" nakon invazije na njegovu zemlju.

“Po mom mišljenju, potrebno je držati se samo jedne logike. Rat je započela i vodi Rusija. Rusija masovno napada Ukrajinu krstarećim projektilima”, rekao je za Reuters Mihajlo Podoljak, nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da projektil koji je ubio dvoje ljudi u Poljskoj vjerojatno nije ispaljen iz Rusije.

“Rusija je istočni dio evropskog kontinenta pretvorila u nepredvidivo bojno polje. Namjera, sredstva izvršenja, rizici, eskalacija - sve je to samo Rusija. I ne može biti drugog objašnjenja za bilo kakve incidente s projektilima", zaključio je.

10.00 Skladište goriva eksplodiralo je danas na jugu Rusije, duboko unutar ruskog teritorija u Orelskoj oblasti, nakon napada koji je vjerovatno izveden dronom, pri čemu niko nije stradao, saopćile su lokalne vlasti.

Eksplozija, za koju se vjeruje da je rezultat napada, dogodila se dvjestotinjak kilometara od ukrajinske granice. Od početka ruske ofenzive na Ukrajinu, skladišta goriva i municije na ruskom jugu bila su na meti napada bespilotnim letjelicama, za što su ruske vlasti optuživale ukrajinsku vojsku.

09.00 Ukrajinske trupe uspješno su omele sposobnost Rusije da opskrbi svoju vojsku duž rijeke Dnjepar, objavilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) u svom najnovijem obavještajnom izvještaju. Ministarstvo je reklo da su udari u blizini brane Kahovka na rijeci Dnjepar utjecali na sposobnost Rusije da obnovi opskrbu.

U saopćenju se dalje navodi da su uništena tri raspona cestovnog i željezničkog mosta na sjevernom kraju brane, čineći prijelaze neprohodnima.

08.00 Dopisnik FT-a iz Ukrajine Christopher Miller objavio je na Twitteru da je razgovarao s Dmitrom Kulebom, ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, koji je rekao: "Nemamo ništa novo za objaviti jer čekamo završetak istrage. Nakon završetka istrage ažurirat ćemo našu izjavu. Preuranjeno je za komentare dok se istraga ne završi. Vidjeli smo Bidenovu izjavu."

Miller također izvještava da su na snazi sirene za zračnu uzbunu "trenutno u cijeloj Ukrajini".

07.20 U borbama za Majorsk, neprijateljski bataljon je izgubio više od 50% svog osoblja, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

Slika

07.00 Novinska agencija Associated Press citira tri američka dužnosnika koji su rekli da preliminarna procjena sugerira kako su projektil koji je pao u Poljskoj ispalile ukrajinske snage gađajući nadolazeću rusku raketu.

Izvori koji su razgovarali s novinarima AP-a zahtijevali su na anonimnosti.

Ranije u utorak je američki predsjednik Biden rekao kako je "malo vjerovatno" da je projektil koji je pogodio Poljsku ispaljen iz Rusije.

Projektil je pao u selo Przedwodow blizu granice s Ukrajinom, uslijed čega je poginulo dvoje ljudi.

06.00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otputovao je u utorak s Balija u Rusiju, dan prije završetka summita G20 na tom indonezijskom otoku, javljaju ruski državni mediji.

Državna novinska agencija TASS izvijestila je da je Lavrovljev program na summitu G20 završio "kako se očekivalo", ne navodeći točno vrijeme kada je otišao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...