POSTAJE SVE POPULARNIJA: Šta je Mastodon, mreža na koju prelaze korisnici Twittera?

Mastodon mnogima postaje alternativa.

  • HiTec

  • 16. Nov. 2022  

  • 0

Društvena mreža Mastodon je sve popularnija ovih dana, najviše zbog toga što je američki milijarder Elon Musk preuzeo Twitter i najavio mnoge promjene, poput plaćanja za verifikaciju profila.

Mastodon mnogima postaje alternativa, a u pitanju je mreža zasnovana na serverima širom svijeta, koji su povezani platformom pod nazivom Fediverse. Svako se prijavljuje za jedan od servera i potom se ponaša po pravilima koje taj server propisuje, piše City magazine.

Možete i sami da napravite svoj server ili da pretražite listu onih koji se bave određenom temom ili geografskom oblašću. Na koji god server da se prijavite, moći ćete da pratite i ljude sa drugih servera, a sve to bez oglasa, jer je u pitanju mreža koju za sada održavaju volonteri.

altTanjug/AP Photo/Barbara Ortutay

Korisničko ime malo drugačije funkcioniše od Twittera, jer nećete imati samo jedan dio poslije znaka @ koji vi izaberete, nego poslije toga još jedno @ i naziv servera kome pripadate. Zbog toga je malo nezgodno pronaći ljude koji su sa Twittera prešli na ovu mrežu, ali ne i nemoguće.

Na Mastodonu nemate “tvitove“ već “tutove“ (toots) i na raspolaganju imate 500 karaktera, a imate više opcija za podešavanje toga ko će vidjeti vaše objave. Tagovi po temama rade vrlo slično kao na Twitteru, a postoji i mogućnost da pojedini sadržaj sakrijete kao “spoiler“.

Aplikacija za ovu mrežu dostupna je na Android i iOS platformama.

(N1)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...