NEVIĐENI SKANDAL POTRESA ZDRAVSTVO: Svjedočenja građana - lažne dijagnoze za skupocjene lijekove

Pacijent Erol Prašjivić saznao je da ima lažnu dijagnozu, nakon što je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu.

  • Društvo

  • 17. Nov. 2022  17. Nov. 2022

  • 5

U Kantonu Sarajevo zloupotrebljavaju se podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove, piše Al Jazeera Balkans.

Prema pisanju Al Jazeere, ovaj problem traje duže vrijeme, a kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja.

Pacijent Erol Prašjivić saznao je da ima lažnu dijagnozu, nakon što je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu.

"Pita mene doktorica: Kako ti je sa ovim šećerom? a ja njoj, kojim šećerom? Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh ne primam, misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona vi ste na antidepresivima, kažem ja kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate", priča Prašjivić.

Nakon provjere, Prašljiviću su rekli da je u sistem "provaljeno na neki način", te da se njegovi lični podaci iskorištavaju i da na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama u Sarajevu.

Drugi pacijent, koji je želio ostati anoniman ispričao je da su mu pripisali lažnu inzulinsku dijagnozu, istakavši zabrinutost zbog toga.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i Dom zdravlja prebacuju odgovornost a o svemu je informisano i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Opširnije u prilogu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...