EKSHUMACIJA KOD VIŠEGRADA: Pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe

Na navedenoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, a potraga se nastavlja.

  • Hronika

  • 18. Nov. 2022  

  • 0

Na lokalitetu Gornja Crnča-Višegrad, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci žrtava nestalih u proteklom ratu, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na terenu, u mjestu Gornja Crnča, opština Višegrad, gdje po nalogu tužioca, koordinira rad svih službenih lica, koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba.

 

Na navedenoj lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, a potraga se nastavlja.

Podaci o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze tijela, dobijeni su zajedničkim aktivnostima i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA i INO BiH, a lokalitet se nalazi u blizini mjesta, gdje su prije četiri mjeseca, takođe pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci će radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti upućeni u kosturnicu u Goraždu.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada, a tačan identitet biće utvrđen nakon DNK analize.

Na ekshumaciji, koju vodi istražilac Tužilaštva BiH, učestvuju ljekar patolog sudske medicine, predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a RS PS Višegrad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...