"VJEROVANJE ŽRTVAMA SPAŠAVA ŽIVOT": Protesti protiv nasilja nad ženama širom Francuske

Deseci hiljada ljudi protestvovali su u Francuskoj nezadovoljni zbog nedjelotvornosti pravosuđa u slučajevima seksualnog nasilja, tražeći novi zakon. Pet godina nakon pojave pokreta #MeToo gotovo 90 organizacija, sindikata i lijevih stranaka pozvalo je na proteste prije Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. novembra.

  • Evropa

  • 19. Nov. 2022  19. Nov. 2022

  • 0

U Parizu se tokom poslijepodneva okupilo 80.000 ljudi, po ocjeni organizatora, a 18.500 po ocjeni policije. "Jake smo i ponosne, feministkinje smo, radikalne i ljutite", izvikivale su prosvjednice, dok su druge izvikivale: "MeToo svuda, pravosuđe nigdje."

Na transparentima u ljubičastoj boji, simbolu borbe protiv nasilja, moglo se pročitati: "Muški koji zapovijedate, kime se smatrate?", "Stop kulturi silovanja" i "Vjerovanje žrtvama spašava život." Prosvjednici su u povorci prošetali ulicama u Rennesu, Lilleu, Metzu, Marseilleu i Toulouseu. 

Velik broj ubistava

Organizacije traže novac iz budžeta od dvije milijarde eura na godinu, ali i "okvirni zakon" po kojemu bi se uvele "specijalizirane brigade i sudske nadležnosti", finansijska pomoć za "siguran smještaj" žena žrtava nasilja, 15.000 dodatnih mjesta za smještaj i više sati nastave o spolnom i emotivnom životu u školi, prenosi Hina.

Ogorčenost feminističkih organizacija potiče velik broj ubistava žena - već sto od januara, po podacima jedne udruge, a lani ih je po službenim podacima bilo 122 -  i pasivnost političke elite koja ne želi smijeniti dužnosnike optužene za nasilje nad ženama. Od 2017. do 2021. francusko ministarstvo unutarnjih poslova prijavilo je dvostruki broj silovanja i pokušaja silovanja koji se sa 16.900 popeo na 34.000.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...