KO ĆE TRUMPU NA CRTU: Ima opasnu konkurenciju

Ipak, ako Jangkin predstavlja ono što prolazi za umerenog republikanca, čini se da za njega neće biti mnogo mjesta u stranci kojom dominiraju Trump i Desantis.

  • Svijet

  • 19. Nov. 2022  19. Nov. 2022

  • 1

Bivši američki predsjednik Donald Trump, čiji su republikanci povratili kontrolu nad Predstavničkim domom, najavio je pred televizijskim kamerama u svojoj vili Mar-a-Lago na Floridi da će se kandidovati za crvenog kandidata za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2024.

Trump je do sada bio predsjednički kandidat tri puta – 2000, 2016. i 2020. – a ukoliko ponovo uđe u trku i pobijedi, postat će drugi predsjednik SAD kojem je to pošlo za rukom na dva neuzastopna izbora. Ali, do tada treba da prođe kroz “sito i rešeto”. Republikanci su podijeljeni u podršci Trampu, nakon lošeg rezultata na međuizborima, ukazuje “Glas Amerike” (VOA).

“Guardian” piše da njegova najava o trećoj trci za Bijelu kuću ne postavlja samo ozbiljna pitanja o zemlji koju je podijelio, četiri haotične godine na vlasti, porazu od strane Joe Bidena i podsticanju na pobunu 6. januara 2021, već i egzistencijala pitanja za samu Republikansku partiju. S obzirom da je očekivani “crveni talas” na međuizborima omanuo, demokrate dobile Senat, a republikanci se jedva stisli u donjem domu, pejsaž za izbor njihovog kandidata za 2024. se promijenio.

Protiv 76-godišnjeg Trumpa vodi se i nekoliko istraga, ali stratezi i partijski lideri ukazuju da je on i dalje favorit za republikansku nominaciju. Ipak, da bi je zaista osvojio, bit će potrebno da porazi druge kolege republikance, a potencijalna imena već isplivavaju iz crvenog “mora”.

Ron De Santis

Guverner Floride mogao bi da bude Trampov glavni rival za nominaciju. Desantis (44) je prošle nedjelje ostvario glatku pobjedu u trci za drugi četvorogodišnji mandat guvernera.

Zbog kritike oštrih mjera protiv covida, sukoba sa liberalima oko LGBTQ prava i imigracione politike osvojio je podršku konzervativaca širom zemlje. “Guardian” navodi da je Desantis jedini republikanac koji se iole približio Trumpu u anketama u vezi partijskog kandidata, a čak je vodio u istraživanjima nakon međuizbora. I vrijeme je na njegovoj strani – Trumpu će do 2028. biti Ustavom zabranjeno da se kandiduje čak i ako ovog puta pobijedi, a u svakom slučaju on će 2028. imati 82 godine a Desantis 50.

Nakon Desantisovog uspjeha na izborima 8. novembra, koji je samo ojačao njegovu poziciju ali i spekulacije da će se kandidovati za predsjednika, Trump je požurio da ga upozori da to ne radi, prijeteći iznošenjem “prljavog veša”.

Mike Pence

Bivši republikanski potpredsednik Mike Pence vjerno je služio Trumpu, ali se situacija promijenila nakon upada rulje u Kapitol u januaru 2021. koja je pozivala na njegovo vješanje. Pence je tog dana odbio Trumpov zahtjev da ne potvrdi izbornu pobjedu demokrate Joe Bidena, što je razbjesnilo bivšeg predsjednika.

Od tada, Pence hoda po tankoj žici zbog rizika da izazove bijes Trumpove biračke baze. U kampanji za kongresne izbore podržao je guvernera Džordžije Briana Kempa, koji se sa Trumpom sukobljavao oko tvrdnji da su izbori 2020. pokradeni.

Priča se da 63-godišnji bivši guverner Indijane razmišlja o kandidaturi za Bijelu kuću. “Guardian” piše da je Pence jasno izrazio svoje ambicije, posjetama ključnim državama, obraćanjima konzervativnim grupama i pisanjem memoara.

Greg Abot

Republikanski guverner Teksasa Greg Abot dobio je Trumpovu podršku u kandidaturi za treći guvernerski mandat.

Abot, koji ima 65 godina, vodio je veoma konzervativnu politiku tokom svog drugog mandata, protiveći se obaveznoj vakcinaciji i nošenju maski. Potpisao je najrestriktivniju zabranu abortusa u Americi i gradi novu barijeru na granici sa Meksikom.

Iako se dugo priča da je potencijalni kandidat za 2024, VOA navodi da se Abot već neko vrijeme nije javno bavio ovim pitanjem.

Liz Cheney

Republikanska predstavnica iz Vajominga Liz Cheney (56) obećala je nedavno da će učiniti sve što može da spriječi Trumpa da se vrati u Bijelu kuću i rekla da će uskoro odlučiti o kandidaturi za predsjednika.

Kćerka bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya stroga je konzervativka, ali je upad u Kapitol bio previše za nju. Istakla se u istrazi Kongresa o incidentu i bila jedan od samo dva člana Republikanske partije koji su učestvovali u radu nadležnog komiteta.

Međutim, u augustu je izgubila mogućnost da se opet kandiduje kao republikanska predstavnica jer nije dobila dovoljnu podršku u stranci zbog suprotstavljanja Trumpovim tvrdnjama da su izbori 2020. pokradeni. Iako sama nije rekla da će kandidovati za predsjednika, neki misle da bi njeno ime na glasačkim listićima u svih 50 država moglo da podijeli desnicu i porazi Trampa koji nakon loših rezultata na međuizborima strepi nad svojim političkim opstankom.

Nikki Haley

Bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama i nekadašnja guvernerka Južne Karoline bila je jedna od najviše rangiranih žena u Trampovom kabinetu. Povukla se iznenada iz UN nakon nepune dvije godine i, kako piše “Gurdian”, “relativno dostojanstveno” napustila administraciju koja je “mlela reputacije”.

Haley (50), koja se smatra crvenom zvijezdom u usponu, držala se istovremeno i blizu Trampa i na distanci. Javno ga je kritikovala tokom predsjedničke kampanje 2016. i ponovo nakon 6. januara, rekavši da će "historija strogo da sudi" o njegovim postupcima poslije izbora 2020.

Poslije je ipak smekšala retoriku, i nazvala Trumpa prijateljem. Haley je najavila da će se o predsjedničkoj kandidaturi izjasniti u januaru 2023, a u junu ove godine je nagovijestila da će možda ući u trku. Poput Tima Scotta, jedinog crnog republikanskog senatora koji je slučajno u svojoj knjizi objavio da će ući u predsedničku trku, a kasnije to porekao, Haley, koja je indijskog porijekla, unijela bi rijetku raznolikost u izbore za crvenog kandidata. Također, mnogi posmatrači smatraju da je vjerovatnije da će i Haley i Scott biti takmaci za Trumpovog – ili Desantisovog – potpredsjednika.

Ted Cruz

Senator iz Teksasa bio je najbliži Trampu tokom trke za izbore 2016. “Guardian” ukazuje da je Cruz (51) zadržao svoj profil vodećeg provokatora republikanske ultra desnice, iako je prihvatio svoje mjesto pod Trampovim suncem.

On je jedini političar koji se bar približio Trumpu i Desantisu u anketama u vezi 2024. Ipak, teško da će ovaj Teksašanin biti jak izazov.

Ostao

Među još nekim imenima koja bi mogla da izađu Trumpu na crtu nalaze se i Mike Pompeo (58), kongresmen iz Kanzasa, bivši direktor CIA i državni sekretar, a sada slab takmac za trku 2024. za koju priznaje da se priprema, te Josh Hauly 42-godišnji senator iz Misurija čije će vrijeme možda tek doći, a koji je čuven po tome što je pokazao pesnicu demonstratima ispred Kapitola, da bi potom pobjegao i kasnije stao iza prigovora na rezultate izbora 2020.

"Tu je i Gen Jangkin (55), guverner Virdžinije koji je osvojio demokratama naklonjenu državu izbjegavanjem kontakta sa Trumpom, ali primjenom njegovih taktika. Također je privukao rasistički ispad Trumpa, nakon priča da će se", inače bijeli guverner – možda kandidovati za trku 2024.

“Jang-Kin (zvuči kineski zar ne?) ne bi mogao da pobijedi u Virdžiniji bez mene”, napisao je nedavno Trump na svojoj društvenoj mreži “Istina”.

Ipak, ako Jangkin predstavlja ono što prolazi za umerenog republikanca, čini se da za njega neće biti mnogo mjesta u stranci kojom dominiraju Trump i Desantis.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...