Vijesti
VUČIĆ TVRDI: "Hoćete državu bez mene? Imat ćete je. To što su radili Dodiku je zločin"
Prije 15 min0
Ovaj naziv je dobilo zbog toga što ga uobičajeno jedemo za doručak. Nježno mekano pecivo koje se topli u ustima, mliječno i prhko. Nađe se često na stolu i brzo nestane. Najbolje kušati toplo uz puter i slične mazalice. Od ovog tijesta mogu se praviti i kiflice te ostala peciva, znači oblikovati po želji.
Gastro
20. Nov. 2022 20. Nov. 2022
0
Sastojci:
1 kg brašna
1 kesica kvasca
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
prstohvat šećera
100 grama putera
200 ml mlijeka
vode po potrebi
žumanjce za premaz
susam ili ćurekot za posipanje (po želji)
Priprema:
1. Brašno pomiješati sa kvascem i praškom za pecivo, dodati sol i šećer.
2. Otopiti puter. Zagrijati mlijeko, ali da ne bude pretoplo. Dodati brašnu.
3. Dodavati toplu vodu dok ne bude tijesto takvo da se skoro može oblikovati, ni premecavo, ni pretvrdo.
4. Ostaviti da odstoji 3-4h.
5. Nakon toga oblikovati male kuglice i redati u pleh. Ako bude mecavo dodavati još brašna da se ne lijepi za ruke.
6. Mazati žumanjcetom i simapti susam/ćurekot.
7. Ostaviti još kratko da odstoji prije pećenja.
8. Peći na temperaturi od 200 stepeni. Koliko vremena zavisi od veličine peciva, ovoliko pecivu treba otprilike 15 min. Dok fino ne porumeni.
9. Kad je gotovo izvaditi iz pećnice, premazati svako puterom, poprskati vodom, prekriti krpom da ostoji 5 do 10 min.
Prijatno!:)
(SB/Domacica.com)
Vijesti
VUČIĆ TVRDI: "Hoćete državu bez mene? Imat ćete je. To što su radili Dodiku je zločin"
Prije 15 min0
Vijesti
"SB" NA LICU MJESTA: Otvoren Sarajevo Film Festival, pogledajte ko je sve prošetao crvenim tepihom (FOTO, VIDEO)
Prije 34 min1
Svijet
PRIVUKAO VELIKU PAŽNJU: Trump sletio na Aljasku, stigao i ruski avion
Prije 42 min0
Regija
TRAŽE JAVNO IZVINJENJE VUČIĆA I DAČIĆA: Reporterki Nove upućene gnusne prijetnje, čak i... (FOTO)
Prije 43 min0
Gastro
SAD JE NJEZINO VRIJEME: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra ljuta paprika…
Prije 14h0
Gastro
NEVJEROVATNO ALI ISTINITO: Evo kako od jedne litre mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
14. Avg. 20250
Gastro
SAD JE PRAVO VRIJEME: Napravite zdrav sladoled od tri sastojka i uživajte u ljetu...
13. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.