JUTARNJE PECIVO: Da dan lijepo krene

Ovaj naziv je dobilo zbog toga što ga uobičajeno jedemo za doručak. Nježno mekano pecivo koje se topli u ustima, mliječno i prhko. Nađe se često na stolu i brzo nestane. Najbolje kušati toplo uz puter i slične mazalice. Od ovog tijesta mogu se praviti i kiflice te ostala peciva, znači oblikovati po želji.

  • Gastro

  • 20. Nov. 2022  20. Nov. 2022

  • 0

Sastojci:  

1 kg brašna

1 kesica kvasca

1 kesica praška za pecivo

prstohvat soli

prstohvat šećera

100 grama putera

200 ml mlijeka

vode po potrebi

žumanjce za premaz

susam ili ćurekot za posipanje (po želji)

Priprema: 

1. Brašno pomiješati sa kvascem i praškom za pecivo, dodati sol i šećer.

2. Otopiti puter. Zagrijati mlijeko, ali da ne bude pretoplo. Dodati brašnu.

3. Dodavati toplu vodu dok ne bude tijesto takvo da se skoro može oblikovati, ni premecavo, ni pretvrdo.

4. Ostaviti da odstoji 3-4h.

5. Nakon toga oblikovati male kuglice i redati u pleh. Ako bude mecavo dodavati još brašna da se ne lijepi za ruke.

6. Mazati žumanjcetom i simapti susam/ćurekot.

7. Ostaviti još kratko da odstoji prije pećenja.

8. Peći na temperaturi od 200 stepeni. Koliko vremena zavisi od veličine peciva, ovoliko pecivu treba otprilike 15 min. Dok fino ne porumeni.

9. Kad je gotovo izvaditi iz pećnice, premazati svako puterom, poprskati vodom, prekriti krpom da ostoji 5 do 10 min. 

Prijatno!:) 

(SB/Domacica.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...