Sport
BEZ ŠANSI ZA PLASMAN NA SP: Engleska savladala Srbiju na Wembleyju, Albanija u baražu
Prije 2h0
Ovaj naziv je dobilo zbog toga što ga uobičajeno jedemo za doručak. Nježno mekano pecivo koje se topli u ustima, mliječno i prhko. Nađe se često na stolu i brzo nestane. Najbolje kušati toplo uz puter i slične mazalice. Od ovog tijesta mogu se praviti i kiflice te ostala peciva, znači oblikovati po želji.
Gastro
20. Nov. 2022 20. Nov. 2022
0
Sastojci:
1 kg brašna
1 kesica kvasca
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
prstohvat šećera
100 grama putera
200 ml mlijeka
vode po potrebi
žumanjce za premaz
susam ili ćurekot za posipanje (po želji)
Priprema:
1. Brašno pomiješati sa kvascem i praškom za pecivo, dodati sol i šećer.
2. Otopiti puter. Zagrijati mlijeko, ali da ne bude pretoplo. Dodati brašnu.
3. Dodavati toplu vodu dok ne bude tijesto takvo da se skoro može oblikovati, ni premecavo, ni pretvrdo.
4. Ostaviti da odstoji 3-4h.
5. Nakon toga oblikovati male kuglice i redati u pleh. Ako bude mecavo dodavati još brašna da se ne lijepi za ruke.
6. Mazati žumanjcetom i simapti susam/ćurekot.
7. Ostaviti još kratko da odstoji prije pećenja.
8. Peći na temperaturi od 200 stepeni. Koliko vremena zavisi od veličine peciva, ovoliko pecivu treba otprilike 15 min. Dok fino ne porumeni.
9. Kad je gotovo izvaditi iz pećnice, premazati svako puterom, poprskati vodom, prekriti krpom da ostoji 5 do 10 min.
Prijatno!:)
(SB/Domacica.com)
Sport
BEZ ŠANSI ZA PLASMAN NA SP: Engleska savladala Srbiju na Wembleyju, Albanija u baražu
Prije 2h0
Svijet
UPUTILI PISMO BIJELOJ KUĆI: BBC se izvinio američkom predsjedniku zbog montaže govora, a Trump traži...
Prije 2h0
Hronika
PROCURILE NOVE INFORMACIJE: U brutalnom napadu u Ljubljani izboden muškarac iz BiH
Prije 2h0
Svijet
DUBOKO OŽALOŠĆENI TRAGIČNOM NESREĆOM: Erdogan uputio poruku sućuti povodom pogibije pilota u padu turskog aviona
Prije 2h0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
Prije 11h0
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.