JE LI OVO KONAČAN KRAJ: Upitna budućnost omiljenog Volkswagenovog modela na Balkanu…

Proizvođači automobila će se morati pridržavati strožih sigurnosnih propisa koji će zahtijevati ugradnju skupe tehnologije.

  • Auto

  • 21. Nov. 2022  

  • 0

Najava da ćemo kao prosječni građani sve teže sebi priuštiti novi automobil nikada nije bila glasnija. Nažalost, s Euro 7 normom dolaze posebni zahtjevi za proizvođače koji će morati ispuh svojih vozila učiniti čišćim. To znači ugradnju novih tehnologija i povećanje cijena. Euro 7 počinje od 1. jula 2025. Prema procjeni Europske komisije, povećat će cijenu novog automobila za 90 do 150 eura.

To ne zvuči pretjerno, ali glavni izvršni direktor Volkswagena Thomas Schäfer upozorava da je stvarnost drugačija. On misli da će mali gradski automobil biti skuplji od 3.000 do 5.000 eura, što bi cijenu većine vozila poput Pola podignulo na razinu iznad 20.000 eura za početne modele. Šef kompanije rekao je za Autocar na sajmu automobila u Los Angelesu 2022. da će se proizvođači automobila također morati pridržavati strožih sigurnosnih propisa koji će zahtijevati ugradnju skupe tehnologije.

Rekao je da inženjerima treba nekoliko sedmica da shvate isplati li se ulagati u male automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Ne bude li Volkswagenu to isplativo, upitna je i budućnost Pola, jednog od najprodavanijih modela njemačke kompanije, omiljenog kod vozača na Balkanu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...