PODSJETIO GA NA OBEĆANJE: Dervo Sejdić poslao otvoreno pismo Christianu Schmidtu

Nada se da će konačno političari shvatiti ozbiljnost problema u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina i njen položaj u novonastalim geopolitičkim odnosima na Balkanu, u Evropi i svijetu.

  • Vijesti

  • 21. Nov. 2022  

  • 3

Predstavnik romske zajednice Dervo Sejdić je poslao otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem traži da održi okrugli sto koji je obećao o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH

"Poštovani visoki predstavniče gospodine Schmidt, obraćam Vam se sa inicijativom da organizujete Okrugli sto ili Javnu tribinu, na temu Izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, jer ste to na našem susretu od 02.09.2022. godine i obećali", rekao je.

Pojašnjava zatim da su sve preporuke Vijeća Evrope, Evropske Unije, SAD-a i međunarodne zajednice zbog nepostojanja političke volje kod vladajućih političkih struktura u Bosni i Hercegovini posljednjih 15-tak godina, završavale neuspjehom i nemogućnošću dogovora na provedbi Presuda suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić.

"Donijeli ste Odluku o izmjeni Ustava Federacije Bosne i Hercegovine te izmjene Izbornog zakona, a u vezi deblokade i efikasnijeg formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, imenovanja Predsjednika i potpredsjednika FBiH, formiranja Doma naroda Federalnog parlamenta i imenovanja sudija Ustavnog Suda FBiH, o čemu bi se imalo šta komentirati. Naprimjer, u Vašoj odluci vjerujem da ste deblokirali i ubrzali formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali ste zadržali princip etničkog izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, zadržavajući etnički princip i u Republici Srpskoj koju ste svojom Odlukom zaobišli", rekao je.

Ističe da ga poziva prije svega kako bi razmotrili moguće izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i izbjegli dodatne etničke podjele.

"Sa ovog skupa bi inicirali i kreirali prijedlog budućih dijaloga u okviru Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, u novom sazivu za koji lično smatram da će biti mnogo profesionalniji, progresivniji i kooperativniji od ranijih saziva. Kao početnu osnovu za raspravu na Javnoj tribini predlažem predstavljanje mog Prijedloga Izmjene Ustava i Izbornog zakona kojeg sam Vam lično uručio prilikom susreta", rekao je.

Nada se da će konačno političari shvatiti ozbiljnost problema u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina i njen položaj u novonastalim geopolitičkim odnosima na Balkanu, u Evropi i svijetu.

"Naročito nakon što je Evropska komisija preporučila Vijeću Evropske Unije razmatranje dodjele kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu uz ispunjenje zahtjeva od 12.10.2022. godine, u okviru kojih se po mom skromnom mišljenju, nalazi i Zahtjev provedbe Presuda suda za ljudska prava, naročito u Zahtjevu br. 8, koji kaže: Obezbjediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine Evropske Unije. Kako i sami rekoste na našem susretu, Evropska Unija neće prihvatiti etnički podijeljenu državu iz koje svakodnevno zbog loših ekonomsko socijalnih, bezbjednosnih i političkih odnosa protkanih korupcijom i nepotizmom odlaze porodice, odlaze mladi i obrazovani ljudi", rekao je.

Na ovu Javnu tribinu, kaže, kako treba pozvati Akademsku zajednicu BiH, stručnjake iz oblasti Ustavnog prava i međunarodnog javnog prava kao i predstavnike Venecijanske komisije, Vijeća Evrope, Misije OSCE ODIHR-a, predstavnike Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentima BiH i FBiH, kao i nas žive Apelante Sejdić, Finci, Zornić i Pilav, civilni sektor i druge relevantne organizacije koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...