KOMPLETAN GASTRO UGOĐAJ: Čorba od bijelog luka u "posudi" od hljeba

Pokušajte, nije to tako teško.

  • Gastro

  • 21. Nov. 2022  21. Nov. 2022

  • 0

Sastojci:

Za tijesto:

1 kesica suhog kvasca

270 ml tople vode

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

1 kašičica ulja

400 g integralnog brašna

Za čorbu od bijelog luka:

5 dl goveđe supe

200 ml mliječne neutralne pavlake

11 čehni bijelog luka

1/2 kašičice mljevenog bibera

1 prstohvat suhog peršuna

1 ravna kašika masla

po ukusu soli

Priprema: 

1. Prvo je potrebno napraviti posude od hljeba. Mjera je za tri osobe. Treba pripremiti kalupe. Kalup je prečnika 16cm ili čak 14cm. Trebalo bi da bude dublji, a manjeg prečnika.

2. U toplu vodu stavite kvasac, šećer i kašičicu brašna. Sve izmiješajte. Stavite u vanglu brašno, so i ulje. Dodajte kvasac sa vodom i dobro sjedinite. Stavite na toplije da narasta, ali samo za trećinu. Ne treba puno.

3. Tijesta bi trebalo da bude oko 680gr do 700gr. Tijesto premijesite pa podijelite na tri dijela.

4. Tijesto napravite u lopticu i stavite u kalup koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Ostavite pokriveno da naraste. Da se duplira.

5. Stavite da se peče na 180 stepeni. Vrijeme zavisi od vaše rerne. 

6. Pažljivo odsijecite vrh koji će biti poklopac. Izdubite sredinu. Tu sredinu ostavite sa strane.

7. Sad napravite čorbu. Na maslu u dubljoj šerpi propržite sitno sjeckani bijeli luk. Nalijte supu i od momenta kada provri kuhajte 10 minuta. Odvadite 2dl supe da se prohladi. Sjedinite sa pavlakom i začinima.

8. Lagano vratite u supu uz miješanje. Ne smije da provri samo da prostruji. I to je vrhunska čorba od bijelog luka.

9. Toplu supu, ne vrelu sipajte pažljivo. Odozgo stavite malo sredine koju ste prethodno malo propržili.

10. Servira se sa poklopcem od hljeba.

Prijatno!:) 

(Recepti.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...