KRAJ PRIČE: Prodata milionska imovina bh. kompanije koja je donijela procvat kožarstva…

Napomenuo je da se radi o fizički odvojenim cjelinama i nekretninama koje su bile funkcionalno vezane za pristupni put, na osnovu čega su i formirani LOT-ovi.

  • Ekonomija

  • 22. Nov. 2022  

  • 0

Prodaja imovine stečajnog dužnika KTK Visoko putem javnog nadmetanja (licitacije) održana je 9. novembra u Visokom, u prostorijama ovog preduzeća. Prema riječima stečajnog upravnika Enesa Ganića, bila je uspješna.

Preduzeće je u stečaju od septembra pošle godine. Radi se o kombinatu koji je donio procvat kožarstva u ovom gradu, a koji je nekada bio privredni gigant.

– Prodaja imovine stečajnog dužnika KTK Visoko putem licitacije bila je uspješna. Na LOT 1, koji je najveći i obuhvata 18 čestica, odnosno 18 nekretnina, površine oko 400 duluma, prijavila su se četiri ponuđača. Podnijeli su ponudu u roku koji je bio predviđen i uplatili depozite od 50.000 KM, te dostavili dokumentaciju koja je javnim pozivom tražena. Kada je u pitanju LOT 2, on obuhvata četiri nekretnine. Prijavila su se tri ponuđača. Prodane su i te nekretnine – izjavio je za Oslobođenje Enes Ganić.

Napomenuo je da se radi o fizički odvojenim cjelinama i nekretninama koje su bile funkcionalno vezane za pristupni put, na osnovu čega su i formirani LOT-ovi.

– Mi smo za LOT 1 rangirali ponuđače od prvog do trećeg mjesta. Depozit za rangirane ponuđače se zadržava, dok prvorangirani ne uplati kompletnu cijenu. Tada će se drugorangiranom i trećerangiranom vratiti novac koji je uplaćen kao depozit. Ako to prvorangirani ne učini, onda će se ići sa drugorangiranim, a ako i on ne učini, onda sa trećerangiranim. Nadam se da se to neće desiti. Takav je propis – objasnio je Ganić.

Procijenjena vrijednost LOT-a 1, u kojem je među 18 parcela i lokacija Aerodrom, iznosi 1.707.534 KM, a LOT 2 je vrijedan 37.178 maraka.

Račun KTK Visoko blokiran je od 2013. godine. Dio imovine je prodat u sudskom izvršnom postupku, bitan za osnovnu djelatnost, a to je prerada i proizvodnja kože. Prema mišljenju stečajnog upravnika, tehnološki proces je obustavljen i ne postoji mogućnost da se nastavi.

Stečajni dužnik ima obaveze od oko 50 miliona maraka. Među njima su obaveze prema Razvojnoj banci FBiH, Elektroprivredi BiH, obaveze za PDV od 3.235.826 KM, obaveze za direktne poreze 1.393.403 KM, po osnovu bruto plaća 24.730.363 KM, po osnovu obaveza prema povjeriocima 7.836.591 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...