JAKOB FINCI, OTVORENO: "Bez toga nema ulaska u Evropsku uniju, EU ne prihvata zemlje koje ne ispunjavaju..."

Pojašnjava da je EU 1995. donijela rezoluciju.

  • Društvo

  • 22. Nov. 2022  

  • 0

"Pitanje denacionalizacije i restitucije je izuzetno važno za samu državnost BiH je bez toga nam nema ulaska u EU, što je naš cilj", istakao je u Plenumu FTV-a Jakob Finci, član Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH.

"Čini mi se da sve stranke, bar one koje se izjašnjavaju po tom pitanju su za naš ulazak u EU. Međutim, EU ne prihvata zemlje koje ne ispunjavaju svoje međunarodno-pravne obaveze, a pošto ima već toliko tih rezolucija, konvencija i deklaracija koje su potpisane oko povrata nacionalizovane imovine, što se odnosilo na Istočnu Evropu, odnosi se i na nas."

Pojašnjava da je EU 1995. donijela rezoluciju.

"Kad je rekla da nijedna evropska zemlja neće moći postati članica EU bez povrata imovine. Nešto slično je zaključio i američki Kongres 1997. godine u svojoj deklaraciji gdje nas je obavezao da to uradimo. Mi smo potpisali Terezinsku deklaraciju u kojoj smo se zauzeli za povrat imovine koja je nacionalizovana. Međutim, kao i mnoge druge stvari, kod nas zapinju ni zbog čega. Jer ako pitate šta je pravi razlog, nije pravi razlog što nema novaca jer postoji restitucija bez novaca. Postoji naturalni povrat imovine."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...