MIRSAD DURATOVIĆ POTVRDIO: Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS prvi put gubi mehanizam pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Sve bi moglo biti jasnije nakon današnjih konsultacija u Palati predsjednika RS-a u Banjoj Luci.

  • Politika

  • 22. Nov. 2022  

  • 1

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske prvi put otkad postoji izgubit će mehanizam pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Potvrdio je to za BHT1 Mirsad Duratović, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a i kandidaat Pokreta za državu za potpredsjednika entitetskog Parlamenta.

Vijeće naroda Republike Srpske ima ukupno četiri kluba, koji broje po osam delegata  iz konstitutivnih naroda i četiri delegata iz reda ostalih, odnosno ukupno 28 delegata. Da bi se pokrenulo pitanje zaštšite vitalnog nacionalnog interesa neophodna je dvotrećinska većina u Klubu, koju Bošnjaci gube zbog tri SNSD-ova delegata bošnjačke nacionalnosti. Nezvanično, to su Denis Šulić, Alen Šeranić i Nina Bukejlović. 

Duratović procjenjuje da SNSD od Pokreta za državu očekuje podršku za četvrtog delegata u Domu naroda BiH, ali da, kako je rekao, oni neće dozvoliti blokadu države.

Sve bi moglo biti jasnije nakon današnjih konsultacija u Palati predsjednika RS-a u Banjoj Luci.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...