ZABRINJAVAJUĆI PODACI EEA: Od posljedica zagađenja zraka 238.000 stanovnika Evropske unije umrlo u 2020.

To je nešto više od onih zabilježenih 2019. u EU, uprkos padu emisija zbog Covid-ograničenja.

  • Vijesti

  • 24. Nov. 2022  

  • 0

Zagađenje zraka finim česticama dovelo je do 238.000 preuranjenih smrti u Europskoj uniji u 2020. godini, objavila je u četvrtak Europska agencija za okoliš (EEA), što je blagi porast u odnosu na prethodnu godinu.

U isto vrijeme, ukupna stopa za zemlje EU-a 2020. bila je 45 posto niža nego 2005., saopćila je agencija, napominjući da će "ako se ova stopa pada održi, EU postići svoj cilj akcijskog plana nultog zagađenja prije 2030".

U cijelom bloku od 27 zemalja te je godine "izloženost koncentracijama finih čestica iznad razine smjernica Svjetske zdravstvene organizacije za 2021. rezultirala 238.000 preuranjenih smrti", navodi Evropska agencija za okoliš u novom izvještaju.

To je nešto više od onih zabilježenih 2019. u EU, uprkos padu emisija zbog Covid-ograničenja.

Fine čestice ili PM2,5 izraz su za fine čestice koje su obično nusprodukt izduvnih plinova automobila ili elektrana na ugljen.

Njihova mala veličina omogućuje im da putuju duboko u respiratorni trakt, povećavajući rizik od bronhitisa, astme i plućnih bolesti.

Također u 2020. izloženost dušikovom dioksidu (NO2) iznad praga koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija dovela je do 49.000 preuranjenih smrti u EU-u, objavila je EEA.

Akutna izloženost ozonu (O3) uzrokovala je ranu smrt 24 000 ljudi.

"U poređenju 2020. s 2019., broj preuranjenih smrti koje se mogu pripisati zagađenju zraka povećao se za PM2,5, ali se smanjio za NO2 i O3", stoji u izvještaju agencije.

Pandemija COVID-19 dovela je do smrti nekih ljudi koji već žive s bolestima povezanima s zagađenjem zraka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...