KAKO JE PROPAO KONAKOVIĆEV PLAN: Sve je bilo spremno za koaliciju sa HDZ-om, a onda je uslijedio HLADAN TUŠ iz Goražda i potpisivanje sporazuma je OTKAZANO!

Konakoviću ističe i vrijeme i mogućnosti da dokaže Draganu Čoviću da ipak ima dovoljno bošnjačkih delegata. Činjenica da je Osmorka prihvatila sve ono što je HDZ zatražio u programu im vjerovatno neće biti dovoljna za učestvovanje u vlasti.

  • Mini market

  • 25. Nov. 2022  25. Nov. 2022

  • 10

Termin je bio dogovoren, stolica rezervisana, reflektori upaljeni, kamera uključena. Sve je bilo spremno da predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković u četvrtak navečer na Dnevniku D Federalne televizije obznani da je Osmorka prikupila dovoljan broj delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH za formiranje vlasti sa HDZ-om BiH.

Dan kasnije, 25. novembra, Osmorka i HDZ trebali su u zgradi Parlamentarne skupštine BiH potpisati program kojim bi ozvaničili koaliciju i započinjanje procesa formiranja vlasti. Samo se čekao izbor delegata u Dom naroda FBiH iz Bosanskopodrinjskog kantona – Goražde, u kojem je Konaković očekivao dva mandata za Klub Bošnjaka, jedan koji prema uputstvu CIK-a pripada tom kantonu i jedan po takozvanom "količniku".

"U Goraždu imate specifičnu situaciju u kojoj zbog činjenice da u Zapadnohercegovačkom kantonu nema niti jedan Bošnjak, taj mandat Bošnjaka prenosi se na onu listu koja će imati najviše glasova, a neće ući u Dom naroda. To će, ubijeđeni smo, biti lista u Goraždu i naravno, potpuno smo ubijeđeni da će biti lista koju ćemo predati mi", izjavio je Konaković u programu televizije N1, 17. novembra ove godine.

Toliko je ubijeđen Konaković bio da je proces formiranja vlasti nazvao "gotovom pričom". A "ubjeđenje" je temeljio i na informacijama koje su mu iz Goražda tog dana dostavili njegov drugi zamjenik Denis Zvizdić i Zvizdićev prvi rođak Aljoša Čampara, koji se uspješno obavljenim poslom pohvalio i na društvenim mrežama.

Međutim, njihova jednačina imala je jednu nepoznatu viška, na koju šef NiP-a, očigledno, nije računao.

U studio Federalne televizije u četvrtak navečer Konaković je ušao pravo sa povratka iz Goražda, gdje se u Skupštini BPK vršio izbor delegata za Dom naroda. Jedan mandat u Klubu Bošnjaka pripao je NiP-ovom Nezimu Alagiću, a na čelu druge liste sa najvećim brojem glasova, za koju je šef NiP-a bio "ubijeđen" da će biti njegova, bila je Aida Obuća iz SDA, što je u potpunosti poremetilo njegove planove.

"Druga stvar je taj famozni Zapadnohercegovački kanton, koji nema Bošnjaka pa će neko dobiti to iz kvote. Mislili smo da je Goražde. Vjerovatno nije", kazao je neuvjerljivi Konaković pravdajući neuspjeh.

Potpisivanje programa koje je pompezno i simbolično zakazano za Dan državnosti, 25. novembar, je otkazano i pomjereno za utorak, 29. novembar. Informaciju o odgađanju javnosti je saopćio HDZ, čijeg su predsjednika čelnici stranaka Osmorke uvjeravali da imaju dovoljan broj ruku u Klubu Bošnjaka i da bez ustezanja mogu započeti kreiranje programa i prije okončanja procesa izbora delegata u Dom naroda FBiH.

Konakoviću ističe i vrijeme i mogućnosti da dokaže Draganu Čoviću da ipak ima dovoljno bošnjačkih delegata. Činjenica da je Osmorka prihvatila sve ono što je HDZ zatražio u programu im vjerovatno neće biti dovoljna za učestvovanje u vlasti.

"Velikim dijelom jeste, nešto smo mi", odgovorio je Konaković u četvrtak na pitanje voditeljice o optužbama da je program kojeg je prihvatila Osmorka zapravo pisao HDZ.

Međutim, ukoliko SDA bude imala više delegata u Klubu Bošnjaka u odnosu na Osmorku, a izvjesno je da hoće, još izvjesnije je da Konaković i društvo neće biti ti koji će formirati vlast za naredni mandat. Čak i ukoliko SDA ne bude imala "kontrolni paket", odnosno najmanje 13 bošnjačkih delegata, već "samo" 12, što bi značilo da Osmorka ima ukupno 11, HDZ neće birati taj konglomerat stranaka za partnere.

Dovoljno je Dragan Čović iskusan da procijeni kako bi izborom političkog bloka koji ima manje delegata u Klubu Bošnjaka narušio vlastiti princip "etničkog legitimiteta", na kojem insistira. Također je svjestan činjenice da bi u sličnim okolnostima već za četiri godine po istom principu i HDZ mogao biti "zaobiđen", uprkos većem broju mandata u Klubu Hrvata u odnosu na, primjera radi, probosanske stranke sa HDZ-om 1990, HRS-om ili Hrvatskim nacionalnim pomakom. Koaliranje sa Osmorkom koja bi imala 11, u odnosu na SDA-ovih 12, izbilo bi mu svaki argument koji je do sada koristio o potrebi učešća u vlasti stranaka koje su pobjednice unutar jednog naroda.

Proces izbora delegata u Dom naroda FBiH nastavlja se naredne sedmice, a krajnji rok za dostavljanje imena je 2. decembar i do tog datuma ćemo definitivno znati kome je pošlo za rukom okupiti većinu.

(SB)

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...