ODJEKUJE PORUKA IZ BANJALUKE: BiH neće spasiti bošnjački nacionalizam, već bosanski patriotizam

Igra se dvostuka igra...

  • Mini market

  • 25. Nov. 2022  25. Nov. 2022

  • 2

"Bosnu i Hercegovinu od srpskog i hrvatskog nacionalizma neće spasiti bošnjački nacionalizam, već bosanski patriotizam", poručio je to banjalučki sociolog Srđan Puhalo ni ne sluteći koliko će ta poruka odjeknuti u javnosti, pogotovo kod onih koji podgrijavajući etnonacionalne i ine tenzije žele zadržati postojeće –  katastrofalno stanje u bh. društvu.

Piše: Hrvoje Kovač za Ljudski.ba

Nije Puhalu prvi puta da "pogodi u sridu". Taj slogan govori o srži problema, pa zašto se ne zapitati ima li netko s uvjetno rečeno druge ili treće strane tko misli slično ili isto kao banjalučki sociolog, samo to nema hrabrosti (po)kazati.

Ugledni bosanskohercegovački sociolog, akademik Slavo Kukić, među rijetkima je intelektualcima u Hercegovini sličnoga stava. Kukić se ne skriva iza oportunističkih politika već godinama glasno progovara o nasušnoj potrebi čišćenja ispred svoje „avlije“, ukazujući na sve zamke u koje građane Bosne i Hercegovine guraju etnonacionalisti politikom podjela i zastrašivanja otcjepljenima i secesijom.

No, pitanje svih pitanja je ima li među bošnjačkom intelektualnom kremom spremnih da se uhvate u koštac s istim problemom. Žele li Bošnjaci doista državu ravnopravnih naroda sa Srbima, Hrvatima, Židovima, ostalim… Ili je to tek puka floskula.

Opozicija u Federaciji BiH odavno je prekrižila RS, u tom entitetu većina stranaka iz Federacije nema niti ured-kancelariju, no to ih ne sprječava da se petljaju u politiku tog bh. entiteta, određujući iz udobnih sarajevskih fotelja tko će "tamo daleko" činiti vlast. Oni bi da određuju smije li bivši prijedorski logoraš Mirsad Duradović ući u vlast u RS-u, i smije li Pokret za Državu u Dom naroda BiH. No, kada netko iz Banje Luke progovori o vlasti u Sarajevu, nastaje krš i lom, pljušte optužbe, redaju se reakcije…

Igra se dvostuka igra. Pojedini političari iz Sarajeva bi dijelili lekcije onima u Banjoj Luci, a da nisu nogom kročili na teritorij veličine pola Bosne i Hercegovine. Smetaju im oni koji mašu zastavama BiH u Banjoj Luci, ne samo na Dan državnosti BiH.

I, doista, Bosnu i Hercegovinu od srpskog i hrvatskog nacionalizma neće spasiti bošnjački nacionalizam, već bosanskohercegovački patriotizam, a njega je sve više u Banjoj Luci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...