NEVJEROVATAN PODATAK: U Srbiji raste podrška uvođenju sankcija Rusiji

Rezultati ukazuju da se trend velike podrške Rusiji s početka rata smanjuje

  • Regija

  • 25. Nov. 2022  25. Nov. 2022

  • 2

Rezultati ukazuju da se trend velike podrške Rusiji s početka rata smanjuje.

Sve je više građana Srbije koji su za uvođenje sankcija Rusiji, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnijenja, piše Radio Slobodna Evropa.

"Broj onih koji su za to da vlasti u Beogradu uvedu sankcije protiv zvaničnog Kremlja porastao je za 10 posto u periodu od maja do oktobra ove godine", objavila je nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

"Rezultati ukazuju da se trend velike podrške Rusiji s početka rata smanjuje", kaže Vujo Ilić, savjetnik za javne politike i jedan od autora istraživanja organizacije CRTA.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od hiljadu ispitanika u periodu od 24. septembra do 3. oktobra ove godine.

Srbija je jedna od dvije države, kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, koja nije uvela sankcije Rusiji nakon agresije na Ukrajinu. Pored Srbije, to nije učinila ni Turska.

Vlasti u Srbiji pravdaju to ekonomskim interesima i podrškom Rusije kada je riječ o nezavisnosti Kosova, koju zvaničan Beograd i Kremlj ne priznaju.

Dosadašnja istraživanja javnog mnijenja u Srbiji pokazivala su visok stepen podrške Rusiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...