"NAJSRETNIJI SRBI NA KOSOVU SU ZLOČINCI...": Pogledajte šta je sve o Srbiji pred kamerama rekao premijer Kosova Albin Kurti... (VIDEO)

Srpskoj vlasti je potrebno, kako je kazao, „dvostruko distanciranje“ od zločina, odnosno, onih još iz vremena Miloševića, a sada i Putinovog režima.

  • Regija

  • 26. Nov. 2022  26. Nov. 2022

  • 5

-Kosovo je normalna država, Srbija to nije, kazao je premijer Kosova Albin Kurti, te dodao da Srbija „pravi probleme“ jer „ima probleme sa sobom“ i „ne zna gdje su joj granice i kakav status želi“. Srbija je, pri tom, i „ruska gubernija 21. vijeka“.

„Srbija ne zna kakav status želi. To što ne zna kakav status želi, to je glavni problem u razgovorima o normalizaciji“, kazao je Kurti.

U intervjuu za podgoričku Gradsku televiziju dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu ove srijede, kosovski premijer je kazao:

„Ja mislim da Srbija nije normalna država, ali to je stvar srpskog naroda. Ja mislim da naši odnosi nisu normalni“.

Od Srbije očekuje uzajamno priznanje do proljeća naredne godine.

Za srpsku vlast kaže da je „utemeljena“ i na tri ubistva – Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i Olivera Ivanovića.

Srpskoj vlasti je potrebno, kako je kazao, „dvostruko distanciranje“ od zločina, odnosno, onih još iz vremena Miloševića, a sada i Putinovog režima.

Posebno je optužio SPC i Univerzitet u Beogradu, kao ustanove koje su direktno povezane s Moskvom, i kao one koji „kontrolišu diskurs Srbije“, u kojoj je politička vlast „samo sredstvo“. SPC je optužio za „pravoslavni fundamentalizam“. Govorio je o „nomenklaturi BIA-e“ i obavještajnim strukturama koje, kako je rekao, kontrolišu Srbiju.

-Na Kosovu su najsretniji oni Srbi koji su zločinci i žao mi je što nisam uspio da zaštitim druge Srbe od njih, kazao je Kurti.

Pogledajte video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...