DVA MJESECA NAKON IZBORA: Početak decembra donosi rasplet u domovima naroda i formiranju vlasti

Ukoliko CIK okonča ovjere u ponedjeljak, onda bi i ostale skupštine mogle održati sjednice i glasati za kandidatske liste.

  • Politika

  • 26. Nov. 2022  

  • 2

Naredna sedmica trebala bi donijeti rasplet kada je riječ o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH. Trebale bi biti održane sjednice Skupština USK i Posavskog kantona na kojoj bi se birali delegati za Dom naroda PFBiH.

Delegati su izabrani iz Zapadnohercegovačkog kantona s tim da će dva mjesta morati popuniti CIK i to jednog delegata iz reda Bošnjaka i jednog iz Ostalih. Izabrana su četiri delegata iz reda Hrvata i jedan iz reda Srba.

Izbor delegata izvršen je i u BPK-Goražde, a ostalo je da CIK završi potrebne procedure i dodijeli mandate. Izbor delegata izvršen je u Skupštini TK, a nedostajućeg delegata odredit će žrijeb, iako je situacija poprično jasna nakon sporazuma o saradnji dva zastupnika SBiH-a i DF-a.

Iako je za ponedjeljak bila zakazana Skupština Kantona 10 ona je odgođena jer CIK nije završio postupak ovjere kandidatskih listi.

Iz CIK-a su u srijedu saopćili da su dostavljene kandidatske liste iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Skupštine Kantona 10 i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te su u toku aktivnosti na kompletiranju dokumentacije odnosno potpisivanju izjava nominiranih kandidata iz ova tri kantona, kako bi Centralna izborna komisija BiH mogla izvršiti neophodne provjere dostavljenih kandidatskih listi i nominiranih kandidata. Još uvijek nema zakazane sjednice Skupštine ZDK. 

Nedostajale su liste za tri kantona ali su one u međuvremenu dostavljene i to Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona.

Ukoliko CIK okonča ovjere u ponedjeljak, onda bi i ostale skupštine mogle održati sjednice i glasati za kandidatske liste.

Popuna klubova Doma naroda PFBiH posebno u Klubu Bošnjaka odredit će i buduće partnere u vlasti za nivo FBiH. Iako je SDA i osmorka u jednom trenutku bila izjednačena sa po 10 delegata, čini se da jedna strana uspijeva osigurati potrebnu većinu. 

Iako je za utorak predviđeno potpisivanje dokumenta "Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026." između predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića koji predstavlja tzv. osmorku (uz SDP su NIP, Naša stranka, NES, SBiH, PDA, BHI Fuad Kasumović, Za nove generacije) postoji mogućnost da dođe do novog odgađanja nakon što je već planirani termin sa 25. pomjeren za 29. novembar.

Istovremeno SDP BiH vodi još jedan proces koji se tiče partnera u državnoj vlasti iz bh. entiteta RS pa će početkom sedmice u centrali biti održan sastanak sa opozicijom iz RS-a u vezi glasanja za delegate u Domu naroda PS BiH. Ukoliko bi SNSD imao tri delegata onda bi se vlast mogla praviti bez te stranke. SDP BiH je dio Pokreta za državu koji je osvojio pet mandata u NSRS, a od toga SDP dva pa je najveća odgovornost na njima. 

Sjednica NSRS zakazana je za 30. novembar, kada bi trebalo biti glasanje za kandidatske liste, ali postoji mogućnost da bude odgođena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...