RAMIĆ PREDLOŽIO RJEŠENJE: "Vijeće ministara BiH trebaju formirati SDP, DF, SDA i opozicija iz RS-a, a izbaciti HDZ i SNSD"

Dalje predlaže da se formira Vijeće ministara sa opozicijom iz Republike Srpske, a bez SNSD-a, dok bi takvu vlast iz Federacije BiH činile stranke okupljene oko Pokreta za državu (SDP, DF i SDA).

  • Politika

  • 27. Nov. 2022  27. Nov. 2022

  • 8

Jedan od predstavnika Pokreta za državu Edin Ramić kazao je da Pokret za državu treba podržati listu PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske prilikom glasanja za delegate u Domu naroda BiH, a da nakon toga treba formirati vlast bez SNSD-a u Vijeću ministara BiH.

"Prije svega, ne mislim da će Pokret za državu biti dio vladajuće koalicije u entitetu RS, čak i ako bude imao ministra u Vladi RS. Isto tako nije ni dio opozicije. Nas ni jedni a ni drugi ne smatraju svojima. Mi smo za njih strano tijelo, bez obzira kako se ponašali i kakve poruke šaljemo. Na nama nekad treniraju strogoću, a nekad su za saradnju, i u jednom i drugom slučaju šalju poruke centralama naših stranaka", rekao je Ramić.

Ipak, da bi se sačuvalo ono što je ostalo od "obraza" Pokreta za državu on predlaže poslanici iz Pokreta glasaju za listu PDP-a u izboru sa delegate u srpskom klubu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dalje predlaže da se formira Vijeće ministara sa opozicijom iz Republike Srpske, a bez SNSD-a, dok bi takvu vlast iz Federacije BiH činile stranke okupljene oko Pokreta za državu (SDP, DF i SDA).

Smatra da u tom slučaju Pokret za državu (neko iz SDP-a i Banje Luke) treba dobiti Ministarstvo vanjskih poslova.

"Zbog dijaspore a i DKP mreža ostaje koliko toliko pod nadzorom probosanskih snaga, ili Ministarstvo civilnih poslova. Ova dva ministarstva prilično mogu koristit našim ljudima izvan BiH", rekao je Ramić objašnjavajući zašto treba tražiti baš ova ministarstva.

Također predlaže da se SNSD-u u Vladi Federacije BiH da jedno ministarstvo, a kao kompenzaciju bi SNSD probosanskim strankama dao jedno u Vladi Republike Srpske.

Na kraju ističe da treba formirati Kolegij Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH bez SNSD-a i HDZ-a jer probosanske stranke i opozicija iz Republike Srpske imaju i ruke i nacionalnu kvotu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...