RAT UŽIVO: Rusija ispaljuje zastarjele krstareće projektile kojima je uklonila nuklearne bojeve glave?

Danas je 279. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 29. Nov. 2022  29. Nov. 2022

  • 6

22:30 Rusija ispaljuje zastarjele krstareće projektile, kojima je uklonila nuklearne bojeve glave, prema metama u Ukrajini kako bi iscrpila kijevske zalihe protivzračne odbrane, rekao je viši američki vojni zvaničnik.

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, komentirao je izvještaj britanske vojne obavještajne službe od 26. novembra, u kojem stoji da Rusija "vjerojatno uklanja nuklearne bojeve glave s krstarećih raketa i ispaljuje ih prema Ukrajini".

22:10  Ruski zvaničnik tvrdi da su ukrajinske trupe granatirale Kursku oblast.

Guverner regije Roman Starovoit rekao je da su ukrajinske snage napale okrug Sudzha, koji graniči s ukrajinskom Sumskom oblašću. Ukrajina nije komentirala te optužbe.

Pogođeno je postrojenje za opskrbu električnom energijom, što je uzrokovalo nestanak struje u tom području, rekao je Starovoit.

21:40 Ministri vanjskih poslova NATO-a obećali su pojačati podršku Ukrajini.

Savez će pomoći Ukrajini u obnovi energetske infrastrukture i zaštiti civila od ruskih raketnih napada, rekli su ministri vanjskih poslova NATO-a u izjavi nakon sastanka 29. novembra.

"Nastavit ćemo i dalje pojačavati političku i praktičnu podršku Ukrajini... i održavat ćemo svoju potporu koliko god bude potrebno", rekli su.

21:20 SAD će dati Ukrajini 53 miliona dolara za podršku energetskom sustavu.

Novi paket pomoći uključivat će distribucijske transformatore, prekidače, odvodnike prenapona, rastavljače, vozila i drugu opremu za električnu mrežu, rekao je 29. novembra američki državni sekretar Antony Blinken.

"Bit će brzo isporučen u Ukrajinu u hitnim slučajevima kako bi pomogao Ukrajincima da ustraju tokom zime", prema američkom State Departmentu.

20:50 Poljska vlada je danas saopćila kako planira početi naplaćivati hranu i smještaj ukrajinskim izbjeglicama nakon što provedu četiri mjeseca u državnom smještaju. Nakon početka ruske invazije u februaru više od milion ukrajinskih izbjeglica je pronašlo privremeni dom u Poljskoj, najbližem zapadnom susjedu Ukrajine. 

Ukrajinske izbjeglice su se dosad oslanjale na ljubaznost stranaca koji su im otvorili vrata svojih domova i pomoć vlade. Međutim, nakon početne visoke javne podrške izbjeglicama, resursi polagano presušuju i izbjeglicama je sve teže pronaći stanove i dobiti potporu. Poljaci se i sami suočavaju s povećanjem troškova života, piše Reuters.

"Građani Ukrajine koji borave u Poljskoj u centrima za kolektivni smještaj sudjelovat će u troškovima smještaja i prehrane", stoji u saopćenju vlade. Ukrajinci koji borave u takvom smještaju, primjerice u hotelskim sobama koje finansira država ili školskim domovima, duže od 120 dana, morat će pokriti 50% troškova do 40 zlota (8.84 američkih dolara) po danu. 

20:20 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO neka Ukrajini ne šalje proturaketne odbrambene sisteme Patriot jer će postati legitimna meta te je nazvao savez "kriminalnim entitetom" jer "ekstremističke režime" opskrbljuje oružjem.

Medvedev, koji se predstavljao kao liberalni modernizator dok je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012., postao je jedan od najvećih huškača ruskog rata u Ukrajini te redovito objavljuje oštre optužbe protiv zapada na društvenim mrežama.

"Bude li NATO, kao što je (glavni sekretar NATO-a Jens) Stoltenberg naznačio, opskrbljivao ukrajinske fanatike sistemima  Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev na komunikacijskoj platformi Telegram. Nejasno je hoće li meta postati sustavi Patriot, ukrajinske snage ili osoblje NATO-a, piše Reuters.

19:55 Članice NATO-a obećale su Kijevu više oružja i opreme za obnovu infrastrukture uništene ruskim napadima kako bi se ponovno uspostavilo grijanje i opskrba strujom i ponovile da će Ukrajina postati članica Saveza ne navodeći rokove, izvještavaju agencije sa sastanka iz Bukurešta.

Ukrajina, koju predstavlja njezin šef diplomacije, pozvala je zemlje članice okupljene na ministarskom sastanku u Bukureštu da ubrzaju slanje oružja i električne opreme kako bi joj pomogli nakon više od devet mjeseci rata u popravljanju energetske infrastrukture oštećene u ruskim napadima. 

"Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba prije sastanka s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, piše agencija AFP.

19:20 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova optužila je SAD za "najvišu razinu toksičnosti i neprijateljstva" i za "patološku želju da naude Rusiji".

Njezini su komentari uslijedili nakon što se Rusija povukla iz pregovora o nuklearnom oružju s američkim dužnosnicima koji su se trebali održati u Kairu ove sedmice.

Na svom kanalu na Telegramu Zaharova je poručila da je odluka Moskve da odgodi razgovore potaknuta lošim stanjem odnosa s Washingtonom.

"U svim područjima bilježimo najvišu razinu toksičnosti i neprijateljstva iz Washingtona. Kao dio sveobuhvatnog hibridnog rata pokrenutog protiv nas, gotovo svaki američki korak prema Rusiji podložan je patološkoj želji da se našoj zemlji nanese šteta gdje god je to moguće", rekla je. 

18:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Odessa, lučki grad na obali Crnog mora, kandidat za domaćina Svjetskog sajma EXPO 2030.

Obraćajući se učesnicima online sjednice Međunarodnog ureda za sajmove, Zelenski je rekao da mu je velika čast objaviti kandidaturu Ukrajine za EXPO 2030. godine.

Zelenski je izjavio da odabir Odesse za kandidata za domaćina Svjetskog sajma EXPO znači predstavljanje cijele crnomorske regije.

"Takav grad je možda prvi put domaćin svjetskog sajma, ali ovaj grad ima stoljetne veze sa svijetom. Kada posjetite Ukrajinu i Odessu 2030. godine, moći ćete osjetiti potencijal, moć, slobodu i kulturu cijelog čovječanstva, a ne samo ove zemlje ili grada", kazao je Zelenski.

18:25 "Sile NATO-a moraju donijeti političku odluku o slanju modernih borbenih tenkova u Ukrajinu kako bi im dale vojnu prednost protiv invazije ruskih snaga tokom zimskih mjeseci", rekao je ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis.

"Razgovarao sam s nizom vojnih stručnjaka i odgovor koji čujem je da bi, ako osiguramo tenkove ove zime, recimo u januaru, to moglo napraviti razliku, rekao je Landsbergis tokom okupljanja ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukuruštu, prenosi Reuters. 

"To je politička odluka jer iz vojne perspektive tokom zime kada se fronta stabilizira, ako je potreban dodatni udar, to bi se moglo postići osiguravanjem dodatnih borbenih tenkova", rekao je.

18:00 Glavna urednica Russia Todaya te propagandistica i huškačica ruskog predsjednika Vladimira Putina ima poruku za generale koji se plaše da bi mogli završiti na Haškom sudu zbog ratnih zločina.

"Neka slušaju oni koji se boje Haaga - trebali biste se bojati poraza, poniženja i toga da ćete izdati svoj narod. U slučaju da izgubimo, Haag će progoniti i čistače ulica. Dio Kijeva je još bez struje, ali to neće promijeniti razmjere katastrofe koja će se dogoditi u Rusiji ako izgubimo", rekla je Margarita Simonjan tokom gostovanja na ruskoj državnoj televiziji.

17:45 Ukrajina je pritvorila zamjenika čelnika gradskog vijeća Hersona, koji su ukrajinske snage oslobodile početkom novembra, zbog sumnje da je pomagao i podržavao ruske okupacijske snage koje su preuzele kontrolu nad gradom u martu, rekao je ukrajinski državni tužitelj.

Reuters je izvijestio da je dužnosnik Hersona, kojeg Ukrajina nije imenovala, sarađivao s okupacijskim vlastima i pomagao u funkcioniranju javnih službi pod Rusima, prema tužitelju.

17:15 Ministar pravosuđa Njemačke Marco Buschmann izjavio je da ruski napadi na infrastrukturu grijanja i električne energije u Ukrajini predstavljaju ratne zločine.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka ministara pravosuđa zemalja Grupe sedam (G7) u Berlinu, Buschmann je rekao da Rusija pokušava upotrijebiti zimu kao ratno oružje protiv Ukrajinaca.

"Svi se slažemo da se u Ukrajini čine gnusni ratni zločini. Međunarodna zajednica najoštrije osuđuje ovaj rat i način na koji se vodi", rekao je on.

Buschmann je optužio Rusiju da namjerno i sistematski napada civilnu infrastrukturu u Ukrajini, uništava sisteme grijanja i električne energije i ostavlja ljude u očajnoj situaciji na niskim temperaturama.

16:45 Intervju pape Franje u kojem je sugerirao da su čečenski i burjatski pripadnici ruskih oružanih snaga pokazali veću okrutnost u Ukrajini od etničkih Rusa je izazvao bijes u Rusiji. “Općenito, najokrutniji su možda oni koji su iz Rusije, ali nisu ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje”, rekao je Papa za katolički časopis America. 

Papin istup su vrlo brzo osudili visoki ruski dužnosnici. "Ovo više nije rusofobija, to je perverzija na neviđenoj razini", poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Papine izjave o Ukrajini su već bile predmet kritika

"Mi smo jedna obitelj s Burjatima, Čečenima i drugim predstavnicima naše multinacionalne i multikonfesionalne zemlje", dodala je Zaharova. Aleksandra Garmažapova, osnivačica antiratne organizacije Free Buryatia, nazvala je komentare "neoprostivima i rasističkima".

16:20 Saveznici NATO-a rekli su da će povećati pomoć Ukrajini tokom predstojeće vrlo teške zime zbog ruskih napada na njezinu energetsku infrastrukturu, a čelnik Saveza optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da koristi hladnoću kao oružje.

Ministri vanjskih poslova vojnog saveza NATO-a traže načine na razgovorima u glavnom rumunskom gradu Bukureštu kako bi održali kijevsku vojsku i pomogli u očuvanju sigurnosti civila usred stalnih nestanaka struje i nestašica grijanja. "Predsjednik Putin pokušava iskoristiti zimu kao oružje", rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima na početku dvodnevnog skupa.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly optužio je Putina da cilja civilnu i energetsku infrastrukturu "kako bi pokušao smrznuti Ukrajince i natjerati ih na pokornost". Rusija priznaje napade na ukrajinsku infrastrukturu, ali niječe da namjerno nanosi štete civilima.

15:51 Rusija: Nismo imali izbora osim otkazati nuklearne pregovore s SAD-om

SERGEJ Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, kaže da Moskva nije imala izbora nego otkazati pregovore s SAD-om oko kontrole nuklearnog naoružanja. Poručio je da je odluka politička.

15:50 Njemačka ministrica: Ruski napad na energetska postrojenja je slom civilizacije

NJEMAČKA šefica diplomacije Annalena Baerbock kazala je da je ruski raketni napad na energetsku infrastrukturu u Ukrajini "slom civilizacije". "To je najbrutalnije kršenje međunarodnog prava", rekla je.

15:30 Zamjenik ruskog šefa diplomacije: Ugovor o kontroli nuklearnog naoružanja je i dalje na snazi, ali...

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je Novi START ugovor o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Država ostao na snazi, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti.

Ugovor je na snazi unatoč nedostatku uzajamnih inspekcija i odluci Rusije u posljednji trenutak da prekine razgovore o zajedničkoj komisiji ovaj tjedan, dodao je Rjabkov. No također je upozorio Sjedinjene Države da povećanje američkog angažmana u ukrajinskom sukobu donosi sve veće rizike, navodi ruska državna novinska agencija TASS.

Rjabkov je rekao da nema dijaloga između Rusije i Sjedinjenih Država o Ukrajini jer dvije strane imaju "radikalno različite stavove".

15:00 Ruski milijarder poginuo u padu helikoptera kod Monaka

U nesreći je poginuo i pilot koji je upravljao helikopterom.

14:50 Analitičari: Rusi masovno šalju konvoje Lukašenku. Moćni brod stigao u Crno more

14:30 Kina objavila da je spremna na bliže partnerstvo s Rusijom

Kina je rekla da je voljna uspostaviti bližu suradnju s Rusijom u vezi s energetskim pitanjima kako bi osigurala globalnu energetsku sigurnost.

Predsjednik Xi Jinping objavio je to baš u trenutku kada se grupacija G7 priprema nametnuti nove sankcije za ruski izvoz nafte. Državna televizija CCTV prenijela je njegove komentare iznesene u poruci Četvrtom kinesko-ruskom energetskom forumu.

"Kina je voljna surađivati s Rusijom na stvaranju bližeg energetskog partnerstva, promicanju razvoja čiste i zelene energije i zajedničkom održavanju međunarodne energetske sigurnosti i stabilnosti lanaca opskrbe industrije", rekao je, prenosi kineski mediji.

13:40 Ukrajina je objavila procjenu ruskih gubitaka

  13:35 Britanci su objavili novu ratnu kartu Ukrajine

  13:30 Analitičar: Rusi planiraju goleme zračne udare

Izgleda da ruske snage planiraju "prilično velike zračne udare" u Ukrajini, rekao je danas sigurnosno-obrambeni analitičar. Profesor Michael Clarke, bivši ravnatelj britanskog sigurnosno-obrambenog Instituta Royal United Services, rekao je to u razgovoru za Sky News.

"Na Twitteru se širi puno satelitskih slika ruskih zračnih baza, izgleda da bi moglo biti jako puno aktivnosti u zraku", rekao je Clarke, pa dodao kako ruske snage "polako napreduju" prema ključnom istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu. Što se tiče južne ukrajinske regije Herson, u njoj se Rusi na istočnoj obali rijeke Dnjipro "duboko ukopavaju za zimu i pripremaju rovove", rekao je Clarke.

"Rusi već četiri tjedna silovito tuku po Bahmutu i pokušavaju ga napasti iz tri smjera. Izgleda da su uspjeli ostvariti nekakav napredak iz smjera juga", dodao je Clarke.

13:08 Milanović: SAD i Rusija su dvije velike neuništive države. Kina nije

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je rekao da Rusija i SAD, svatko na svoj način, nisu slučajno "dvije velike i neuništive države". "Neuništive su jer imaju određene tehnologije (...) i neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija", ustvrdio je Milanović.

Europska unija se dugo "praćkala u iluziji" da će osnovati neko energetsko tržište, no s obzirom na ozbiljno ratno stanje došlo se do toga da će plin kupovati od saveznika SAD-a, po tri puta većoj cijeni.

13:00 Šef NATO-a: Rusima nestaje streljiva, zato im ne ide u ratu

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Bukureštu rekao da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rat u Ukrajini ne ide dobro, zbog čega se mogu očekivati novi raketni napadi na Ukrajinu.

12:55 Xi: Kina spremna na još čvršće partnerstvo s Rusijom

Kineski predsjednik Xi Jinping danas je rekao kako je Peking "spreman na još čvršće partnerstvo" s Moskvom kako bi se "održala međunarodna energetska sigurnost". Xijeve riječi iz pisma upućenom sudionicima četvrtog Kinesko-ruskog energetskog foruma citirala je državna televizija CCTV.

"Kina je spremna raditi s Rusijom kako bi uspostavila još čvršće energetsko partnerstvo te promovirala razvoj čiste i zelene energije te zajedno održala međunarodnu energetsku sigurnost te stabilnost industrijskih lanaca", napisao je Xi. 

Državna kineska novinska agencija također navodi kako je Xi rekao da su Rusija i Kina "ojačale komunikaciju i koordinaciju" te "demonstrirala snažnu otpornost kinesko-ruske energetske suradnje i široke razmjere sveobuhvatnog kinesko-ruskog partnerstva u koordinaciji za novu eru".

12:00 Prestanak zračne opasnosti u Kijevu

U Kijevu je oglašen prestanak zračne uzbune. Nisu zabilježeni novi ruski raketni napadi.

11:57 Sve se više priča o masovnoj ruskoj proljetnoj ofenzivi na Ukrajinu. Je li to moguće?

RIJETKO kad se dogodi da se proruski i proukrajinski izvori slože oko nečega.

alt 11:55 Ukrajinska profesorica: Teško je ne pasti u očaj kad vidite da svi pričaju o SP-u

DARIA Vilkova s kijevskog Instituta za međunarodna istraživanja gostovala je u Novom danu na N1 televiziji i komentirala situaciju u svojoj zemlji.

11:53 Zračna uzbuna u Kijevu

U Kijevu su se oglasile sirene za zračnu uzbunu. Podsjetimo, golemi ruski raketni napad na Kijev prošlog tjedna ustavio je milijune ljudi bez struje i vode.

11:50 Ukrajina: Ruski vojnici silovali curicu od pet godina

Visoka ukrajinska dužnosnica danas je rekla da su ruski vojnici silovali djevojčicu staru samo pet godina te Ukrajinku staru 76 godina, javlja Sky News. Julija Sviridenko, zamjenica ukrajinskog premijera, rekla je da je vidjela niz ispovijesti ukrajinskih djevojčica i žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja tijekom rata.

Na pitanje kako su ruski vojnici tretirali Ukrajinke, Siridenko je rekla: "Užasno. Razgovarali smo ženama i djeci koja su silovana. Najmlađa je imala samo pet godina, a najstarija 76. To su užasne priče za koje bi svijet trebao znati i trebao bi reagirati."

"Želim naglasiti važnost sankcija Rusiji te važnost nastavka opskrbe Ukrajine oružjem koje nam je potrebno da završimo ovaj rat pobjedom. Naši ljudi silno pate, naročito žene i djeca. Cijeli svijet se sprema za Božić, a Ukrajina se sprema za nova granatiranja, za rakete usmjerene prema našoj elektroenergetskoj mreži", dodala je.

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, nedavno je optužila ruske snage da "koriste silovanje kao oružje" u ratu protiv Ukrajine. Ustvrdila je i da "supruge ruskih vojnika potiču svoje muževe na silovanja Ukrajinki".

11:30 NATO: Nastavljamo s podrškom Ukrajini bez presedana

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Bukureštu rekao kako će se "kritična" podrška Ukrajini nastaviti. "Naš odnos s Ukrajinom je vrlo blisko partnerstvo. To je odnos u kojem su saveznici iz NATO-a dokazali da su spremni podržati Ukrajinu na način koji je bez presedana", rekao je Stoltenberg.

"Kad se invazija dogodila, NATO nije bio iznenađen. Pripremali smo se, bili smo spremni suočiti se s takvim situacijama jer smo 2014. krenuli s velikim prilagodbama NATO-a", rekao je glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg je ponovio da je rat u Ukrajini počeo 2014., referirajući se na rusku aneksiju Krima. Već te godine snage NATO-a, konkretno kanadske, britanske i američke, pomagale s obukom ukrajinskih snaga.

"Ovaj rat nije počeo u veljači ove godine, nego na proljeće 2014. godine. Otad je NATO proveo najveću prilagodbu Saveza od kraja Hladnog rata, te znatno pojačao prisutnost na istočnom dijelu", rekao je Stoltenberg. 

"Zbog toga je stvarnost, kad se invazija dogodila u veljači ove godine - u usporedbi s 2014. - bila takva da su ukrajinske snage bile puno bolje uvježbane, puno brojnije, puno bolje opremljene i imale su puno bolje vodstvo. To je jedan od glavnih razloga zašto su se uspjeli oduprijeti invaziji", rekao je glavni tajnik NATO-a.

"Naravno, pobjede koje su Ukrajinci ostvarili, to je rezultat njihove hrabrosti", rekao je Stoltenberg: "Podrška koju su dobili od partnera u NATO-u će se nastaviti".

"Svrha onog što radimo svakog dana je realizirati uvjerljivo odvraćanje i obranu. Čineći to, ne provociramo konflikt, nego čuvamo mir i preveniramo konflikt", dodao je.

10:57 Rusija planira "plinsku uniju" s dvije susjedne zemlje

RUSIJA razgovara o potencijalnoj "plinskoj uniji" s Kazahstanom i Uzbekistanom kako bi se povećala isporuka plina između triju zemalja i ponudila ga drugim kupcima, uključujući Kinu.

10:55 Papa nazvao ruske snage "okrutnima", Rusija bijesna

Ruski veleposlanik izrazio je "snažno nezadovoljstvo" Vatikanu nakon objave intervjua pape Franje, koji je osudio "okrutnost" ruske vojske u Ukrajini, javlja ruska režimska agencija RIA Novosti. Podsjetimo, jučer je objavljen veliki intervju pape Franje, poglavara Katoličke crkve, američkom isusovačkom časopisu America - the Jesuit Review.

"Kad govorim o Ukrajini, govorim o okrutnosti jer imamo puno informacija o okrutnosti snaga koje su došle u tu zemlju. Općenito, najokrutniji među ruskim snagama su oni koji ne dolaze iz ruske tradicije, nego Čečeni, Burjati i tako dalje. To je vrlo jasno", rekao je Papa.

10:30 Gazprom: Cijena plina u Europi mogla bi prijeći 3000 dolara

Ruski plinski div Gazprom danas je objavio da će bi cijene plina u Europi mogle prijeći 3000 američkih dolara po tisuću kubičnih metara, objavila je danas ruska prorežimska novinska agencija Interfax.

10.15 Oružane snage oborile su bombarder i jurišni zrakoplov Ruske Federacije na istočnom bojištu, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

10.00 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

Slika

09.30 Ukrajinske vlasti istražuju lokacije u oslobođenom južnom gradu Hersonu na kojima su ruske okupacijske snage, sumnja se, mučile ukrajinske civile. Od oslobođenja Hersona i povlačenja ruskih snaga iz tog strateški važnog grada prošlo je više od 14 dana, a ukrajinski istražitelji kažu da su pronašli pet soba za mučenje u gradu Hersonu i još četiri u okolnim mjestima. 

Ukrajinci navode da su Rusi civile zatočili, tukli, ispitivali, prijetili smrći te mučili elektrošokovima. Ukrajinska policija objavila je da su ruski vojnici počinili više od 460 ratnih zločina u okupiranim područjima Hersonske oblasti. Jedan od Ukrajinaca koje su Rusi mučili ispričao je što mu se dogodilo za Associated Press.

Kad je u kući Dmitra Biljija u augustu upalo desetak ruskih vojnika, 24-godišnjem policajcu dali su zatrašujući izbor: neka preda pištolj ili će mu majka i brat zauvijek nestati. Dmitro je predao pištolj Rusima, a oni su ga potom odvukli iz njegovog doma u južnom selu Chornobaivka u zatvor u grad Herson.

Kaže da su ga zaključali u malu ćeliju i mučili danima. Spojili su mu žice na genitalije i uši te mučili elektrošokovima. "Bio je to pakao u cijelom tijelu. Strašno me peklo, osjećao sam kao da mi krv vrije. Samo sam htio da prestane".

AP je razgovarao s još pet ljudi koji tvrde da su ih Rusi zatočili i mučili u Hersonu ili znaju za druge ljude koji su nestali te potom pretrpjeli mučenje.

09.00 Ruski plinski div Gazprom danas je objavio da će bi cijene plina u Europi mogle prijeći 3.000 američkih dolara za hiljadu kubnih metara, objavila je danas ruska prorežimska novinska agencija Interfax.

08.00 Ukrajinski branitelji eliminirali 20 okupatora u Svatovu, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

07.00 Objavljen je isječak iz emisije na ruskoj državnoj televiziji koji prikazuje razgovor glavne urednice RT-a Margarite Simonjan i voditelja emisije Vladimira Solovjeva.

Julia Davis, američka novinarka koja prati ruske medije i objavljuje isječke s titlovima kako bi zapadnoj publici približila rusku propagandu, objavila je snimku iz emisije na prorežimskoj državnoj ruskoj televiziji Russia Today.

"U međuvremenu u Rusiji: glavni propagandisti i njihovi prijatelji na visokim položajima postaju zabrinuti zbog mogućeg poraza u ratu s Ukrajinom i suđenja u Haagu", piše Davis.

06.00 Ruske snage nastavljaju granatirati stambenu infrastrukturu i stambene objekte u nedavno oslobođenom gradu Hersonu, prema ukrajinskoj vojsci.

Stotine Ukrajinaca bježe iz Hersona nekoliko dana nakon što su ga ponovno zauzeli. Granatiranje Moskve ubilo je najmanje 32 civila otkako su njene snage napustile grad 9. novembra.

U najnovijem ažuriranju objavljenom sinoć, američki Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je da ruske trupe kopaju rovove i utvrđuju svoje položaje u pripremi za moguću ukrajinsku protuofenzivu u istočnom Hersonu.

Objavili su nove satelitske snimke ruskih rovova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...